Skvelý grafikon

  • Editoriál / Blogy
  • 30. apríla 2019, 10:00

Tak ma to dobehlo. Po rokoch, keď som na prepravu po meste používala výlučne svoje nohy a auto, potrebovala som zvoliť iný spôsob. Auto na istý čas „zomrelo“ práve vtedy, keď v Piešťanoch zúril severák. Ísť preto na druhý koniec mesta peši s kočíkom alebo s dieťaťom na bicykli sa mi veru nezdalo ako dobrý nápad.

Však nevadí. Veď asi 200 metrov od bytovky mám autobusovú zastávku. Pôjdeme busom, syn ich miluje, bude rád. To som ešte nevedela, že veru nepôjdeme. Aké bolo totiž moje prekvapenie, keď som zistila, že autobus z tejto zastávky ide dvakrát. Tým nemyslím dve linky, ale dva spoje. Jeden o tretej, druhý o piatej. A to je všetko. Potrebovala som ísť dopoludnia, takže tento plán stroskotal.

Dobre, tak asi 500 metrov je ďalšia zastávka. Odtiaľ už išlo podstatne viac kusov autobusov, asi 11. No práve v takom čase, že buď by som nestihla, alebo by som musela hodinu čakať na mieste. Tak som sa „vykašľala“ na bus a zavolala som si taxík.

Za 2,50 som sa odviezla priamo z domu až na miesto. Bola som už ale odhodlaná cestu autobusom absolvovať, tak som sa rozhodla, že naspäť to skúsim opäť. Aj som to sľúbila synovi, tak mi bolo trošku ľúto, že plán nakoniec padol.

Tlačila som kočík od Tesca na zastávku, že sa zvezieme do centra a odtiaľ pôjdeme peši. Neuveríte, ale odišiel mi priamo pred nosom – o tri minúty skôr, ako mal ísť. Počkali sme teda 20 minút na ďalší spoj. Prišiel a my sme sa za 70 centov vyhliadkovou jazdou po celom meste konečne dostali domov. Summa summarum 50 minút aj s čakaním a chôdzou. Peši by mi to podľa internetu trvalo 40 minút. Myslím si, že to bola po rokoch moja prvá a asi na pekne dlho aj posledná jazda.

Horšie však bolo, keď mi mala prísť návšteva, ktorú som čakala na stanici. Z vlaku vystúpilo niekoľko hostiek, po česky hovoriacich dám – senioriek. Kým im mal prísť autobus do mesta, na zastávke bolo treba počkať vyše polhodinu. Medzitým aj jeden bus prišiel, vyložil cestujúcich, zavrel dvere a išiel inam. Zo zástavky bolo počuť len šum v zmysle „akože a kam ide?“

Neviem, ako inak prinútiť ľudí, aby nechali auto pred domom – s ohľadom na ekológiu i parkovanie, ako funkčnou hromadnou dopravou. Grafikon, ktorý nerešpektuje ani len príchody a odchody vlakov, dokonca zabúda na obyvateľov okrajových častí mesta, má podľa môjho názoru od funkčnosti ďaleko. Dúfam, že plánovaná optimalizácia tento stav zmení k lepšiemu a nie tak, že namiesto dvoch kusov autobusov bude chodiť len jeden. Dovtedy by namiesto grafikonu na stanici mohli dať napríklad čísla na taxislužby. To by bola asi užitočnejšia informácia.

Alexandra Mathiasová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava