Sídliská ožili vtáčím spevom

  • Kultúra a spoločnosť / Príroda
  • 28. apríla 2019, 16:00

Príroda v meste sa riadi podobnými zákonitosťami ako kdekoľvek inde. Platí to i pre vtáctvo – potrebuje potravu, úkryt, priestor na hniezdenie, mláďatá vyžadujú starostlivosť a ochranu pred vonkajšími vplyvmi. Viaceré druhy našli v intraviláne útočisko pred prenasledovaním a stratou svojho životného prostredia vo voľnej krajine, iné sa tu jednoducho cítia rovnako dobre ako inde.

Sokol myšiar s obľubou hniezdi aj na parapetoch okien a na balkónoch panelákov. © dravce.sk

V mestách a obciach na Slovensku pravidelne hniezdi viac ako 50 druhov vtáctva. Výrazný je spev sýkorky veľkej i belasej, drozda čierneho, krákanie vrán, húkanie sov, hrkútanie hrdličky záhradnej či holuba hrivnáka, čvirikanie vrabcov. Niektoré druhy sú vnímané neutrálne, resp. o nich ani nevieme, z iných sa tešíme, pomáhame im prikrmovaním či vodou v horúcich dňoch. Viaceré druhy sú však v nemilosti, pretože častejšie vstupujú do života ľudí.

„Pomerne často sa nás ľudia pýtajú na straky či vrany, nezriedka sa im zdajú agresívne, keď lietajú veľmi blízko človeka alebo venčených psov. V takýchto situáciách majú pravdepodobne hniezdo tam, kde sa pohybujeme. Ak odídeme, nebudú nás nasledovať,“ informuje Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.

„Tento rok nás o niečo viac ľudí informovalo o húkaní sov blízko ich rodinného domu alebo paneláku. Ide najčastejšie o myšiarku ušatú. Sama si hniezdo nepostaví, zapáči sa jej v stavbe vrany alebo straky pod našimi oknami. Najviac zhovievavosti ocení v čase výchovy mláďat, ktoré sa hlasným pískaním dožadujú potravy,“ hovorí Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.

Podobne veľa trpezlivosti a pokoj na hniezdenie vyžaduje sokol myšiar, známy výraznými hlasovými prejavmi – typickým škriekaním hniezdneho páru i mladých jedincov. Ani on si nevytvára vlastné hniezdo, stačí mu vetrací otvor, kvetináč, dokonca parapet. „Distribúciu a počet párov tohto druhu zisťujeme už tretí rok v spolupráci s verejnosťou, prostredníctvom stránky www.dravce.sk/postolka, kde

sú i kompletné informácie. V minulom roku poskytlo 55 ľudí údaje o 65 hniezdach, v 19 mestách a obciach z nich vyletelo aspoň 130 mláďat. Vďaka týmto informáciám môžeme realizovať adopcie opustených mláďat, pomôcť pri ochrane nestabilných hniezd, respektívne inštalácii búdok, dlhodobo sledovať trend populácie či zlepšovať vzťah ľudí k sokolím susedom,“ uzatvára Deutschová.

Doplňujúce informácie:

Za informáciu o hniezde sokola myšiara, poskytnutú cez www.dravce.sk/postolka, získajú traja výhercovia poukážku do internetového obchodu.

Vtáctvo na vodných plochách (labute, rôzne druhy kačíc) sa často stáva obeťou ľudskej záľuby vo vášnivom prikrmovaní, žiaľ, spravidla nevhodnou potravou, najčastejšie pečivom. I keď možno so zámerom pomôcť môžeme vtákom privodiť vážne zdravotné problémy, dokonca s rizikom úhynu. Ide totiž o energeticky prázdne potraviny, ktoré vtákom zaplnia žalúdok, ale neposkytnú im potrebné živiny.

S lastovičkou a belorítkou je niekedy zamieňaný dážďovník obyčajný. Jeho krik nám robí v mestách spoločnosť počas teplých jarných dní, zo zimovísk prilieta koncom apríla, resp. začiatkom mája. Hniezdi v rôznych škárach a dutinách budov, čo sa mu stáva osudným napríklad pri zatepľovaní panelákov. Riešením, tak ako i v prípade netopierov, sú špeciálne búdky na novej fasáde slúžiace ako náhradné hniezda.

Jozef Vojčiniak, zdroj: Ochrana dravcov na Slovensku

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel