Jedinečný prelet nad Bradlom ako spomienka na Štefánika

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 15. apríla 2019, 15:00

Organizátori Festivalu letectva Piešťany, ktorý sa koná 4.-5. mája, predstavili ďalšie zaujímavosti z pestrej ponuky programu, ktorým sa počas dvoch dní chystajú naplniť plochu piešťanského letiska a oblohu nad ním.

Postupne sa ukazuje, že prichádzajúci festival naozaj bude osviežujúcou novinkou medzi leteckými podujatiami. Úvodný ročník sa ponesie v znamení stého výročia konca života jednej z najvýznamnejších osobností slovenských dejín – generála Milana Rastislava Štefánika. Nezabudnuteľnou spomienkou naňho bude prelet skupiny lietadiel ponad Bradlo a divadelné stvárnenie generálovho života. Neobyčajnú, doslova ochutnávkovú prezentáciu, však pripravujú aj slovenskí vojaci.

Festivalová sobota bude výnimočná predovšetkým vďaka neopakovateľnému skupinovému preletu lietadiel ponad mohylu na Bradle. Vzdušnú poctu generálovi Štefánikovi režíruje Slovenská federácia ultraľahkého lietania (SFUL), ktorej piloti – medzi ktorými bude napríklad aj prvý slovenský kozmonaut – sa už niekoľko dní pred podujatím spoja do 15-člennej skupiny. Na lietadlách Viper SD-4, Sport Cruiser PS 28, Bristell, Cessna 172 a Cirrus SR 22 pár dní pred výročím odletia z Lučenca do Talianska. Odtiaľ potom poletia na festival letectva po trase, ktorou presne sto rokov predtým letel do svojej vlasti aj Štefánik.

„Najprv pristaneme na bratislavskom letisku a položíme kyticu k soche generála Štefánika. Následne budeme s celou skupinou pilotov letieť na piešťanský Festival letectva s preletom ponad Mohylu M. R. Štefánika na Bradle. Po zosadnutí na letisko vypneme motory a prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella požiada návštevníkov o symbolickú minútu ticha. Celý spomienkový let sa uskutoční niekedy okolo poludnia, približne v čase, keď pred sto rokmi Štefánik havaroval,“ objasňuje Marián Sluk, prezident SFUL.

Po pilotoch SFUL-u bude obloha patriť výsadku parašutistov s veľkou podobizňou Štefánika a vlajkami účastníkov festivalu. O finále unikátneho nebeského predstavenia sa potom postará Letecký útvar Ministerstva vnútra SR s lietadlami Airbus A319 a Fokker 100.

Okrem divadla na nebi čaká festivalových návštevníkov aj divadelné umenie na zemi v podobe dramatického stvárnenia dôležitých okamihov zo Štefánikovho života. „Obrazovo-hudobné predstavenie priblíži návštevníkom generálovo pôsobenie počas organizovania československých légií, ale aj pri založení Československej republiky,“ približuje dielo scenárista a režisér Jakub Nvota. „Hlavnej úlohy sa zhostí mediálne známy a hosťujúci herec Slovenského národného divadla Juraj Loj. Hudobnú spoluprácu na projekte zastreší herec, spevák, skladateľ a hudobník Kamil Mikulčík. Účastníci festivalu zhliadnu štyri obrazy zo života Milana Rastislava Štefánika, ktoré sa stali ústredné pre formovanie československej národnej identity.“

S nevšedným a bohatým programom prídu do Piešťan aj Pozemné sily Ozbrojených síl SR. Ich príslušníci predstavia prácu vojaka, odprezentujú novú i historickú techniku a návštevníkom v poľnej kuchyni upečú čerstvé pekárenské výrobky – pagáče, chlieb i slaninové posúchy.

Celý program a všetky potrebné informácie nájdu záujemcovia na webe www.festivalletectva.sk, na facebookovej stránke Festival letectva Piešťany a na instagramovom profile @festivalletectva. Vstupenky sú dostupné cez portál predpredaj.sk.

ts Festival letectva Piešťany, foto: festivalletectva.sk

O finále nebeského predstavenia na piešťanskom letisku sa postará Letecký útvar Ministerstva vnútra SR s lietadlami Airbus A319 (na snímke) a Fokker 100.

Vyhrajte lístky na festival letectva

Na všetkých milovníkov letectva čaká počas prvého májového víkendu neopakovateľný zážitok. Letisko v Piešťanoch sa stane dejiskom festivalu letectva, ktorý so sebou prináša bohatý program. Návštevníci budú mať možnosť pozorovať leteckú skupinovú akrobaciu či obzrieť si historické skvosty. Na svoje si prídu aj najmenší vďaka najväčšej detskej zóne na Slovensku s množstvom známych tvárí, atrakcií a hier. Podujatie je venované pamiatke generála Milana Rastislava Štefánika.

Vstupenky na nedeľu 5. mája môžete vyhrať zaslaním SMS v tvare: win(medzera)festival(medzera)telefónne číslo na skrátené číslo 6660 do nedele 28. apríla do 20.00 h. Cena spätnej SMS je 1,20 € s DPH. Dvoch výhercov, ktorí získajú po dve vstupenky, budeme telefonicky kontaktovať. Službu SMS poskytuje A SMS, s.r.o.

(red)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava