Ceny primátora mesta sú rozdané

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 16. apríla 2019, 12:00

Už každoročne býva zvykom, že Mesto Piešťany oceňuje výnimočné osobnosti kultúrneho či environmentálneho života, tých, ktorí sa zaslúžia o čosi výnimočné v charitatívnej i sociálnej oblasti, ale aj úspešných športovcov a kolektívy. V stredu 10. apríla sa v kine Fontána zišli tie osobnosti, ktoré za uplynulý rok nosia prívlastok „naj“ a prevzali si cenu z rúk primátora Petra Jančoviča.

Skupina dobrovoľníkov pomáhala núdznym jedlom, vecami i láskou. (Autor: mp)

Za kultúrny čin roka primátor ocenil fotografa Martina Ričányho. Po celý rok 2018 fotil ľudí, ktorí tvoria naše mesto, pracujú tu, žijú alebo ho navštívili. Každý deň zverejnil jednu fotografiu a postupne vytvoril mozaiku s názvom 365 tvárí Piešťan. Člen Piešťanského fotoklubu, ktorý túto svoju pestrú mozaiku ešte donedávna vystavoval v Elektrárni, mal z ocenenia veľkú radosť. „Je to vôbec prvá cena, ktorú som kedy dostal. Projekt trval rok, bol náročný a cenu zaň si veľmi vážim. Aj toto ma ďalej motivuje. Projekt pokračuje i tento rok,“ povedal pre Piešťanský týždeň M. Ričány.

Laureátom Ceny primátora v kategórii kultúrna osobnosť roka sa stal Erik Panák. Filmový producent, ktorý vlani oslávil životné jubileum, sa podpísal pod viaceré kvalitné snímky. Čo film, to úspech: Fair Play (2014), Učiteľka (2016) a v roku 2018 Backstage, ale aj ďalší film Jan Palach, ktorý mal osem nominácií na Českého leva, v januári získal Cenu českej filmovej kritiky ako najlepší film roka 2018. Erik Panák reprezentuje Piešťany svojou prácou doma i vo svete.

Kultúrnou osobnosťou je Erik Panák.

Cenu za aktivity v oblasti sociálnej, zdravotníckej, charitatívnej a humanitárnej získala skupina dobrovoľníkov zo Spoločnosti kresťanského života CVX, Spoločnosť Ježišova v Piešťanoch pod vedením animátorov Marty Chmelovej a Stanislava Chmela za projekt s názvom Polievka z lásky. Okrem teplej polievky pre núdznych je ich práca postavená na úcte a láske k blížnemu, obete a nezištnej pomoci. Prostredníctvom svojich aktivít šíria títo dobrovoľníci osvetu o problematike bezdomovectva medzi širokou verejnosťou a venujú sa aktivitám pre deti v Zariadení sociálnych služieb Domum, materiálne a finančne podporujú klientov Domum-u a mnoho iného.

„Za všetkým je moja manželka Martuška,“ skonštatoval S. Chmelo, ktorý prezradil, že jeho pani bezdomovcov nazýva zlatúšikmi. „Okrem polievky im dávame tiež SOS balíčky. Obsahujú aj sladké keksíky či ovocie. Dávali sme im oblečenie, spacáky, ale najdôležitejšie je, že im dávame lásku. Moja manželka je ako piešťanská Matka Tereza. Som na ňu veľmi hrdý,“ dodal S. Chmelo a prezradil, že do Piešťan by teraz chceli priniesť projekt iglu pre bezdomovcov.

Filantropom roka sa stala majiteľka pražiarne kávy Alenka Panáková, ktorá je vždy ochotná nezištne podporiť akékoľvek zmysluplné podujatie. V roku 2018 oslávila pražiareň kávy Classic coffee na Námestí 1. mája 25 rokov svojej prevádzky. Počas tohto obdobia okrem kaviarenských služieb priniesla do mesta obohatenie kultúrneho a spoločenského života o množstvo zaujímavých aktivít. Spoločnosť je partnerom piešťanských basketbalistiek, s ktorými organizuje viaceré zábavné a humanitárne eventy. Napríklad s Čajkami zorganizovali zbierku pre Asociáciu pomoci postihnutým APPA na podporu postihnutých detí. No významná je aj podpora rôznych piešťanských organizácií, ktoré pražiareň kávy svojimi výrobkami podporuje (festival Zázračný oriešok, stretnutie partnerských miest, veľtrhy cestovného ruchu a iné).

„Som veľmi milo prekvapená a ocenenie si veľmi vážim. Je to moja každodenná práca, ktorú mám veľmi rada a robím ju srdcom. Je to také zadosťučinenie,“ skonštatovala A. Panáková. V súčasnosti rieši spoluprácu s aktivistami, ktorí sa venujú obnove letného kina a chce ho pomôcť oživiť ešte v tomto roku.

Filantropom roka sa stala majiteľka pražiarne kávy Alenka Panáková.

Do mestského parku v blízkosti Balneologického múzea Imricha Wintera pribudol vysoký mohutný strom, krásny vzhľadom a zaujímavý kvetmi. Kvety pripomínajú tulipán, sú žltozelené až žlté s oranžovým pruhom. Je to ľaliovník tulipánokvetý. Strom tu zasadili pracovníci Služieb mesta Piešťany na pamiatku svojho kolegu, vedúceho strediska verejnej zelene, ktorý sa srdcom staral nielen o park a ktorého, žiaľ, jeho srdiečko zradilo. Tento strom spája silu stromov a krásu kvetov, spája ľudí, ktorí s láskou navštevujú toto miesto. Bude pripomínať človeka, ktorý toto miesto miloval. Bude pripomínať Petra Tekulu.

Primátor mesta udelil cenu aktivity v oblasti ochrany a tvorby životného prostredia práve P. Tekulovi, in memoriam. Vedúci strediska verejnej zelene sršal až donedávna obrovskou dávkou optimizmu a energie. Starostlivosť o zeleň v meste, o parky i sídliská bola jeho prácou a koníčkom zároveň. Mal mnoho nápadov, večne dobrú náladu. Bol nesmierne húževnatý a pracovitý, ale aj prísny a spravodlivý. S vysokou odbornosťou a s jasným cieľom pristupoval k nepopulárnym, ale potrebným výrubom stromov. Jeho netradičné nápady skrášlenia mesta prispeli k propagácii Piešťan doma i vo svete, veď azda každý občan i návštevník prechádzajúci okolo nich sa fotil. Vianočný fotokruh s nápisom Piešťany je nezmazateľnou stopou jeho patriotizmu k mestu. Toto všetko pretrhla jeho náhla nečakaná smrť. Mesto sa P. Tekulovi preto odvďačilo týmto ocenením, ktoré prevzala jeho manželka Zuzana Tekulová.

Najlepšou športovkyňou do 18 rokov sa stala úspešná kanoistka Lucia Valová. Do elitnej desiatky bez určenia poradia sa ďalej dostali vodnopólista Adam Berlanský, plavec Filip Lányi, pretekárka na motorových člnoch Nina Majerčíková, golfista Tobias Munk, kartingový pretekár Alex Nemec, futbalistka Michaela Nedorostová, vodná lyžiarka Zuzana Oravcová, atlétka Vanesa Pomajbová a kajakár Daniel Rybanský.

Medzi dospelými športovcami primátor ocenil ako celkovú víťazku tenistku Magdalénu Rybárikovú a ocenenia sa dočkali aj pretekár na vznášadlách Jaroslav Baláž mladší, triatlonistka Lýdia Drahovská, vodnopólista Martin Kolárik, tenista Lukáš Lacko, plavkyňa Sára Niepelová, Erik Noskovič – trojboj, veslár Richard Vančo, wakeskaterka Zuzana Vráblová a vodný lyžiar Nikolas Wolf.

Desiatka najúspešnejších športovcov Piešťan v roku 2018, ktorej odovzdal ceny primátor Peter Jančovič (vpravo).

Najlepším športovým kolektívom za rok 2018 sú basketbalistky Piešťanských Čajok pred tenistkami TK Kúpele Piešťany a vodnopólistami KVP Kúpele Piešťany.

Ocenenie pre zaslúžilého pracovníka v oblasti športu získala dlhoročná plavecká trénerka Danica Grosmannová.

(ts/am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava