Kraj pripravuje zoznam ciest, ktoré opraví z pôžičky od vlády

  • Kraj / Spravodajstvo
  • 26. apríla 2019, 09:00

Trnavský samosprávny kraj zatiaľ neurčil, ktoré cesty bude opravovať z 15-miliónovej návratnej finančnej výpomoci od vlády SR. Peniaze sú určené výhradne na rekonštrukcie ciest.


Cestu na Havran spravuje Trnavský kraj. (Autor: gak)

Vláda o bezúročnej pôžičke pre Trnavský, Žilinský a Banskobystrický samosprávny kraj rozhodla pred dvomi týždňami. Trnavskí krajskí poslanci vzápätí prijatie výpomoci, ktoré sa započítava do dlhovej služby, prijali. Podľa primátora Hlohovca Miroslava Kollára by časť peňazí mohla ísť na opravu dopravou vyťaženého mosta cez rieku Váh.

„Momentálne pripravujeme zoznam cestných úsekov druhej a tretej triedy a mostov po celom kraji, ktoré z týchto peňazí v najbližších troch rokov opravíme. Samozrejme, zameriame sa na tie, ktoré sú prioritné a sú v najhoršom stave,“ povedal predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič.

TTSK plánuje v tomto roku predovšetkým prípravné a projektové práce, samotné rekonštrukcie ciest by mali prísť na rad v rokoch 2020 a 2021. „Predpokladané náklady na odstránenie nevyhovujúceho a havarijného stavu ciest druhej a tretej triedy sú vyčíslené na 71 miliónov eur a v prípade mostných objektov na odstránenie ich zlého stavu na viac ako tri milióny eur,“ píše sa v dôvodovej správe k návrhu na prijatie výpomoci od štátu. Ani pätnásťmiliónová investícia do ciest v kraji teda nebude stačiť na odstránenie všetkých nedostatkov. Kraj sa stará o približne 1600 kilometrov ciest, z toho jednu tretinu tvoria cesty druhej triedy a dve tretiny cesty tretej triedy.

TTSK môže finančnú výpomoc čerpať dvakrát ročne v rokoch 2019-2021. Splácať ju bude počas desiatich rokov, začiatok splácania je určený na koniec roka 2022.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav