Inšpirujte sa zelenými pokrmami na Zelený štvrtok

  • Kultúra a spoločnosť
  • 17. apríla 2019, 18:00

Nie každý musí byť zákonite fanúšik tradičného špenátu s vajíčkom a varenými zemiakmi. Blíži sa však Zelený štvrtok, keď práve toto jedlo býva na slovenských stoloch najčastejšie. Ako túto tradíciu ozvláštniť, priniesť zelené jedlo na stôl a vyhnúť sa pritom „špenátovej klasike“? Inšpirujte sa nasledujúcimi tromi jednoduchými receptmi.

Špenátové smoothie

Potrebujeme: 2 hrste mladého špenátu, banán, jablko, polovicu avokáda a pohár vody

Postup: Všetko spolu vymiešame v mixéri a máme ľahkú a zdravú zelenú večeru, prípadne chutné raňajky. Vďaka banánu bude smoothie príjemne sladké, vďaka jablku svieže, špenát nám ho zazelení a obohatí ďalšími vitamínmi a avokádo nás zasýti. Ak si držíte líniu, na avokádo pozor. Aj keď je veľmi zdravé, je aj dosť kalorické. Aby ste si nenabúrali celodenný príjem, dajte ho len polovicu, nie celé.

Medvedie rizoto

Potrebujeme: ryžu, šampiňóny, tvrdý syr, olivový olej, soľ, medvedí cesnak, jarnú cibuľku, žuvačky 🙂

Postup: Uvaríme si ryžu dokrémova. Na panvici na olivovom oleji opražíme cibuľku, šampiňóny, podlejeme ich vodou alebo vývarom a necháme trochu podusiť. Medzitým si rozmixujeme medvedí cesnak a nastrúhame syr. Cesnak pridáme k šampiňónom na panvicu. Pridáme aj ryžu a nastrúhaný syr, dobre premiešame a necháme na slabučkom ohni dve-tri minúty. Servírujeme. Šampiňóny môžeme nahradiť shitake hríbami, bežný eidam parmezánom, pridať môžeme kešu oriešky.

Pesto z medvedieho cesnaku

Potrebujeme: medvedí cesnak, olivový olej, orechy – kešu, prípadne zmes orechov, soľ

Postup: Jednoducho v mixéri alebo s pomocou ponorného mixéra vymiešame kašu z medvedieho cesnaku, olivového oleja a orechov. Po vymiešaní dochutíme soľou, môžeme pridať aj trošku tekvicového oleja, ktorý dodá pestu trochu inú chuť. Využiť ho môžeme napríklad na ochutenie cestovín, ktoré keď s pestom zmiešame, vznikne nám krásny zelený obed či večera. Dochutiť môžeme parmezánom.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav