Prihláste obľúbený strom do súťaže

  • Kultúra a spoločnosť / Príroda
  • 21. apríla 2019, 12:00

Do konca apríla je možné nominovať kandidátov do súťaže o titul Strom roka 2019. Svoj obľúbený strom môžu do 17. ročníka súťaže prihlásiť jednotlivci, mestá a obce, školy, firmy alebo organizácie. Cieľom súťaže je vzbudiť záujem o životné prostredie, no predovšetkým zviditeľniť staré, majestátne a vzácne stromy.

Lipa z Kopčian skončila v tohtoročnej celoeurópskej ankete ôsma. © youtube.com

Hlavným organizátorom ankety je Nadácia Ekopolis, patronát nad súťažou po ôsmykrát drží spevák Peter Lipa. „Anketa si za tie roky našla mnoho svojich partnerov, priaznivcov a podporovateľov a záujem z roka na rok rastie. Je to téma, ktorá spája ľudí naprieč generáciami a regiónmi,“ uviedla Martina Ragalová z Nadácie Ekopolis.

Z prihlásených stromov vyberie v polovici mája odborná komisia 12 finalistov a ich fotografie a príbehy budú uverejnené na webovej stránke Nadácie Ekopolis. Verejné hlasovanie o víťaza ankety sa začne už tradične v júli na festivale Pohoda v Trenčíne a bude trvať do konca septembra. Hlasovať bude možné formou hlasovacieho lístka, esemesky, na webovej stránke nadácie aj na sociálnej sieti Facebook.

V októbri súťaž vyhodnotia a strom s najvyšším počtom hlasov získa titul Strom roka 2019. Víťazný strom dostane odmenu v podobe dendrologického posudku a finančný príspevok na ošetrenie 300 eur. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na druhej a tretej priečke, tiež získajú 300 eur, môžu byť použité na ich ošetrenie alebo úpravu okolia. Víťazný strom postúpi do medzinárodnej súťaže Európsky strom roka, v ktorej bude zastupovať Slovensko.

Stromom roka 2018 sa stala vyše 200-ročná lipa veľkolistá z Kopčian (okr. Skalica). Rastie pri kostolíku sv. Margity Antiochijskej z 9. až 10. storočia, ktorý je jednou z najstarších stavieb veľkomoravského pôvodu na Slovensku. Spolu s kostolíkom tvoria pre Slovensko typickú sakrálnu dvojicu. V súťaži Európsky strom roka skončila na ôsmom mieste.

Všetky potrebné informácie o ankete sú zverejnené na www.ekopolis.sk/zivotne-prostredie/strom-roka.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel