V parku spadol mohutný strom

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 1. mája 2019, 00:00

Minulotýždňovým veterným počasím príroda opäť ukázala svoju silu. V piešťanskom mestskom parku spadol veľký strom priamo na chodník a je šťastie, že v tom čase tadiaľ nik nešiel. Mohlo sa to skončiť veľkou tragédiou.

Topoľ biely sa zrútil priamo na chodník. (Autor: Supa)

Ak vonku fúka silnejší vietor, mestský park radšej zďaleka obchádzajte. Môže sa vám totiž stať, že vám prinajlepšom cestu zahatá mohutný kmeň či koruna stromu. Bolo to tak i minulý týždeň, keď spadol navonok zdravý, no zvnútra odhnitý vysoký topoľ. S odstraňovaním následkov mali plné ruky práce zamestnanci Služieb mesta Piešťany. „Padol topoľ biely a ten pri páde zlomil jeden smrek, poškodil dva smreky a jednu borovicu. Na začiatku aleje máme poškodený pagaštan,“ povedala na margo situácie riaditeľka organizácie Hana Dupkaničová.

Park dožíva

To, že strom vyvrátilo zo zeme aj s koreňmi, je opäť neklamný znak, že tieto dreviny už sú na konci svojej životnej púte. Ako nedávno uviedla piešťanská radnica, winterovský park, v ktorom 90-95 percent stromov má vek presahujúci sto rokov, už nevyhnutne potrebuje „generačnú“ výmenu drevín. Je potrebné odstrániť stromy, ktoré dožívajú, a vysadiť nové. Má ísť o pamiatkovú metódu obnovy parku.

Bývalý primátor Miloš Tamajka krátko po nástupe do funkcie vydal celoplošný zákaz výrubu stromov, odstránené mohli byť dreviny iba z bezpečnostných dôvodov. Revitalizácia parku podľa projektu, ktorý zvíťazil v krajinno-architektonickej súťaži, bola pozastavená. Víťazný projekt vtedy vytvorilo kvarteto architektiek Ivana Kučírková, Dominika Letková, Klára Nepustilová a Eva Teplická.

Pribudla by kaviareň aj WC

Hlavná promenáda mala byť podľa projektu zakončená pôvodným rondelom stromov, z ktorého sa do dnešnej doby dochovalo iba torzo. V rámci návrhu bola riešená obnova vonkajších stromoradí, vnútorné stromoradia sa mali ponechať na dožitie.

Centrálna lúka mala byť situovaná v ploche bývalého rozária. Architektky navrhli pobytovú lúku využiteľnú pre rôzne kultúrno-spoločenské aktivity. Obvodom lúky mal byť vedený okružný chodník, doplnený odpočinkovými plochami s pergolami, rôznymi formami posedenia ako lavičky, stoly, otočné stoličky, ležadlá a programovou náplňou v podobe akustických prvkov – harfa, „hrací kameň“, „hracia plošina“. V blízkosti sa mala nachádzať pikniková lúka so stolmi a posedením.

Architektky nezabudli ani na športovo-rekreačnú časť, situovanú vo východnej časti parku. Táto časť mala byť určená pre aktívnu rekreáciu všetkých vekových vrstiev. Funkčne nadväzovala na frekventovanú komunikačnú trasu nábrežia pozdĺž rieky Váh.

I deti by si našli čosi svoje. Podľa projektu sa v parku malo nachádzať prírodné detské ihrisko, pričom blízky porast by bol využitý k vytvoreniu náučnej trasy „Lužný les“ dreveným chodníkom.

Do mestského parku by pribudla aj kaviareň, navrhovaná v súvislosti s obnovou plôch športovísk na mieste existujúcej spevnenej plochy. Okrem primárnej funkcie by slúžila taktiež ako zázemie pre športoviská (WC, sprchy, požičovňa náradia). Situovaná by bola na strategickom mieste s vysokou frekvenciou pohybu a s možnosťou výhľadu do celého okolia. V blízkosti kaviarne sa mal nachádzať „senior fit park“ a spomínané prírodné detské ihrisko.

V projekte je tiež inline a cyklotrasa

Komunikačná sieť v parku mala byť tvorená hlavnou promenádou zakončenou okružným chodníkom okolo centrálnej pobytovej lúky. Po obvode parku by bola vedená okružná komunikačná trasa využiteľná ako inline a cyklotrasa. Ďalšie komunikačné trasy architektky situovali v interiéri parku. Návrh z väčšej časti rešpektoval trasovanie pôvodných ciest. V rámci obnovy sa ale počítalo s kompletnou obnovou povrchu komunikácií.

Čo sa týka samotných stromov, v návrhu uplatňovali striedanie svetlých a tienistých partií, vymedzenie jasných skupín stromov, solitér a voľných plôch, bylinných podrastov.

„Z pohľadu sadovníckej koncepcie park možno rozdeliť do niekoľkých funkčných celkov. Hlavná promenáda s nadväzujúcim okružným chodníkom pozdĺž centrálnej lúky je chápaná ako reprezentatívna časť. Zvýraznená je pôsobivými trvalkovými záhonmi s vyšším stupňom autoregulácie a extenzívnymi záhonmi okrasných tráv, ktoré sú oproti klasickým perenovým záhonom výrazne menej náročné na údržbu. Plošne najrozsiahlejšia časť parku je tvorená kompaktnými skupinami stromov, na niektorých miestach doplnených bylinnými podrastami, ktoré sa striedajú s voľnými priestormi trávnika,“ píšu architektky.

Malo teda pribudnúť aj WC, fit prvky pre seniorov, stoly pre stolný tenis, fontánky na pitie, stojany na bicykle, piknikové stoly, akustické herné prvky aj plocha pre voľný pohyb psov. Nízku bezpečnosť v parku najmä vo večerných hodinách a s tým spojený vandalizmus mala riešiť redukcia kríkového poschodia a obnova osvetlenia, čím by sa zvýšila priehľadnosť celého priestoru.

Rekonštrukciu napokon pozastavili

Návrh však predchádzajúci primátor zmietol zo stola, lebo v niektorých miestach malo dôjsť okrem výrubu dožívajúcich drevín aj ku koncepčnému výrubu.

Súčasnému vedeniu mesta podľa správy z marca tohto roka záleží na kvalite drevín, na zachovaní pôvodnej výsadby a udržaní životnosti stromov čo najdlhšie. Nie však na úkor bezpečnosti ľudí, ochrany ich majetku a straty funkčnosti historickej kompozície mestského parku.

Služby mesta Piešťany na základe odborného posúdenia a následného súhlasu príslušného orgánu štátnej správy ochrany prírody a krajiny už začali s výrubom chorých stromov. Prvé boli vyrúbané tie so zníženou prevádzkovou bezpečnosťou a vysokým rizikom ublíženia na zdraví a majetku.

V tomto jarnom období podľa spomínanej správy pristúpilo mesto k odstráneniu stromov okolo komunikácií. Ide o topoľovú aleju a pagaštany konské za kinom (19 stromov). Na jeseň sa predpokladá s výrubom ďalších desiatich stromov. Naopak, vysadených bolo 39 stromov, teraz na jar ďalších deväť. Výsadba bude pokračovať opäť na jeseň.

Naša otázka, či bol spadnutý topoľ jedným zo stromov, ktoré majú byť vyrúbané na jeseň, zostala nezodpovedaná. Isté však je, že príroda ukazuje nielen svoju silu, ale aj to, že je stále o krok pred nami. Radšej ju preto (nielen) v nepriaznivom počasí rešpektujte a do parku nevstupujte. Aby sa to neskončilo veľkým nešťastím.

(am), zdroj projektu: krajarch.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav