Literárny tip: Záhada hlavolamu

  • Kultúra a spoločnosť / Knihy
  • 15. apríla 2019, 10:00

Hovorí sa, že na Slovensku už takmer každý píše, ale, bohužiaľ, takmer nikto nečíta. Aby ste sa dokázali orientovať v labyrinte vydávanej literatúry, ponúkame vám literárny tip, knižnú ochutnávku na tento týždeň.

© Artforum

Záhada hlavolamu, literárna klasika od českého spisovateľa Jaroslava Foglara, opäť vychádza s ilustráciami Jiřího Grusa. V tajomných Stínadlech sa zasa deje čosi nezvyčajné! Klub Rýchlych šípov – Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rýchlonožka nemôžu chýbať. Chlapci spoznávajú príbeh Jana Tleskača, zámočníckeho učňa, a podniknú nebezpečnú výpravu na nepriateľské územie Vontov, kde je ukrytý tajomný plán. Pátranie po „ježkovi v kleci“, záhadnom hlavolame, je späté s tajuplnou atmosférou starej mestskej štvrte Stínadla…

Foglar písal príbehy Rýchlych šípov už pred druhou svetovou vojnou, čerpal aj zo skúseností skautského vodcu. Neuveriteľné príbehy zo starých uličiek blízko vltavských mostov zároveň svojou napínavosťou, atmosférou predbiehajú v súčasnosti masovo úspešné seriály internetových televízií.

Ivana Papcunová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel