Dobré ráno, Piešťany!

  • Dobré ráno, Piešťany! / Spravodajstvo
  • 16. apríla 2019, 00:00

Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.

Dobré ráno, Piešťany! (Autor: Kristina Brunovská)

Ženské mená Dana, Danica majú rovnako ako meno Daniela hebrejský pôvod a v preklade znie „Boh je sudca“. Nositeľky tohto hlavne v minulosti bežne zaužívaného mena oslovujeme Danuška, Danielka, Dani, Danka. Dany a Danice sú zdržanlivé a zdanlivo nenápadné ženy. Hľadanie vlastného ja ich často vedie k uzavretiu sa do svojho vnútorného sveta, čím sa izolujú od iných.
Často im chýba sebadôvera, ale prvé citové alebo profesionálne úspechy im dodajú potrebnú sebaistotu. Sú stále pripravené urobiť druhým láskavosť. Rozhovory s nimi sú strhujúce. Ich životaschopnosť je veľmi dobrá, umožňuje im dlho odolávať. Často majú sklon k nadváhe. Mali by jesť každý deň teplé jedlo a piť čerstvé ovocné šťavy. Obľúbené farby týchto žien sú tmavomodrá a zelená, ochranná rastlina medovka, ochranné kamene ametyst a achát.

Známe osobnosti s menom Dana, Danica

Dana Velďáková – slovenská atlétka, reprezentantka v trojskoku,

Dana Zátopková – česká atlétka, manželka legendárneho Emila Zátopka,

Danica Kleinová Nejedlá – redaktorka spravodajstva,

Danica Jurčová – slovenská herečka

V psom kalendári oslavuje meniny Aran. 

 

Hudobný kalendár

1924 – narodil sa Henri Mancini (rodený Enrico Nicola Mancini, Cleveland, Ohio, USA), dirigent, skladateľ, aranžér a klavirista. Ako osemročný sa učil hru na flaute, od dvanástich na hudobnej škole aj na klavíri. Nemal ešte dvadsať, keď už hral s miestnymi tanečnými orchestrami v okolí Pittsburgu. V roch 1945 a 1946 bol klaviristom orchestra Glenna Millera a zároveň študoval kompozíciu. Od roku 1951 bol dirigentom orchestra spoločnosti Universal. Zložil hudbu k životopisným filmom The Glenn Miller Story a The Benny Goodman Story. Je autorom hudby k desiatkam filmov, medzi inými k sérii komédií Ružový panter.  Dve skladby, Moon River v roku 1961 a Love Theme From Romeo & Juliet v roku 1969 sa dostali na prvé miesto singlového rebríčka. Za filmovú hudbu získal štyrikrát Oscara, pričom mal až 18 nominácií, k tomu za vydané albumy prevažne s orchestrálnou hudbou získal aj dvadsať cien Grammy, nominovaný na túto cenu bol až 72-krát. Zomrel 14. júna 1994 vo veku 70 rokov v Los Angeles.
1935 – narodil sa Bobby Vinton (Cannonsburg, Pennsylvania, USA), spevák, skladateľ, hráč na trúbke a saxofóne. Už v šestnástich založil svoju prvú skupinu, s ktorou hral v kluboch v okolí Pittsburgu. Počas štúdia na univerzite v Pittsburgu založil big band, s ktorým nahral dve LP platne. Ako sólový spevák nahral v júni 1962 skladbu Roses Are Red (My Love), s ktorou viedol prvýkrát americký rebríček. V auguste 1963 nahral skladbu Blue Velvet, ktorá sa rovnako dostala na prvé miesto. V decembri 1964 viedol hitparádu tretíkrát, so skladbou Mr. Lonely. Popularitu si udržal do polovice 70. rokov. V TOP 40 hitparáde mal celkom 32 skladieb, vydal viac ako 80 albumov a kompilácií.
1938 – narodil sa Pavel Vrba (Brno), textár, publicista. S rodičmi sa presťahovali do Prahy a tu ukončil vyššiu priemyselnú školu. Od štrnástich hral na huslich, neskôr dal prednosť gitare. V roku 1963 hral so skupinou Sputnici. Od roku 1966 sa venoval iba textárskej práci. Jeden z prvých Vrbovych textov bola pesnička Mám ráda cestu lesní Heleny Vondráčkovej. Napísal približne 2000 textov piesní, desiatky z nich sa stali hitmi. Jeho texty naspievali Karel Gott, Václav Neckář, Petr Spálený, Hana Zagorová, Marie Rottrová, Helena Vondráčková, ale aj skupina Olympic. Z jeho pera sú texty hitov Bloudím pasáží Karla Gotta, V stínu kapradiny Jany Kratochvílovej, Bouda na hororu Marie Rottrovej, Osmý den a Jasná správa skupiny Olympic či Starý desky hrajou dál skupiny Katapult. Zomrel 7. septembra 2011 v Prahe vo veku 73 rokov.
1939 – narodila sa Dusty Springfield (vlastným menom Mary Isabel Catherine Bernadette O’Brien, Londýn), popová speváčka. So spievaním začínala na konci 50. rokov v skupine Lana Sisters, potom spolu s bratom vystupovala vo folkovom triu Springfields. V roku 1963 sa rozhodla pre sólovú dráhu. Už jej prvá skladba I Only Want To Be With You, vydaná v novembri 1963 sa stala hitom a dostala sa na 4. miesto hitparády, v českej verzii ju pod názvom Chytila jsem na pasece motýlka nahrala Helena Vondráčková. V máji 1964 vydala prvú LP platňu A Girl Called Dusty. Jej posledným hitom v novembri 1989 bola skladba In Private. Anglickú hitparádu viedla iba raz, v apríli 1966 so skladbou You Don’t Have To Say You Love Me. Do hitparády sa dostalo celkom 19 skladieb tejto speváčky, jej spevácku dráhu mapuje viac ako dvadsiatka albumov a kompilácií. Dusty Springfield zomrela 2. marca 1999 vo veku 59 rokov.

1947 – narodil sa Gerry Rafferty (Paisley, Škótsko), spevák, skladateľ, gitarista aj klavirista. Začínal v škótskej folkovej skupine Humblebums. V závere roka 1971 nahral prvú sólovú LP platňu Can I Have My Money Back. V roku 1972 založil so spolužiakom Joe Eganom folk-rockovú skupinu Stealers Wheel. Od roku 1977 je na sólovej dráhe. Vo februári 1978 vydal prvý album City To City, ktorý bol úspešný, dostal sa na 6. pozíciu v anglickom rebríčku, v Spojených štátoch dokonca až na prvé miesto. Z tohto albumu je aj jeho najväčší hit Baker Street. Vydal jedenásť albumov a kompilácií. Zomrel 4. januára 2011 vo veku 63 rokov v anglickom Stroud.
1947 – narodil sa Janko Lehotský (Bratislava), spevák, skladateľ a klavirista. Jeho úspešná dráha je spojená so skupinou Modus. Študoval hru na klavír na konzervatóriu, vojenskú službu absolvoval vo Vojenskom umeleckom súbore. Hral v skupine Ľubo Belák sextet, New Blues Five a Gentlemeni. V roku 1972 nastúpil do Modusu, od roku 1974 bol jeho lídrom. Úspešné obdobie Modusu začalo v druhej polovici 70. rokov. S pesničkou Úsmev získali zlatú Bratislavskú lýru v roku 1977, ďalšími úspešnými piesňami boli Dievčatá a Veľký sen mora. V roku 1980 odišli z Modusu Marika Gombitová, Miro Žbirka aj Laco Lučenič. Od tej doby sa v Moduse postupne vystriedalo viacero hudobníkov aj spevákov. Na sólovej dráhe vydal Lehotský sedem albumov. Z tých posledných to sú v roku 2005 Nahé dotyky, v roku 2007 vyšlo 2CD Janko Lehotský a priatelia / Čiernobiely svet, čo bola reedícia dvoch albumov legendy slovenskej populárnej hudby, ktoré vyšli pôvodne v rokoch 1992 – Janko Lehotský a priatelia a v roku 1996 – Čiernobiely svet. V novembri 2008 vydal album Stalo sa, nestalo, v decembri 2010 album Sám. Z januára 2016 je nový album Moje mladšie ja.

1948 – narodila sa Tena Elefteriadu (Bulkes, Juhoslávia, dnes Maglič, Srbsko), speváčka, mladšia zo sesterského speváckeho dua Martha a Tena Elefteriadu. Tena študovala spev na brnenskom konzervatóriu. Spolu so sestrou sa zúčastnili v roku 1966 brnianskej súťaže Hledáme nové talenty, ktorú vyhrali. V roku 1967 začala ich spolupráca s Alešom Sigmundom v skupine Vulkán. V roku 1968 nahrali prvé skladby, v roku 1970 vyšla ich prvá LP platňu Dál než slunce vstává. Vydali 15 albumov. V roku 2006 vyšla kompilácia ich najväčších hitov Ať se můzy poperou / 24 hitů. V tom istom roku vydali album s názvom V rytmu řeckého tance. V roku 2007 vydali sestry autobiografickú knihu Martha a Tena dvojhlasně. V súčasnej dobe sa venujú interpretácii gréckych tancov a ľudových piesní. V októbri 2015 vydal Supraphon kompiláciu Martha & Tena Zlatá kolekce. Hudbe sa venuje aj jej syn Marko Elefteriadis, známy ako rapper Ektor.
1962 – narodil sa Dave Pirner (Green Bay, Wisconsin, USA), spevák skupiny Soul Asylum. Táto alternatívna rocková formácia vznikla v Minneapolise v roku 1983. V auguste 1984 vydali debutový album Say What You Will, Clarence… Karl Sold The Truck. Presadili sa v júli 1993 hitom Runaway Train. V júli 1995 bola úspešná ich skladba Misery. Vydali jedenásť štúdiových albumov, najnovší s názvom Change Of Fortune vyšiel v marci 2016, predchádzajúci Delayed Reaction vydali v júli 2012. K diskografii patrí aj päť kompilačných albumov, piaty Playlist: The Very Best Of Soul Asylum vyšiel v januári 2011. V roku 2002 vydal Dave sólový album Faces & Names.
1971 – narodila sa Selena (Selena Quintanilla, Lake Jackson, Texas, USA), speváčka štýlu latino pop, ktorému sa na juhu Spojených štátov hovorí tejano music. Selena bola spevácky talent od mala, prvý album nahrala už ako 12 ročná. Za rok 1987  získala ženskú spevácku cenu v kategórii Tejano Music Awards. Za rok 1994 získala cenu Grammy za najlepší mexicko-americký album. Zomrela tragicky 31. marca 1995, zo žiarlivosti na jej úspechy ju zastrelila Yolanda Saldivar,  šéfka jej fanklubu a zároveň šéfka jej módneho butiku. V marci 1997 nakrútil režisér Gregory Nava životopisný film Selena, hlavnú úlohu Seleny hrala Jennifer Lopez.
1973 – narodil sa Akon (vlastným menom Aliaune Damala Bouga Time Bongo Puru Nacka Lu Lu Lu Badara Akon Thiam, St. Louis, USA), hip-hoper, spevák, textár, producent. Narodil sa v St. Louis, detstvo však prežil v africkom Senegale. Mal sedem, keď sa vrátili do USA. Hudobné základy dostal už doma, učil sa až na piatich nástrojoch vrátane gitary. Známym sa stal už vďaka debutovému albumu Troubled, ktorý vydal v júni 2004. Z neho je aj prvá pieseň v singlovej hitparáde Locked Up. Na svojom konte má tri vydané albumy, druhý Konvicted vyšiel v novembri 2006, tretí Freedom v decembri 2008. V singlovej TOP 40 mal doposiaľ desať piesní. Päťkrát bol nominovaný na cenu Grammy, soška gramofónika sa mu zatiaľ neušla. Akon je aj úspešným producentom, produkoval piesne pre viacerých známych umelcov, medzi nimi sú aj Lady Gaga či Leona Lewis.

 

Lekárenská pohotovosť

Lekáreň Park Winterova 6, 92101 Piešťany 20:00 – 22:30

Lekáreň Dr. Max N. Teslu 6711/25, 92101 Piešťany 16:00 – 20:00

 

Podujatia, akcie

FOYER KSC FONTÁNA:

6.3. – 26. 4.

Kolmý riečny breh – najlepšie miesto pre život

 

16.-28. 4.

Milan Rastislav Štefánik

Politik, diplomat a astronóm

 

GALÉRIA FONTÁNA

16.4. – 5. 5.

Autolinea 2019, Archedizajn 2019, ProFUTURO 2019

Výstava dizajnérov a žiakov Strednej umeleckej školy v Trenčíne

Vernisáž: utorok 16. 4. o 15.00 h

 

FOYER MSKS

1.-30. 4.

Z činnosti MsKS v roku 2018

Výstava fotografií

 

DOM UMENIA:

o 19.00 h

DIVADLO

OTEVŘENÉ MANŽELSTVÍ

(Dario Fo a Franky Rame)

Brilantní herci Karel Roden a Jana Krausová ako svojrázny manželský pár v zúfalo jedovatej tragikomédii o odvrátenej strane lásky.

Réžia: Patrik Hartl

Vstupné: 24 €

 

Výstavy:

2.4. – 1. 5.

US Lúčnica – Dom umenia Piešťany a Galéria insitného umenia v Kovačici

3 x Kňazovic – výstava insitného umenia troch generácií autorov z Vojvodiny (Srbsko)

50.výročie vydania poštovej známky s motívom „Detský tanec“ autora Jána Kňazovic

50.výročie umeleckej tvorby dcéry Anny Kňazovic

25.výročie umeleckej tvorby vnučky Nataši Kňazovic

 

2.4. – 1. 5.

Výstava členov Výtvarného klubu pri MsKS Piešťany

 

Stála expozícia

Foyer, 2. poschodie
Akademický maliar Jozef Bubák
SYMFÓNIA O ČLOVEKU

maľba

 

Výstavy sú otvorené:

utorok – piatok: 14.00 – 17.00 h, sobota – nedeľa: 14.00 – 18.00 h

pondelok – zatvorené

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava