Astronómovia, štefánikovci, vedci i kozmonaut o odkaze a misii Štefánika

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 4. mája 2019, 12:00

Muž slnka – takýto prívlastok niesla konferencia venovaná pamiatke generála Milana Rastislava Štefánika, ktorá sa konala uplynulý týždeň v Piešťanoch. V hoteli Park si účastníci trojdňového podujatia vypočuli celý rad prednášok a prezentácií. Z Piešťan cestovali aj do Ivanky pri Dunaji, aby sa poklonili a položili vence k pamätníku tragickej nehody M. R. Štefánika.

Slovenský kozmonaut Ivan Bella sa v Piešťanoch prezentoval ako vynikajúci rozprávač. Na Leteckých dňoch bude krstiť. (Autor: vd)

Konferencie sa zúčastnili predstavitelia Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove, Spoločnosti Milana Rastislava Štefánika a Slovenskej astronomickej spoločnosti pri Slovenskej akadémii vied. Odborný program uvádzali podpredsedníčka Správnej rady Spoločnosti M. R. Štefánika a autorka kníh o generálovi Štefánikovi, Mária Gallová z Banskej Bystrice, astronóm Ladislav Hric a riaditeľ Ústrednej slovenskej hvezdárne v Hurbanove Marián Vidovenec. O nepredajnom praslovanskom monumente hovoril Peter Uhlík. O premenách astronómie od čias Štefánika po súčasnosť rozprával Vojtech Rušin. Svoju prezentáciu s názvom Návrat k misii Štefánik predniesol prof. Štefan Luby. Pripravil tak pôdu pre autentické rozprávanie prvého slovenského kozmonauta Ivana Bellu.

Na druhý deň po návšteve Ivanky pri Dunaji sa členovia konferencie započúvali do slov Ferdinanda Vrábla, ktorý prezentoval spomienky autonomistickej publicistiky a ľudáckeho režimu na M. R. Štefánika v rokoch 1919-1938 a 1939-1945. O havárii generála Štefánika v dokumentoch Policajného prezídia Bratislava 1919-1938 rozprával Karol Koloman Kulašík.

Pavol Kanis prezentoval odbornej i laickej verejnosti, v čom spočíva veľkosť Štefánika. Fakty a artefakty jedného života predstavila M. Gallová. Postavu Štefánika v slovenskej a českej dramatickej tvorbe prezentovala Dagmar Inštitorisová a múzejné dokumenty týkajúce sa Štefánika v zbierkovom fonde Slovenského technického múzea v Košiciach prezentovali Ladislav Klíma a Magdaléna Semanová.

O stopách Štefánika vo Francúzskej Polynézii porozprávala Lucia Škvareninová. Je totiž známe, že Štefánik sa ako mladý astronóm zaslúžil o vybudovanie prvého observatória v tejto krajine. Na jeho počesť dnes stojí pamätník na vrchu Faiere v hlavnom meste Papeete. V roku 2018 tím nadšencov pod vedením L. Škvareninovej uskutočnil expedíciu na miesta, kde Štefánik pôsobil.

Za účasti predstaviteľov armádnych leteckých jednotiek a zástupcov hlavného mesta sa konala spomienková slávnosť pri príležitosti 100. výročia skonu M. R. Štefánika. Prvé oficiálne povolenie Slovákom od Édouarda Fritcha, prezidenta Francúzskej Polynézie, umožnilo členom tímu vstúpiť na pôdu ostrova Tupai, ktorý mal byť v minulosti podľa plánu Štefánika osídlený našimi krajinami.

Okrem toho si členovia konferencie pozreli celovečerný film Jána Svitáka z roku 1935, prezentoval ho Peter Macho. A zažili tiež mnohé diskusie i koncert mužského speváckeho okteta Danubius Octet Singers s názvom „Našiel som si v šírom poli…“ s umeleckým slovom Juraja Hrčku v Kultúrno-spoločenskom centre Fontána.

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava