Na Vŕšku si chlapi uplietli šibák dlhý 3,81 metra

  • Kultúra a spoločnosť
  • 21. apríla 2019, 00:00

Sedemročný Patrik Kurtiš niesol hrdo obrovský šibák, ktorý uplietol z vŕbového prútia jeho tatino Vojtech spolu s kamarátom z vojenčiny, Mariánom Julínym z Banky. Kurtišovci bývajú na Vŕšku v Piešťanoch a práca im šla pekne od ruky.

Na fotenie s obrovským šibákom sa M. Julíny (vľavo) vyparádil do krojovanej košele s originálnou výšivkou z Banky, vedľa je Patrik Kurtiš a vpravo jeho tatino Vojtech Kurtiš. (Autor: vd)

Malý Paťo chlapom výdatne pomáhal. Učil sa prepleteť vŕbové prútiská ako kedysi jeho ocino, keď  plietol šibák so svojím tatinom – Jánom Kurtišom. História sa opakuje. Len generácie sa menia. Kurtišovci sa tento rok vyzbrojili  – na šibačku vyrazia s šibákom dlhým 3,81 metra. Dočiahnu ním aj zo zeme na balkón.

„Prútie sme narezali čerstvé, rástlo pri Váhu. Je ohybné, a taký je aj šibák,“ uviedol V. Kurtiš. Plietli klasickým spôsobom – osem prútov, pričom krajný prepletali medzi dva protiľahlé a vrátili ho nazad. Trvalo to asi dve a pol hodiny. „Prvé pôjdeme vyšibať babky – Editu Kurtišovú a Alžbetu Jánsku. Potom si to namierime k susedám. Chodievame k Orviským, Dobrovoľným, k Baďurovcom a nevynecháme ani Slámkových Gitku. Okrem korbáča si nosíme aj kýbel studenej vody, naposledy to schytala ženina kolegyňa z Hôrky, Andrea Špániková.

Ak teda uvidíte malého a veľkého šibača s obrovským šibákom, ako putujú po starých Piešťanoch, najmä okolo Vŕšku, radíme vám – radšej sa im vyhnite, lebo sprchu a šibi-ryby po zadku môžete schytať aj vy.

V. Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav