V Piešťanoch súťažili baristi, someliéri, aj chocolatieri

  • Mladí dnes / Školy
  • 22. apríla 2019, 12:00

Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera v Piešťanoch sa už po 20. raz stala dejiskom súťaže s názvom Mladý someliér. No okrem tejto kategórie už pred niekoľkými rokmi pribudli aj nové súťaže pre milovníkov kávy či čokolády, ktoré každým rokom lákajú stále viac a viac študentov. V utorok 16. apríla si na pôde akadémie zmeralo sily 102 študentov z 27 škôl Slovenskej a Českej republiky.

Súťažiaci v utorok pretekali v piatich kategóriách. Najstaršou z nich je Mladý someliér, ktorého garantom je azda najvýznamnejší slovenský enológ Fedor Malík. Štvrtý rok sa na pôde hotelovej akadémie stretávajú mladí tea tenderi, kde je garantom súťaže Vladimír Ondejčík z Čajovne dobrých ľudí v Nitre. Tretí rok medzi sebou súperia mladí chocolatieri, kde záštitu prevzal Karol Stýblo a tento rok sa uskutočnila premiéra súťaže Barkultur Competition Junior, kde si zmerali sily nádejní barmani pod dohľadom Ľuboša Rácza.

Najviac prihlásených, až 41 študentov zaznamenala súťaž Slovak Junior Barista Cup, kde medzi sebou mladí súťažia v príprave lahodnej kávy. Táto súťaž je jedným z niekoľkých kôl naprieč Slovenskom, pričom celkový víťaz vyhráva pobyt v Brazílii, kde spozná kávové plantáže. Za minulý rok poputuje do Brazílie práve dvojica študentov z piešťanskej hotelovej akadémie, ktorých bude už o mesiac sprevádzať aj ich pedagóg.

Utorkové súťaže vnorili do súťažnej atmosféry celú školu. V každom kúte sa pripravovali lahodné a voňavé nápoje či pokrmy, študenti sa na svoje výkony pripravovali, alebo už o tom, čo predviedli, rušne debatovali. Kým sa na jednotlivých pracoviskách vystriedali všetci zúčastnení, uplynul takmer celý deň a v skorý podvečer sa uskutočnilo aj slávnostné vyhlásenie výsledkov. To si nenechal ujsť ani trnavský župan Jozef Viskupič a piešťanský primátor Peter Jančovič. Obaja sa spolu s riaditeľom Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera postavili na pódium a okrem niekoľkých slov sa zhostili príjemnej úlohy odovzdať ocenenia a zatriasť rukou úspešným víťazom súťaží.

V konkurencii napokon uspela aj hostiteľská škola. Najväčší úspech z piešťanskej hotelky zaznamenal Dávid Omelka z 3.C triedy, ktorý sa stal víťazom súťaže Slovak barista cup junior. „S naším profesorom trénujeme všetky zručnosti. On nás na všetko pripravuje,“ povedal D. Omelka o pedagógovi Milanovi Elčíkovi. Ako nám čerstvý víťaz prezradil, baristika ho veľmi baví a chcel by pokračovať v budúcnosti. Podľa jeho slov má tento odbor potenciál.

„Túto súťaž robíme od roku 2015. Zo všetkých tých rokov sme mali práve teraz najviac zúčastnených – až 41 študentov. Dokonca aj v Inchebe bolo menej. Mám obavy z toho, čo bude nabudúce, pretože s vyšším počtom súťažiacich súvisí aj technologické zabezpečenie, počet komisárov. Tento rok nás tu bolo 20 zo Slovenska aj z Česka,“ povedal garant súťaže Oldřich Holiš. Prekvapila ho najmä kreativita študentov vo vymýšľaní miešaných drinkov. „Treba vymyslieť kombináciu sirupov, štiav, espressa. Preto som veľmi prekvapený, čo všetko dokážu tie deti vytvoriť,“ dodal O. Holiš.

Druhé miesto si vybojoval Andrej Šulka zo 4.D triedy v súťaži Mladý someliér. Lásku k vínam objavil ako 17-ročný počas školského výletu vo Francúzsku a začal sa tejto oblasti naplno venovať. Prakticky bude vedieť svoje vedomosti zužitkovať najmä v zahraničí, no prezradil, že by bol rád, ak by sa someliérstvo rozšíri aj na Slovensku.  Napokon si druhé miesto odniesol aj Jakub Matejovič z 5.B triedy v súťaži Barkultur competition junior.

Latku opäť zvýšili aj účastníci kategórie Junior Chocolatier. „Progres je neuveriteľný a začíname sa pomaly obávať, že nám rastie konkurencia. Posielal som fotky aj našim zahraničným partnerom a musím povedať, že na Slovensku máme najšikovnejšie decká na svete,“ skonštatoval garant Karol Stýblo.

Po tretí raz tiež vyhlasovali víťaza putovného Pohára Ľudovíta Wintera. Po minuloročnom pobyte v Žiline sa teraz vrátil domov do Piešťan. Hotelová akadémia sa teda v konkurencii 27 škôl nenechala zahanbiť a opäť raz výborne reprezentovala nielen seba, ale aj Piešťany.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel