Dobré ráno, Piešťany!

  • Dobré ráno, Piešťany! / Spravodajstvo
  • 2. mája 2019, 00:00

Dnes je štvrtok 2. mája. Meniny má Žigmund.

Dobré ráno, Piešťany! (Autor: am)

Mužské meno Žigmund má nemecký pôvod a v preklade znamená „ochranca víťazstva“. Nositeľov tohto ojedinelého mena oslovujeme Žigo. Žigmundovia sú stavitelia, ktorí budujú svoj život tak, ako ich totemové zviera bobor. V hĺbke svojej duše majú bolehlav, ktorý je ich rastlinným totemom. Oslávenci sú predovšetkým precízni a prevažne úspešní ľudia s vysokou inteligenciou. Sú trpezliví. Na dosiahnutie svojho cieľa venujú toľko času, koľko je potrebné a vždy sa im to podarí.
Ich veľkým nepriateľom je nuda. Vitálnosť týchto mužov je dobrá. Ak vsadia na dobrého koňa a dajú sa viesť vášňou, všetko prebieha dobre. Ak ale zvíťazí pesimizmus, ktorý sa v nich skrýva, už sa nedarí nič. Ich obľúbené farby sú fialová, žltá, modrá a biela, ochranné rastliny žihľava, rimbaba, skalnica, ochranné kamene ametyst, smaragd.

Známe osobnosti s menom Žigmund: 

Žigmund Luxemburský (1368-1437) – český a uhorský kráľ, rímsko-nemecký cisár,

Žigmund Pálffy – slovenský hokejista

V psom kalendári oslavuje meniny Ebon, Scotty. 

 

Hudobný kalendár

1936 – narodil sa Engelbert Humperdinck (vlastným menom Arnold George Dorsey, Madras, India), spevák. Pseudonym si zvolil podľa mena známeho nemeckého operného skladateľa. Otec bol Angličanom, dôstojníkom kráľovskej armády v Indii. Keď mal šestnásť, vrátili sa do anglického Leicestru. Rok nato začal s vystupovaním v malých nočných kluboch ako sólista tanečných súborov. Jeho hlas zaujal manažéra Gordona Millsa, ktorý bol v tej dobe už manažérom ďalšieho speváka Toma Jonesa. Prvý úspech s piesňou Release Me si Engelbert pripísal na svoje konto už vo februári 1967. Ešte v roku 1967 vydal aj prvú LP platňu Release Me. Populárny bol v období rokov 1967 až 1972. V singlovej TOP 30 mal 12 skladieb, dve z nich, Release Me a The Last Waltz sa dostali až na prvé miesto. Hitmi boli aj piesne There Goes My Everything, A Man Without Love a Les Bicyclettes de Belsize. Engelbert Humperdinck zastupoval 26. mája 2012 Veľkú Britániu na 57. ročníku piesňovej súťaže Eurovison Song Contest v azerbajdžanskom Baku s piesňou Love Will Set You Free. Neuspel, skončil na 25. mieste z 26 finálových krajín. Na svojom konte má viac ako deväť desiatok albumov a rôznych kompilácií, najnovší Engelbert Calling vyšiel v marci 2014.
1936 – narodil sa Juraj Velčovský (Dobrkovice, okres Uherský Brod), hráč na dychových nástrojoch, skladateľ a vedúci orchestra. Maturoval v Uherskom Brode. Už v tej dobe hral s miestnym orchestrom aj s folklórnym súborom Olšava. Od roku 1957 študoval na konzervatóriu v Brne. Dva roky bol členom orchestra Mirka Foreta. Od roku 1961 pôsobil v Bratislave. Hral v Tanečnom orchestri čs. rozhlasu Bratislava (TOČRB). V roku 1963 si založil vlastný orchester. Prvá pesnička, ktorú zložil pre manželku Oľgu Szabovú, bola Keď ma pobozkáš, po nej aj ďalšie skladby, medzi nimi Bim-bam-bom, Drevený panák, Tichý dážď či Zelená kolíska. S orchestrom Juraja Velčovského spievali okrem Oľgy Szabovej viacerí známi interpreti Zdeněk Sychra, Dušan Grúň, Karol Duchoň, Jana Kocianová, Peter Vašek a Sally Sallingová. Vedenie orchestra potom prevzal po ňom syn Juraj. Zomrel 27. decembra 2012 vo veku 76 rokov.
1942 – narodil sa Petr Janda (Praha), spevák, skladateľ a gitarista. Pochádza z muzikantskej rodiny. Na gitare hral od štrnástich rokov. Po maturite pracoval ako spojovací technik. Ako hudobník začínal v dixilendovom súbore, od roku 1959 hral v skupine  Sputnici, na jeseň 1962 založil B.B. Kvintet. Na jar roku 1963 bol pri vzniku skupiny Karkulka. Na jeseň roku 1963 dal prvý manažér Josef Smeták tejto formácii názov Olympic, podľa názvu klubu v Spálenej ulici. Svoj prvý veľký hit, skladbu Dej mi víc své lásky nahrali 1. novembra 1965. V roku 1968 vydali prvú LP platňu Želva. Ich dlhodobú popularitu potvrdzuje aj šesť Zlatých slávikov v kategórii skupiny, v rokoch 1981 až 1983 v ére Československa a 1996 až 1998 v obnovenom Českom slávikovi. Olympic hrajú dodnes. V novembri 2010 vydal Supraphon kolekciu 14-tich CD pod názvom Olympic: Zlatá edice komplet. Petr Janda patrí k legendám československej, dnes českej rockovej hudby. V roku 1998 vydal sólový album Co je dobrý a co zlý. Po desiatich rokoch, v septembri 2008 vydal druhý sólový album Jednou jo, jednou ne. Okrem kapely sa venuje aj producentskej práci, má vlastné nahrávacie štúdio Propast, v ktorom nahrala dva albumy aj skupina No Name. V októbri 2011 vydal životopisnú knihu Dávno. V novembri 2013 vydal Olympic štúdiový album Souhvězdí šílenců, v novembri 2014 album Souhvězdí drsňáků a v novembri 2015 tretiu časť z trilógie Souhvězdí s názvom Souhvězdí romantiků.

1944 – narodil sa Bob Henrit (Broxbourne, Hertfordshire, UK), hráč na bicích nástrojoch skupiny Argent. Svoju dráhu za bicími začínal v skupine Buster Meikle & The Daybreakers, potom to boli v rokoch 1962 až 1968 skupiny Hunters a The Roulettes. Od roku 1969 hral na bicích v skupine Argent, ktorú založil po rozchode skupiny Zombies spevák a hráč na klávesových nástrojoch Rod Argent. V januári 1970 vydali prvú LP platňu Argent. V marci 1972 mali v hitparáde prvú skladbu Hold Your Head Up, ktorá sa dostala na 5. miesto. Vydali sedem albumov, najúspešnejším z nich bol v máji 1972 All Together Now. Rozišli sa v júni 1976, Bob Henrit hral potom so skupinou Kinks. V roku 2010 sa vrátili na koncertné pódiá.
1945 – narodil sa Goldy McJohn (vlastným menom John Raymond Goadsby, Toronto, Kanada), exhráč na klávesových nástrojoch americkej skupiny Steppenwolf. Táto hard-rocková formácia vznikla v kanadskom Toronte pod názvom The Sparrow, v závere roka 1967 sa presťahovali do Los Angeles. V  januári 1968 vydali debutovú LP platňu Steppenwolf. Úspech si získali na spoločnom koncerte so skupinou Doors 5. júla 1968 v známej Hollywood Bowl. Dva týždne nato sa do hitparády dostala ich prvá pieseň Born To Be Wild. Tá sa dostala na 2. miesto a získala pre skupinu zlatú platňu. Ako titulnú skladbu ju použil režisér Dennis Hopper vo filme Easy Rider (1969), v hlavnej úlohe s Petrom Fondom. Úspešná bola aj LP platňa The Second, ktorú vydali v novembri 1968. Steppenwolf boli populárni hlavne na prelome 60. a 70. rokov. V hitparáde mali sedem skladieb, hitmi boli aj Magic Carpet Ride v októbri 1968 a Rock Me v marci 1969. Rozišli sa v roku 1972, vydali desať albumov a kompilácií. K obnoveniu skupiny došlo v roku 1975, ale už bez väčších úspechov. S dvoma prestávkami sú na scéne do dnešných dní, v októbri 2004 vyšiel koncertný album Live In Louisville, v januári 2005 kompilácia Steppenwolf Gold. Goldy hral v kapele do konca roku 1975.
1946 – narodila sa Lesley Gore (vlastným menom Lesley Sue Goldstein, New York City), speváčka a textárka. Už počas štúdia na strednej dievčenskej škole spievala so sedemčlennou jazzovou skupinou v hoteli Prince George na Manhattane. Tam ju aj objavil producent Irving Green. Vo februári 1963 nahrala prvé demosnímky pre spoločnosť Mercury. Tri dni po jej 17. narodeninách, 5. mája 1963 vychádza jej prvý singel It’s My Party. Skladba jej priniesla úspech a dostala sa až na prvé miesto hitparády. V auguste 1963 vydala prvú LP platňu I’ll Cry If I Want To Do.  Vo februári 1964 mala ďalšiu úspešnú skladbu You Don’t Own Me, ktorá sa dostala na 2. miesto. Lesley bola populárna hlavne v 60. rokoch, do TOP 40 amerického singlového rebríčka sa dostalo 14 jej skladieb. Hitmi boli aj piesne Judy’s Turn To Cry, She’s a Fool a You Don’t Own Me. Vydala dvanásť štúdiových a štyri kompilačné albumy. Lesley zomrela 16. februára 2015 vo veku 68 rokov v New Yorku.
1950 – narodil sa Lou Gramm (vlastným menom  Louis Andrew Grammatico, Rochester, štát New York, USA),  exspevák skupiny Foreigner. Túto rockovú formáciu založil vo februári 1976 gitarista Mick Jones v New Yorku. V marci 1977 vydali prvú LP platňu s názvom Foreigner. Mesiac nato mali v hitparáde prvú skladbu Feels Like The First Time. Ich najväčším hitom bola pieseň I Want To Know What Love Is, ktorá sa v januári 1985 dostala až na prvé miesto hitparády. V americkom rebríčku mali 16 skladieb, hitmi boli aj piesne Feels Like the First Time, Cold as Ice, Hot Blooded, Double Vision, Urgent a Eaiting for a Girl Like You. Vydali deväť štúdiových albumov, ten deviaty s názvom  Can’t Slow Down vyšiel v októbri 2009. K diskografii patria aj dve desiatky live a kompilačných albumov. Svetový predaj albumov prevýšil sumu 50 miliónov výliskov, z toho 36 miliónov v Spojených štátoch. Lou Gramm spieval v skupine Foreigner v rokoch 1976-1990 a potom ešte v rokoch 1992 až 2003.
1951 – narodil sa Jo Callis (Rotherham, UK), exgitarista skupiny Human League. Prišiel do nej v roku 1981, pred ňou hral v punkových skupinách Rezillos a Boots For Dancing, odišiel v roku 1985. Táto synti-popová formácia pochádza z anglického Sheffieldu, vznikla v roku 1977. V októbri 1979 vydali debutový album Reproduction. Úspešné pre nich boli hlavne osemdesiate roky. V hitparáde mali celkom 14 piesní, dve z nich, Don’t You Want Me v apríli 1982 a Human v septembri 1986 sa dostali na prvé miesto rebríčka. Vydali deväť štúdiových albumov, najnovším je Credo z marca 2011. Najúspešnejšími boli v poradí tretí Dare, ktorý sa v októbri 1981 dostal na prvé miesto a štvrtý Hysteria z mája 1984, ktorý bol na tretej pozícii. K diskografii patrí aj desiatka kompilačných albumov.
1951 – narodil sa Ondřej Soukup (Praha), basový gitarista, skladateľ a producent, spoluzakladateľ skupiny Pražský výběr. Absolvent pražského konzervatória, od roku 1975 prešiel viacerými skupinami, Colour Images Pavla Sedláčka, Pražský big band, Metropolitan jazz band, do roku 1979 členom Pražského výběru. Od roku 1979 hral s orchestrom Václava Hybša a od roku 1981 členom orchestra Ladislava Štaidla. Tu sa začal uplatňovať aj ako skladateľ a aranžér. V roku 1983 zložil hudbu k prvému filmu Druhý ťah pešcom. Zložil hudbu skoro do dvadsiatky filmov, medzi nimi Kolja, Nejasná správa o konci sveta, Tmavomodrý svet. Je autorom troch muzikálov – Johanka z Arku (premiéra 30. marca 2000), Elixír života (október 2005) a Robin Hood (august 2010), texty piesní napísala jeho manželka Gabriela Osvaldová. Spolu s manželkou sa venuje aj popovej tvorbe. Pre speváčku Luciu Bílu zložil tri úspešné albumy Missariel (1992), Lucie Bílá (1995) a Jampadampa (2003).  Bol členom poroty (spolu s manželkou) v prvých dvoch ročníkoch súťaže Česko hľadá Superstar, v roku 2008 porotcom súťaže X-Factor, porotcom bol aj v roku 2013 v súťaži Česko Slovenská Superstar.
1973 – narodil sa Tomislav Jelič, známy aj ako DJ Kameny, chorvátsky muzikant, člen známej chorvátskej tanečnej formácie Colonia. Táto vznikla v chorvátskom Vinkovci (juhozápadne od Vukovaru) v roku 1996, jej spoluzakladateľmi boli Tomislav Jelič a Boris Dudrevič, dvaja diskdžokeji a muzikanti. Názov si dali z latinského pomenovania Vinkovca – Colonia Aurelia Cibalae. Dnes patrí medzi najpopulárnejšie chorvátske skupiny. Ešte v roku 1997 vydali prvý album Vatra i led, v roku 1999 druhý album Ritam ljubavi. Na svojom konte majú dvanásť štúdiových albumov, ten najnovší z roku 2015 je Feniks (Phoenix), predchádzajúci jedenásty Tvrdava (Fortress) vydali v roku 2013. K diskografii patria aj štyri kompilačné albumy, štvrtý Retroactive Early Years vyšiel v roku 2010.
1974 – narodil sa František Táborský, gitarista skupiny Chinaski. Túto formáciu založili v roku 1987 (pod názvom Starý hadry) dvaja spolužiaci Michal Novotný (neskôr Malátný) a Pavel Grohman. V roku 1989 si názov skrátili na St. Hadry. Od roku 1994 už používajú názov Chinaski. V novembri 1995 vydali prvý album Chinaski. V októbri 1997 vydali druhý album Dlouhej kouř, pričom predaj prevýšil 50-tisíc nosičov. V septembri 2005 vydali veľmi úspešný album Music bar s megahitom Tabáček. Aj vďaka tomuto albumu vyhrali Chinaski anketu Český slávik za rok 2005 v kategórii skupín. Za rok 2006 boli tretí, za rok 2007 na druhom mieste, za rok 2008 opäť druhí o necelú tisícku hlasov za skupinou Kabát, za roky 2009 a 2010 opäť druhí, za rok 2011 a 2012 na treťom mieste. Vo veku 38 rokov zahynul 25. júla 2008 pri dopravnej nehode na motorke bubeník Pavel Grohman. V októbri 2008 vydali CD + DVD Když Chinaski, tak naživo. O mesiac neskôr, v novembri 2008 vydali album Autopohádky 1+2. V decembri 2009 vyšiel CD Box, v ktorom je sedem vydaných štúdiových albumov tejto úspešnej skupiny. V septembri 2007 vydali siedmy album Chinaski 07, v septembri 2010 ôsmy štúdiový album s názvom Není naco čekat. V septembri 2013 vyšla kompilácia 20 let v síti – Best Of. V októbri 2014 vydali nový štúdiový album Rockfield. Nahrávali ho v Anglicku a vyniesol im ocenenie českej hudobnej akadémie Anděl v kategórii skupiny za rok 2014.

1995 – zomrel Dežo Ursiny (4.10.1947, Bratislava), spevák, skladateľ a gitarista. Absolvoval filmovú a televíznu dramaturgiu na VŠMU v Bratislave (1973). Od roku 1974 bol dramaturgom Slovenskej filmovej tvorby. V roku 1963 založil skupinu Fontána, o rok neskôr bol spoluzakladateľom skupiny Beatmen. V roku 1966 založil skupinu Soulmen. Ešte v roku 1966 hrali v Nemecku, v Mníchove. Rok nato vyhrali v Prahe Prvý československý bítový festival. V rokoch  1968 a 1969 pôsobil spolu s Jankom Lehotským v skupine New Soulmen. Lehotského potom vystriedal Jaroslav Filip, ktorý sa stal neskôr významným Ursinyho spoluhráčom. V roku 1969 vytvoril Ursiny skupinu Provisorium. V roku 1973 vydali prvú LP Provisorium.  Ďalšie platne boli Pevnina detstva (1978),  Nové mapy ticha (1979), Modrý vrch (1981). Zložil hudbu pre úspešný muzikál Neberte nám princeznú, v hlavných úlohách s Marikou Gombitovou a Mirom Žbirkom. Dežo Ursiny zomrel 2. mája 1995 v Bratislave. Nahral dvanásť LP platní. V roku 2008 nakrútil scenárista a režisér Peter Krištúfek film Momentky o živote Deža Ursinyho, dramaturgom filmu je Pavol Rankov, kameramanom Peter Šantavý. Film mal premiéru na Medzinárodnom filmovom festivale Bratislava 2008. V máji 2011 vyšla monografia Mariana Jaslovského Dežo Ursiny / Pevniny a vrchy. Je to už tretie, rozšírené vydanie pôvodnej knihy z roku 1997. Muzikantskú dráhu Deža Ursinyho zachytil Ivan Štrpka v knihe Rukojemník.

 

Lekárenská pohotovosť

Lekáreň VERONIKA Teplická 2265/8, 92101 Piešťany 20:00 – 22:30 2.5.2019

Lekáreň Dr. Max N. Teslu 6711/25, 92101 Piešťany 16:00 – 20:00

 

Podujatia, akcie

LA MUSICA

o 19.30 h

Staré dobré časy

live music

 

KINO FONTÁNA

o 17.30 a 20.00 h

Zamilovaná Glória

Romantický film s Julianne Moore o tom, že láska prichádza nečakane, že vzťahy sú zložité v každom veku a že vás nič nepoloží, pokiaľ neprestanete naplno žiť. Gloria je rozvedená päťdesiatnička s už dospelými deťmi a nudným životom. Po večeroch sa rada odviaže v klube na tanečnom parkete, kde stretáva Arnolda a bláznivo sa zamiluje.

USA-2018, MP 12, slovenské titulky, 102 min.

Vstupné: 5 €

 

GALÉRIA FONTÁNA

16.4. – 5. 5.

Autolinea 2019, Archedizajn 2019, ProFUTURO 2019

Výstava dizajnérov a žiakov Strednej umeleckej školy v Trenčíne

 

FOYER KSC FONTÁNA

30.4. – 12. 5.

Z činnosti MsKS v roku 2018

Výstava fotografií: Vojtech Hank, Martin Palkovič, Viera Dusíková a Martin Valo

 

FOYER MSKS

2.-29. 5.

Z činnosti MsKS Piešťany v roku 2018

 

DOM UMENIA:

Výstavy:

2.4. – 1. 5.

US Lúčnica – Dom umenia Piešťany a Galéria insitného umenia v Kovačici

3 x Kňazovic – výstava insitného umenia troch generácií autorov z Vojvodiny (Srbsko)

50.výročie vydania poštovej známky s motívom „Detský tanec“ autora Jána Kňazovic

50.výročie umeleckej tvorby dcéry Anny Kňazovic

25.výročie umeleckej tvorby vnučky Nataši Kňazovic

 

2.4. – 1. 5.

Výstava členov Výtvarného klubu pri MsKS Piešťany

 

Stála expozícia

Foyer, 2. poschodie
Akademický maliar Jozef Bubák
SYMFÓNIA O ČLOVEKU

maľba

 

Výstavy sú otvorené:

utorok – piatok: 14.00 – 17.00 h, sobota – nedeľa: 14.00 – 18.00 h

pondelok – zatvorené

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav