Stovky jarných dekorácií zdobili informačné centrum

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 19. apríla 2019, 12:00

Žienky z piešťanského patchworkového klubu opäť pripravili stovky pestrofarebných jarných dekorácií. Piešťanské informačné centrum v pondelok 8. apríla privítalo na slávnostnej vernisáži autorky, ale aj množstvo zákazníkov, ktorí si spomedzi čarovných výtvorov vyberali, čo sa im najväčšmi páčilo.

Na výber bolo mnoho pestrofarebných výrobkov. (Autor: am)

Na stolíkoch v Piešťanskom informačnom centre autorky vystavili rôznorodé zvieratká, veľkonočné vajíčka, kvety, nechýbali však ani deky, zástery či vankúše. To všetko v pestrých farbách, evokujúcich začiatok jari. Okrem patchworkových výrobkov vystavila svoje diela keramikárka Jana Bayer.

Hostí na vernisáži privítal Tomáš Bušo z informačného centra. Viac o tvorbe klubu patchworku povedala jeho členka Viera Krásna: „K tejto práci potrebujete špeciálne pravítka, rezače, podložky a všetko je to o presnosti. Látky sa režú na malé kúsky a potom sa spájajú, zošívajú. Všetko sa musí rozžehľovať. Je to pomerne pracné.“ Svoje diela žienky vytvárajú napríklad z bavlnených látok či rifľoviny, no nemali by sa používať príliš pružné, elastické látky. Niektoré hračky boli vytvorené aj z ponožiek.

Predajná výstava trvala ako každoročne iba týždeň, a to od pondelka 8. do soboty 13. apríla.

Klub tento rok oslávil už 14 rokov existencie. Otília Jurgová bola pred jeho založením v Kanade. Tam absolvovala kurz patchworku, priniesla nápady a skúsenosti do Piešťan a v januári 2005 založila klub spolu s Danielou Stankovou. Tamojšie šikovné ruky majú za sebou mnoho výstav, a aj keď členky prichádzali a odchádzali, vždy ich spájala láska k tomuto umeniu. Patchwork je ich srdcovou záležitosťou, prináša im potešenie a každý výrobok má svoj vlastný príbeh. Pýchou klubu je deka Piešťany, kde členky vytvorili jednotlivé dominanty mesta, ako je socha barlolámača, Kolonádový most či lekná.

(am)

Najmenším sa páčili predovšetkým hračky.

 

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín