Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Rádio Piešťany
  • 28. apríla 2019, 00:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, každá nečakaná udalosť vyvoláva okamžité reakcie. Nielen v lokalite, kde k nej dôjde, ale podľa jej dôsledkov aj v širokom okolí.

Babic
Ján Babič (Autor: apt)

Čerstvá je udalosť, ktorá pohla celým svetom, pretože ide o nenahraditeľnú pamiatku. Katedrála Notre Dame v Paríži je nielen architektonický skvost, je to duša mesta, svätyňa katolíckej cirkvi, spomienka miliónov ľudí, ktorí ju navštevujú. V jeden podvečer vyšľahli z katedrály zničujúce plamene. Tie nadránom, našťastie, zhasli. Bilancia škôd je ohromujúca – ale dá sa napraviť. Tragédia vyvolala okamžitú reakciu a zjednotila ľudí nielen vo Francúzsku. Notre Dame si obnovíme! Znela výzva a v priebehu troch dní verejná zbierka hlásila prvú miliardu eur. Aj táto skutočnosť vyvolala reakcie. Zazneli ohlasy, či je to nutné a spravodlivé dávať do obnovy veci toľko peňazí, či nie sú na svete aj iné problémy – a možno pálčivejšie.

Žiaľ, svet nosí veľa problémov, ktorých náprava je v nedohľadne. Globálne otepľovanie, znečistenie oceánov, hladomor v Afrike, vojny. Tieto témy sú neodkladné, ale majú iný charakter než požiar katedrály. Sú dlhodobé a vyžadujú systémové riešenie. Obnovu katedrály podporili ľudia, jednotliví občania krajiny v ich vlastnom záujme a dobročinnosti.

Napadá mi udalosť, ktorú len s malou dušičkou oprašujem v pamäti. V čase všeobecnej eufórie z nádeje v lepšie zajtrajšky sme v roku 1968 vyhlásili zbierku na výstavbu jednokoľajovej dráhy v Tatrách, zvanej Alweg. Ľudia sa nadchli myšlienkou svetovosti Tatier, ale ešte viac tešila skutočnosť „byť pri tom“. Pracovali sa extra zmeny, hrali sa koncerty, ktorých výťažok išiel na zbierku, ľudia vkladali zlato, snubné prstene, rodinné striebro… Bol to nádherný pocit, ktorý sa však nikdy nenaplnil. A nikto dodnes nevie, kde sa vtedajšia sila jednoty národa podela. Možno aj preto dnes mnohí obnovu katedrály kritizujú.

Anketa Esprit 2018 o najlepší slovenský džezový album má prvého víťaza – Cenu verejnosti ste určili svojím hlasovaním na portáli jazz.sk.

Výsledky hlasovania verejnosti a udelenie hlavnej ceny odbornej poroty sa dozvieme 30. apríla v divadle Aréna v Bratislave. Slávnostný večer ozdobí koncert kapiel Peter Korman Trio, Ľudové mladistvá a Bratislava Hot Serenaders. Rádio Piešťany je mediálnym partnerom tejto prestížnej udalosti a my vám pripravíme reportáž s rozhovormi s víťazmi i s účastníkmi ankety.

V budúcej relácii sa prejdeme históriou jedného z najvýznamnejších hudobných vydavateľstiev. Nahrávacia spoločnosť Blue Note bola založená v roku 1939. Od toho momentu sa zaslúžila o neustály prísun hudby nových džezových talentov do uší celého sveta. Jej vzostupy a pády si pripomenieme v budúcej relácii Podoby džezu na Rádiu Piešťany.

Na stretnutie v nedeľu 28. apríla o 20. hodine a v stredu o 23. hodine pri repríze relácie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav