Hrozba férovosti volieb: Manipulatívne správy na sociálnych sieťach!

  • Spravodajstvo
  • 24. apríla 2019, 10:00

Voľby do Európskeho parlamentu sa neúprosne blížia, je to poznať aj na sociálnych sieťach. Príspevky spojené s májovými voľbami zaplavujú internet a vyťažiť z toho sa snažia najmä takzvané nesystémové strany, populistické zoskupenia, ale aj predvolební „národovci“ či politickí skrachovanci.

Pseudovlastenec Štefan Harabin pre zisk voličských hlasov používa manipulatívne dezinformácie, za pomoci ktorých vyvoláva v spoločnosti strach a nenávisť. A seba pasuje za ochrancu slovenského národa. (Š. Harabina)

Nezmyslami, polopravdami, šírením nenávisti a účelovými dezinformáciami sa pred eurovoľbami prezentujú i niektorí poprední členovia strany SMER – sociálna demokracia, ktorí sa tým snažia zastaviť úpadok volebných preferencií zatiaľ ešte stále najsilnejšieho straníckeho zoskupenia na Slovensku.

Dá sa však konštatovať, že populistické hnutia či obdobní jednotlivci majú v online diskusiách vždy pred voľbami v porovnaní so štandardnými stranami a politikmi zdanlivo navrch.

Treba však podotknúť, že v ich diskusiách na sociálnych sieťach do značnej miery hrajú úlohu chatovacie roboty, ktoré spolu so zdanlivo „klasickými“ internetovými užívateľmi šíria správy napomáhajúce dosiahnuť len volebný úspech.

Dôraz takýchto správ a roboticky podporovaných diskusií je kladený na jednoduchý obsah s emotívnym podtextom, ktorý má vyvolať najmä strach a nenávisť. Obsah má osloviť a mobilizovať názorovo poplatnú skupinu. To všetko takmer ako cez „kopírák“ sprevádzajú „výkriky“ typu toto vám médiá taja alebo zdieľajte, kým to nezmažú. Súčasťou taktiky je i nabádanie na nedôveru v štandardné overené informačné kanály.

Stránky plnené manipulatívnym obsahom a dezinformáciami majú tiež vyvolať dojem akejsi väčšinovej podpory bežných občanov konkrétnemu politickému zoskupeniu alebo jednotlivcovi.

V skutočnosti však v zákulisí stoja osoby pracujúce pre konkrétnu stranu či záujmovú osobu. Medzi straníckymi brigádnikmi diskutujúcimi i za pomoci chatovacích robotov sa vyskytujú aj „zapálení aktivisti“, ktorí zdieľajú všemožné nepotvrdené poplašné správy, ktoré aj vďaka šíreniu reálnymi diskutérmi nadobúdajú zdanlivú uveriteľnosť.

Smerácky poslanec Ľuboš Blaha kritiku strany SMER takmer vždy dáva do rovnakosti s vlastizradou. Rovnako ako to bolo pred rokom 1989, keď bola kritika komunistickej „štátostrany“ podľa zákona útokom na štát a trestným činom. (FB Ľ. Blahu )

Na Slovensku medzi typické príklady vytĺkania politického kapitálu na šírení strachu a nenávisti okrem „kotlebovcov“ patrí aj smerácky poslanec Ľuboš Blaha či pred prezidentskými voľbami zrodený národovec Štefan Harabin.

Poslanec národnej rady Blaha je známy najmä tým, že sa verejne hlási k politickému zriadeniu v Československu pred rokom 1989. Jeho rétorika a silne emotívne ladené príspevky konštruované na obraz politikov danej doby sa vyznačujú témami, ktoré škatuľkuje politických oponentov strany SMER spôsobom, kto nie je s nami alebo nám úslužne nepoklonkuje, je náš nepriateľ.

Blaha sa tak pred eurovoľbami rovnako ako pred voľbami prezidentskými snaží čitateľov jeho profilu strašiť katastrofickou budúcnosťou Slovenska v prípade volebného úspechu kohokoľvek, kto si dovolil kritizovať jeho straníckeho bossa Roberta Fica.

Neúspešný prezidentský kandidát a v minulom roku „zrodený“ vlastenec a národovec Štefan Harabin sa zasa rovnako ako „kotlebovci“ na sociálnych sieťach primárne špecializuje na strašenie obyvateľov Slovenska migrantmi. Tá kotlebovcom po prezidentských voľbách ostala hlavnou témou aj pred voľbami do europarlamentu.

Zdá sa však, že ľudia začínajú byť voči takýmto správam na sociálnych sieťach opatrnejší. A dôvodom je to, že sú viac pozorní, čo na internete vlastne čítajú.

Dôkazom je i výsledok prezidentských volieb, keď Zuzana Čaputová neskočila v diskusiách na témy o vymyslených hrozbách pre Slovákov či ohrození akejsi nedefinovanej tradičnej rodiny, ale vymedzila sa i voči kotlebovým fašistom či vedeniu politiky spôsobom, ako ju na Slovensku už dvanásť rokov reprezentuje Robert Fico.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava