Na cyklotrasu z Trebatíc do Kostolian prispeje kraj

  • Spravodajstvo / Región
  • 29. apríla 2019, 00:00

V regióne má pribudnúť nová vyše 11-kilometrová cesta pre cyklistov. Spoločne ju pripravuje šesť obcí, ktoré patria medzi členov Mikroregiónu nad Holeškou – Veľké Kostoľany, Dubovany, Veselé, Rakovice, Borovce a Trebatice. Pripojí sa tak na cyklotrasu z Piešťan do Vrbového.

Cyklotrasa z Hornej Stredy do Nového Mesta nad Váhom je v prevádzke už od mája 2018. (Autor: TSK) © archív TSK

Združenie obcí Cyklocesta Holeška získa od Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) dotáciu na projektovú dokumentáciu na výstavbu cyklotrasy. Združenie vzniklo za účelom vybudovania cyklocesty spájajúcej obce v úseku Veľké Kostoľany – Trebatice. Primárnym účelom je bezpečné dochádzanie obyvateľov obcí za prácou do priemyselných parkov v Trebaticiach a Krakovanoch, ako aj napojenie sa na pripravovaný projekt cyklotrasy „Zelená cesta“ medzi Vrbovým a Piešťanmi.

Finančné prostriedky na vypracovanie projektovej dokumentácie cyklocesty poskytne Združeniu obcí Cyklocesta Holeška TTSK. Združenie sa zároveň zaviaže poskytnúť, resp. získať finančné prostriedky na jej výstavbu. Výška vkladu TTSK bude 39-tisíc eur, prostriedky sú účelovo viazané na obstaranie projektovej dokumentácie cyklocesty. Výška vkladu združenia obcí bude viazaná na realizáciu výstavby, jej výška bude známa na základe projektovej dokumentácie a následného verejného obstarania stavebných prác.

Odhadovaná dĺžka rovinatej trasy s minimálnym prevýšením, ktorá vedie od Veľkých Kostolian cez Dubovany, Veselé, Rakovice, Borovce a končí v Trebaticiach, je 11,5 kilometra.

Prijatím dotácie od TTSK na projekty sa združenie zaviaže vybudovať cestu pre cyklistov do piatich rokov od uzatvorenia zmluvy o združení finančných prostriedkov. Ako pripomenul riaditeľ odboru cestovného ruchu, podpory podnikania a životného prostredia TTSK Jaroslav Hric, „Združenie obcí Cyklocesta Holeška v tomto čase už vykonáva geodetické zameranie trasy a je vysoký predpoklad, že predmetné obce dokážu projekt úspešne zrealizovať ešte pred dohodnutým termínom a podporiť tak nielen cyklistickú dopravu, ale aj cyklistickú turistiku v regióne.“

Patrik Pokorný

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava