Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Rádio Piešťany
  • 14. apríla 2019, 08:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, je tu jar. Podľa kalendára od jarnej rovnodennosti, podľa nálady od tej soboty, keď sme sa rozhodli podporiť dobro. Mám pocit, že stretávam viac usmiatych tvárí a počujem viac hlasnejších rozhovorov.

Babic
Ján Babič (Autor: apt)

Aj džezové aktivity mohutnejú s jarným slnkom. Miroslav Zahradník vydal publikáciu Základy jazzovej harmónie – princípy a súvislosti, ktorá je určená predovšetkým vysokoškolským študentom muzikológie a hudobnej teórie. Vítaný krok zo strany Univerzity Komenského v Bratislave, nakoľko takáto odborná literatúra u nás roky absentuje.

A absentuje aj inštitút, ktorý by mapoval hudobné dianie na Slovensku – aj tu sa pohli ľady v jarných vodách. Oznam ministerstva kultúry hovorí o začatí štátneho štatistického zisťovania v oblasti kultúry za rok 2018 – ročný výkaz o verejných podujatiach v oblasti profesionálnej hudobnej kultúry. Chcem len pripomenúť, že o nutnosti vytvorenia takéhoto inštitútu sme hovorili aj v našom rádiu pred rokom pri odovzdávaní ocenení Esprit. Je veľmi potrebné nájsť spojitosti v spoločnej snahe šírenia džezu na rôznych úrovniach a spôsoboch prezentácie džezu, preniesť jej pôsobenie do synergického efektu, ktorý by bol užitočný obom stranám diania. Lebo v konečnom dôsledku Jon Batiste o tom povedal: „To nie je len džez. To je hudba, ktorá vychádza z utrpenia a bolesti generácií pred nami. Preto je dôležité pre nás, ako džezových muzikantov, na toto nikdy nezabudnúť…“

Je skvelé konštatovať, že každý týždeň prináša množstvo udalostí na džezovej scéne. Kapela Trilobeat je na promo turné ich debutového albumu. V Topoľčanoch sa chystá Top Jazzfest a na internetovom portáli beží hlasovanie verejnosti v ankete Esprit 2018 o najlepší slovenský džezový album roka. Ezmid UK Tour 2019: Turné Lukáša Oravca v Spojenom kráľovstve od 6. do 12. apríla. Piešťanské aktivity nepoľavujú a v klube La Musica – 12. apríla zahrmí Rado Tariška a jeho Little Big Band.

Na každej z týchto udalostí sa Rádio Piešťany podieľa a je mediálnym partnerom. Popri novinkách venujeme pohľad do histórie džezu v tej najzrelšej podobe. Predstavíme desať historických vydaní albumov v roku 2018. Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava