Sucho: V lese, na poli aj v záhrade, potoky vysychajú

  • Kultúra a spoločnosť / Príroda
  • 1. mája 2019, 16:00

Ani po opakovaných predpovediach počasia sa na území Piešťan výdatné zrážky nevyskytli. Namiesto blahodarného dažďa, ktorý ľudia očakávali, sa dočkali len zopár spŕchnutí, zato vietor sa minulý týždeň vyšantil dosýta. V nárazoch si ho užili nielen vodiči na cestách či cyklisti, ale aj hasiči, keď museli odstraňovať konár odlomený vplyvom vetra z automobilu odstaveného na Staničnej ulici. „A nezaprší a nezaprší,“ hovorili si Piešťanci.

Apríl 2019: Záber z toho istého miesta, po kameňoch by ste prešli na druhý breh rieky. (Autor: I.M.O.)
Apríl 2018: Fotografia pri Váhu – voda zurčala, prúd bol silný, nebolo počuť vlastné slovo.

A nielen oni sa ponosovali na sucho, vyprahnutú zem, záhrady, ktoré pýtajú vlahu. „Bývam v Chtelnici a každoročne chodievam do okolitých lesov na huby. V tomto čase som už mal doma slušnú zbierku nielen húb, ale aj fotografií, ktoré som v desiatkach ponúkal na webové portály hubárov. Teraz je u nás v lese sucho. Žiadne huby nerastú. A fotku som urobil len jedinú,“ povedal nám skúsený hubár z Chtelnice. Tiež podotkol, že ako malý chlapec keď chcel preskočiť potok, musel si pobehať okolo brehu, aby našiel nejaké užšie, bezpečnejšie miesto, aby do neho nečľupol a nevykúpal sa. „Teraz sú potoky vyschnuté, v ktoromkoľvek mieste ho prekročím, ani sa nemusím namáhať s hľadaním vhodného a bezpečného miesta či brodu,“ dodal Chtelničan.

„Je sucho. Ak chcem niečo dopestovať, musím polievať. Inak mi ani šalát ani špenát či reďkovka nevzíde,“ povedal záhradkár z Trebatíc. Podobné skúsenosti majú aj v ostatných obciach nášho regiónu.

Sucho registrujú aj turisti a cykloturisti, ktorí sa pohybujú po lesoch Považského Inovca. Aj kvety – prvosienky, ktoré kedysi vyzerali k svetu, sú zvädnuté, kalichy majú akoby odkvitali, pričom práve zakvitli. Lesné chodníky sú suché a na lesných cestách sa práši ako na púšti.

Cykloturisti, ktorí si minulý rok zašli na pravidelný výlet na Jašter k Hlohovcu, sa vracali do Piešťan popri madunickej elektrárni. Na Váhu ich upútalo miesto, ktoré pripomínalo zurčaním a výdatnosťou aj rýchlosťou vodného toku obrie veľrieky. Tu sa odfotili. Keď išli tadiaľ o rok, čakalo ich veľké sklamanie. Z rieky trčali len čierne kamene, dalo sa po nich pri troche šikovnosti prejsť na druhý breh. Prečo to tak je? Odpoveď nám poskytol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián

Bocák: „Fotografia, ktorú ste nám poslali v prílohe, je pravdepodobne zo zaústenia OK Madunice, čiže energetickej kanálovej sústavy, ktorej režim riadi spoločnosť Slovenské elektrárne VET Trenčín na základe plánovanej výroby elektrickej energie, respektíve plánovaných servisných odstávok.“

Stav hladín vodných nádrží a tokov je podľa hovorcu v predmetnom regióne primeraný. „Žiadne mimoriadne opatrenia v dôsledku pretrvávajúceho sucha nechystáme a v rámci regulácie vodných stavieb konáme v zmysle platného manipulačného poriadku. V týchto prípadoch sa ukazuje opodstatnenosť vodných stavieb, ktoré plnia aj akumulačnú funkciu, zadržujú vodu, a v prípade suchého obdobia dokážeme prostredníctvom týchto nádrží dotovať rieky pod vodnými stavbami,“ dodal M. Bocák.

Tento článok bol písaný v piatok 26. apríla. Meteorológovia hlásili na víkend opäť daždivé počasie. Ak si piešťanský región po nedeli povie: „Konečne zapršalo,“ budú sa môcť záhradkári tešiť na vzklíčenie mnohých semien v zemi, hubári na májovú nádielku a rieky a potoky na väčšiu hojnosť vody. Vtáky a zvieratá sa budú môcť napiť z mlák vody alebo rovno z brázdy po traktore v lese či na poli. A najväčšiu radosť budú mať poľnohospodári. Zatiaľ však vládne veľké sucho. Len vietor silnie a ohýba i láme konáre stromov.

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel