Piešťanská BUĎ-FITka sa nezadržateľne blíži

  • Šport / Ostatné športy
  • 28. apríla 2019, 10:00

Kedysi najpopulárnejšie a najmasovejšie turistické podujatie v Považskom Inovci s viac ako tisíckou účastníkov v niektorých ročníkoch vzniklo ešte v roku 1976. Pre širokú verejnosť bolo neskôr prerušené a opäť sa vracia na scénu 1. mája s ponukou šiestich trás pre peších turistov a cykloturistov v okolí Piešťan.

Štart Piešťanskej BUĎ-FITky bude v stredu 1. mája pri soche barlolámača. © Iveta Mucha Ondrášiková

Za 20 ročníkov vyše 12-tisíc účastníkov

Celkový počet účastníkov za prvých dvadsať ročníkov prekročil 12-tisícovú hranicu. „Jubilejný dvadsiaty ročník bol prelomovým,“ povedal Ladislav Beleščák a Daniel Lendel z organizačného výboru posledných ročníkov dodal: „Hranica 645 účastníkov z roku 1995 už potom nebola nikdy prekonaná. Celospoločenské zmeny, likvidácia cieľového miesta Rekreačného zariadenia Tesla v Moravanoch nad Váhom, reštrukturalizácia a premenovanie hlavného organizátora z TJ Tesla Piešťany na MTJ Piešťany a tým aj podujatia na Piešťanskú BUĎ-FIT, nedostatok záujmu a dobrovoľníkov z radov organizátorov, úbytok sponzorov a nedostatok financií sa podpísali na postupnom znižovaní kvality podujatia a posledným 33. ročníkom sa prerušila éra organizovania podujatia pre verejnosť a toto sa rozdrobilo na skupinky.“

Zaujímavosťou bolo, ako hovorí L. Beleščák, ktorý viedol podujatie prvých 15 rokov a je aj teraz predsedom organizačného výboru, že z podujatia ste mohli poslať aj pozdrav vo forme poštovej karty s ilustračnou kresbou Viliama Taubera: „Takúto som aj ja dostal od členov organizačného štábu v jednom z ročníkov, na ktorom som sa nemohol zúčastniť. Viliam Tauber je aj autorom tohtoročnej ilustrovanej kresby podujatia.“

Premiérovo aj mototuristi

Vráťme sa ale o niekoľko rokov dozadu, keď sa podujatie formovalo. S rozširovaním ponuky peších trás v desiatom ročníku na šesť sa postupne akcia rozširovala aj na ďalšie presunové prostriedky, ktorými boli okrem pešej turistiky mototuristika a cykloturistika.

Ako sa v podnikových novinách Piešťanský elektronik písalo: „Novinkou jubilejného 10. ročníka BUĎ-FITky bola i účasť mototuristov, ktorí mali od 1. do 3. mája 1985 zriadený tábor na Výtokoch. Z bohatého programu, ktorý pre nich organizátori v spolupráci so zväzarmovským Karavan klubom pripravili, treba po pešej buď-fiťáckej túre spomenúť hlavne orientačnú jazdu, stolnotenisový turnaj a súťaže deti.“ A kronika dodáva: „Prvého ročníka Rallye Buď-Fit sa zúčastnilo 63 mototuristov, ktorí mali vytvorené podmienky na ubytovanie v chatkách a karavanoch, stravovanie v RS OSP Trnava. Takúto akciu hodláme organizovať pravidelne a obohatiť ňou každoročný mototuristický kalendár na Slovensku.“

Na svoje si tento rok prídu turisti i cykloturisti. (kresba: Viliam Tauber)

Takto fungovali mototuristi pridružení k Tesláckej BUĎ-FITke do 14. ročníka, preslávili sa najmä svojimi turnajmi v netradičnej hre RINGO. Potom v roku 1990 došlo k reštrukturalizácii klubu, mototuristi sa osamostatnili a pokračovali ako klub MCCC MTJ Piešťany v organizovaní Rallye Buď Fit v iných termínoch a na iných miestach po dobu bezmála troch desiatok rokov, pričom v programe mali aj obľúbený cyklookruh okolo Sĺňavy, ktorý je i v tohtoročnej ponuke Piešťanskej BUĎ-FITky. Ich domovským kempingom bol hlavne Camping Pullmann na brehu vodnej nádrže Sĺňava, kde je situovaný aj cieľ tohtoročného podujatia Piešťanskej BUĎ-FITky.

V klube MCCC MTJ Piešťany si ale prvomájovú najkratšiu trasu BUĎ-FITky na Havran obľúbili natoľko, že ju každoročne plánujú pre svojich členov do svojho kalendára so štartom pri soche barlolámača a za cieľ si zvolili športový areál v Ratnovciach, kde si v závere zahrali turnaj v nohejbale. Po premenovaní klubu na MCCC Buď Fit Piešťany v roku 2017 bol cieľ podujatia v roku 2018 presunutý do Piešťan pri účasti 26 účastníkov.

Ako z bulletinu vydaného pri príležitosti 20. ročníka Tesláckej BUĎ-FIT vyplýva, od 17. ročníka sa podujatia zúčastňujú aj cykloturisti na trasách k tomu určených. Konkrétne pre jubilejný 20. ročník boli v ponuke tri trasy (15, 35 a 50 km), ktoré boli hojne navštevované, najmä 35-kilometrová trasa, ktorá viedla z Piešťan cez Lúku na Modrovú a Gonove lazy a potom cez Kostolný vrch a Výtoky na Striebornicu do cieľa.

Termín 1. mája si pred šiestimi rokmi zvolili aj organizátori z TJ Bezovec na svoje cykloturistické podujatia Hore Váhom dole Váhom, ktorého štart aj cieľ je situovaný do Piešťan. Tento cyklovýlet po zaujímavostiach Považia, ktorými sú Očkovská mohyla, Park miniatúr v Podolí, hrad Čachtice a Beckov i hradisko Kostolec v Ducovom, si našlo postupne svojich milovníkov a v roku 2018 sa ho zúčastnilo 145 cyklistov a je v ponuke aj na tohtoročnej Piešťanskej BUĎ-FITke.

O organizovaní prvých dvadsiatich ročníkov podujatia pod názvom Teslácka BUĎ-FIT hovorí tabuľka z bulletinu vydaného pri príležitosti tohto jubilea.

A čo hlavný organizátor TJ Bezovec ponúka v tomto roku? Sú to tri trasy pre peších turistov v dĺžke približne 37, 20 a 13 km a tri trasy pre cykloturistov s dĺžkou asi 60, 23 a 12 km so spoločným štartom pri barlolámačovi na Kolonádovom moste. Ten je naplánovaný postupne od 8.00 do 11.00 h pri živej hudbe.

Po zoznámení sa s trasami a prezentovaní sa účastníci dostanú kontrolné karty i popis trás a môžu kedykoľvek vyraziť na zvolenú trasu. Môžu sa zúčastniť i slávnostného štartu s fotografovaním, ktoré sú naplánované postupne každú polhodinu podľa dĺžky a charakteru zvolenej trasy.

Účastnícky poplatok sa neplatí, pričom prvých sto prezentovaných záujemcov má v cieli nárok na kapustnicu za symbolické jedno euro.

Cieľ podujatia je situovaný do Campingu Pullmann na ľavom brehu Sĺňavy, kde účastníkov privíta živá hudba a po príchode dostanú čaj a účastnícky diplom i odznak. Môžu sa tiež posilniť a odpočinúť si v novootvorenej reštaurácii Na Panvici. Cestu z cieľa do mesta si turisti môžu skrátiť autobusom na linke Hlohovec – Piešťany zo zastávky pri kempingu.

Ako to bude vyzerať na trasách

Slávnostné štarty peších trás vhodných aj pre severskú chôdzu Nordic Walking: Plulíkov okruh, asi 37 km (PEŠO1), o 8:30, Dominov okruh, asi 20 km (PEŠO2), o 9:30 a Beethovenov okruh, asi 12 km (PEŠO3), o 10:30. Záujemcovia o inštruktáž pre Nordic Walking ju môžu po prezentovaní absolvovať od akreditovanej inštruktorky Ley Michalčíkovej.

Na jednotlivých kontrolných stanovištiach si účastník vyznačí pečiatkou prechod a môže sa občerstviť či pochutnať si na špecialitách dennej ponuky, ktoré sú pripravené pre účastníkov na kontrolných prejazdoch, alebo si oddýchnuť a prezrieť miestne zaujímavosti. Trasy vedú pešo cez Čertovu pec, Havran a cez reštauráciu Furman.

Slávnostné štarty u cyklotrás sú o celej hodine: Hore Váhom dole Váhom, asi 60 km (CYKLO1), o 9:00, Brunovský okruh, asi 23 km (CYKLO2), o 10:00, Kolookruh Sĺňava, asi 12 km (CYKLO3), o 11:00, pričom na trase CYKLO1 nie sú kontrolné stanovištia, ale je treba sa pri prezentácii hlásiť u inštruktorky Ivety Muchy Ondrášikovej a trasy vedú cez Pizzu Mia a cez bufet Dino.

Nepremeškajte jedinečnú príležitosť urobiť niečo pre svoje zdravie. Nech ste rodič s deťmi, dieťa školského veku, junior, dospelá osoba či senior alebo aj človek s poškodeným zdravím, neváhajte byť pri tom, ako Piešťanská BUĎ-FITka opäť ožije pre širokú verejnosť.

Bližšie sa môžete zoznámiť s podujatím na www.tjbezovec.sk alebo na www.askpn.sk. Prípadné otázky zodpovedia organizátori na e-mailových adresách ladislav.belescak@askpn.sk a tjbezovec@gmail.com alebo na tel. 0917/552 753 a 0910/834 341.

(th/lb)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava