Jedna hviezda a čierne diery

  • Editoriál / Blogy
  • 16. apríla 2019, 10:00

Primátor a piešťanské mestské zastupiteľstvo má po voľbách v novembri minulého roka za sebou prvých 150 dní vo funkcii. Na bilancovanie ich práce je času ešte dosť, no ukázalo sa, že vedenie radnice vie so svojím zastupiteľským zborom zatiaľ konštruktívne komunikovať.

Jednania poslancov na zastupiteľstve sa zatiaľ vyhýbajú maratónom z čias primátorovania Miloša Tamajku a pôsobenia poslancov z politického združenia Tomáša Hudcoviča s názvom Spoločne pre Piešťany. Je to aj tým, že v rámci diskusií sa poslanci držia tém, ktoré sa práve prerokovávajú, ale aj tým, že súčasné vedenie radnice problematické oblasti dostatočne dopredu s poslancami odkomunikuje.

No ani zďaleka však nie je všetko ideálne a také jednoduché, ako si možno poslanci a vedenie mesta predstavovali, keď nastupovali do svojich funkcií. Vedenie radnice sa bude musieť v prvom rade vysporiadať s nefunkčným mestským úradom a súdnymi procesmi, ktoré Tamajka spôsobil aj svojimi personálnymi čistkami z roku 2015.

Na krku súčasného vedenia radnice visia aj pochybné čerpania eurofondov na stavby, ktoré zrejme kritériá nenávratných dotácií len ťažko splnia, a tak čoskoro vytvoria tlak na mestský rozpočet, keď bude dochádzať ku korekciám pri oprávneností čerpania európskych peňazí.

Nové vedenie sa však bude musieť vysporiadať aj s kriminalizovaním práce predchádzajúceho vedenia radnice, nakoľko ako odznelo na mestskom zastupiteľstve – tým, čo sa na úrade dialo do koncu roka 2018, sa zaoberajú bezpečnostné zložky prešetrujúce protispoločenskú činnosť.

Zásadný rozdiel nástupu do funkcií súčasných poslancov a vedenia mesta je aj ten, že kým v roku 2014 si predchádzajúce vedenie a väčšinový poslanecký klub Spoločne pre Piešťany našli na stoloch doslova plnú misu finančných prostriedkov a niekoľko aj finančne krytých a perspektívnych projektov, pre tých, ktorí sú dnes v zastupiteľstve a vo vedení mesta, je skôr opak pravdou.

Zo skríň a zásuviek mestských úradníkov, ktorí už stihli z radnice poutekať, doslova vyskakujú „kostlivci“, s ktorými sa bez dôsledkov na mestskú pokladňu bude dať len veľmi ťažko vysporiadať.

Rozbehnuté projekty, ktoré sa už nedajú zastaviť, ako je napríklad výstavba kompostárne či zberného dvora, hrozia krátením finančných prostriedkov od Európskej únie. Začatie rekonštrukcie Kolonádového mosta je tak len osamelou pozitívnou hviezdou na oblohe plnej čiernych dier.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj