Robot obdivovala aj Rada gentlemanov

  • Mladí dnes / Školy
  • 27. apríla 2019, 14:00

Študentka Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Piešťanoch Patrícia Pálková má za sebou nielen praktické maturitné skúšky, ale aj úspešnú medzinárodnú reprezentáciu. Zostrojila robot, ktorý vie triediť odpad podľa farby, a s ním sa prebojovala až na medzinárodnú konferenciu zameranú na obnoviteľné zdroje energie v Senici.

Piešťanskej konštruktérke zablahoželala aj Rada gentlemanov, ruku jej podal i viceminister obchodu a priemyslu ČR Michal Horáček. © archív Ľubomíra Tuchschera a Enersol-u

Záštitu nad ňou prevzalo Ministerstvo priemyslu a obchodu Českej republiky, tiež Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Štátny inštitút odborného vzdelávania a SOŠ Senica. Projekt tento rok podporil EkoFond SPP. Patrícii Pálkovej prejavila úctu aj medzinárodná Rada gentlemanov, medzi nimi bol i viceminister priemyslu a obchodu ČR Michal Horáček. Zablahoželal jej tiež prezident Enersolu Jiří Herodes z ČR. Na medzinárodnej konferencii sa prezentovali najlepšie študentské projekty z Česka, zo Slovenska, z Nemecka, Rakúska a zo Slovinska.

„Patrícia so svojím robotom postúpila z krajského kola na celoslovenské a odtiaľ na medzinárodné, kde musela svoju prácu prezentovať po anglicky,“ uviedol pedagóg SPŠE Ľubomír Tuchscher, ktorý ju na Enersol pripravil. Tam porota hodnotila len kvalitatívne, neurčovala poradie. Všetci sú víťazi, každý dostal pohár, medailu a diplom. „Enersol robím už jedenásť rokov. Veľkou poctou pre mňa bolo, že ma vybrali za jedného zo štyroch (dvaja z Česka, jeden z Rakúska a ja) do odbornej hodnotiacej poroty. Vyzdvihol som, že z 33 prác z piatich štátov boli len tri, ktoré prezentovali dievčatá. A jedna z nich bola práve Patrícia Pálková z našej SPŠE,“ dodal hrdý pedagóg. Patrícia je tiež jedinou zástupkyňou nežného pohlavia, čo zostrojuje roboty v krúžku, ktorý na škole vedie Jozef Dragula.

Robot z dielne maturantky Patrície Pálkovej zo SPŠE.

O tom, že Patrícii to naozaj technicky myslí a je z nej aj výborná programátorka, svedčí i fakt, že bola jednou z 33 študentov, ktorí sa prebojovali na 16. ročník medzinárodnej konferencie zameranej na obnoviteľné zdroje energie. Jej robot veľmi zaujal nielen porotu, spolusúťažiacich, ale okrem mnohých iných aj predsedu Trnavského samosprávneho kraja Jozefa Viskupiča. Ten patril medzi gratulantov a tiež sa zaujímal o jej robot, ktorý vie narábať s odpadom. Rozlišuje farby: žltú – plasty, modrú – papier, zelenú – sklo.

Na pôde SPŠE už po deviatykrát Ľ. Tuchscher pripravuje Európske solárne dni. Konajú sa od 29. apríla do 17. mája a ich národným koordinátorom je Slovenská agentúra pre obnoviteľné zdroje energie. Aj týmto chcú Piešťanci motivovať študentov i verejnosť k činnosti zameranej na udržateľný stav našej planéty.

Viera Dusíková

V rozhovore s trnavským županom Jozefom Viskupičom.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava