Tulipánový pochod s 3D tulipánmi

  • Mladí dnes / Školy
  • 20. apríla 2019, 08:00

V bratislavskom Sade Janka Kráľa sa počas prvého aprílového víkendu uskutočnil tretí ročník Tulipánového pochodu, teda stretnutia ľudí s Parkinsonovou chorobou. Tento rok sa akcie zúčastnili aj Piešťanci.

Akcie sa v Bratislave zúčastnili aj Piešťanci. (Autor: Ivan Samko)

Spoločnosť Parkinson Slovensko má v Piešťanoch svoj regionálny klub, ktorého zástupcom je Michal Verchola. Ten na pochod pozval aj zástupcov občianskeho združenia Myška, ktoré v spolupráci s piešťanskou Strednou odbornou školou technickou podporilo pochod jedinečnými 3D tulipánmi.

„Boli navrhnuté a vytlačené na 3D tlačiarni v rámci 3D klubu, ktorý pôsobí práve na SOŠ technickej. Rád by som sa preto poďakoval riaditeľovi Jozefovi Porubčanovi a zástupcovi Jurajovi Vavrovi za spoluprácu a podporu nových technológií,“ povedal Ivan Samko z OZ Myška.

3D tulipány vytláčali študenti Petronela Smažáková, Martin Lihosith a Tomáš Kovalčík. Tulipánový symbol navrhol Denis Samko. „Som rád, že aj študenti majú záujem vykonávať dobro a svoj voľný čas trávia zmysluplne. Ďakujem im za to,“ dodal I. Samko.

V roku 1980 bol v Holandsku vyšľachtený nový druh červeno-bielych tulipánov. Dostal meno Dr. James Parkinson. V roku 2005 sa stal červený tulipán celosvetovým symbolom Parkinsonovej choroby. Od roku 2017 sa v Bratislave každý rok koná Tulipánový pochod.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín