Zbierka okuliarov pre Afriku nie je jediná, ktorú zorganizovala Piešťanka Martina Hargašová

  • Kultúra a spoločnosť
  • 13. apríla 2019, 12:00

Pochádza z Chtelnice, do Piešťan sa vydala a tu, kúsok od bytu, kde žije s manželom a dcérami, vybudovala spolu s podobne zmýšľajúcimi ľuďmi kresťanské spoločenstvo. Poznajú ju mnohé sociálne slabšie rodiny, pretože jej podstatou je obdarovávať. Aj preto sa s veľkým zanietením pustila do zbierky okuliarov, ktoré sú potrebné pre chudobných ľudí z Afriky.

Martina Hargašová © Alena Šebová

Piešťanci ich zbierajú v kostoloch, ale i prostredníctvom výzvy mestského úradu. No nielen o okuliaroch je rozhovor s Martinou Hargašovou.

Predstavte sa nám a priblížte, akým spôsobom ste sa pripojili k zbierke Okuliare pre Afriku.

Volám sa Martina Hargašová a v Piešťanoch vediem niekoľko rokov Spoločenstvo Prístav. V poslednom čase v rámci našej misijnej práce robíme i rôzne zbierky. Jednou z nich je zbierka okuliarov do africkej Malawi. Keďže sme boli doteraz viac zameraní na Slovensko a Európu, mala som túžbu niečím požehnať i Afriku. Pravidelne už niekoľko rokov čítam jeden český časopis, ktorý je zameraný na misiu vo svete. Bol tam i článok, ktorý písal môj kamarát, o tom, ako nosia okuliare do Afriky. Až o pol roka som mu telefonovala a povedal mi, že zbierka okuliarov je momentálne veľmi aktuálna, pretože do Afriky odchádza koncom apríla. Pastor a misionár Karel Fridrich túto misiu robí v spolupráci s s Nadačním fondem Nehemia.

Koho ste oslovili v súvislosti s touto dobročinnou aktivitou?

Oslovila som sedemnásť projektov a jednotlivcov v Piešťanoch a v okolí. Sú to väčšinou moji známi, veriaci priatelia, vedúci nejakých organizácií či cirkví. Do zbierky sa zapojila i jedna sekulárna firma. Zbierali sme všetky druhy okuliarov: slnečné, dioptrické pre deti a dospelých.

Do Spoločenstva Prístav ľudia nosili nepotrebné okuliare pre Afriku.

Komu odovzdáte vyzbierané okuliare?

Zbierku odovzdám do Čiech pastorovi a misionárovi Karlovi Fridrichovi. Tam ich prinesú do optiky, kde okuliare očistia a pripravia na odvoz. Vo veľkých kufroch ich prevezú do Afriky, kde spolu s lekárom okuliare zdarma distribuujú sirotám a chudobným ľuďom cez organizáciu House of Hope Orphanage. Karel so svojím tímom majú v tejto oblasti veľa skúseností a svedectiev o tom, ako mnohým ľuďom v Afrike i takáto pomoc bola potrebnou. Ďakujem všetkým, ktorí sa v Piešťanoch a v okolí zapojili do tejto dobročinnej aktivity. Vaša námaha, verím, nebola márna!

Vaše spoločenstvo však realizuje aj iné dobročinné akcie, môžete sa o ne podeliť?

Dávanie je mojou prirodzenosťou, verím, že týmto darom ma obdaroval medzi mnohými inými sám Boh. Viem zohnať rôznu kresťanskú literatúru pre deti a dospelých, ktorú môžem na mnohých miestach zdarma distribuovať. Dostali sme desiatky kusov krásnych okienkových Biblií pre deti, ktoré boli určené pre sociálne slabé rodiny. Momentálne budeme distribuovať zasa Biblie pre seniorov – s veľkými písmenami, ktoré prídu v nasledujúcich dňoch. Inokedy sme dostali veľké množstvo farbičiek a fixiek, ktorými sme potešili stovky detí.

Máme rozvinutú spoluprácu s Nemeckom, odkiaľ nám koncom apríla príde už tretia zbierka šatstva, školských a hygienických potrieb. Tieto veci môžeme voľne rozdávať všetkým, ktorí ich chcú a potrebujú. Minulý rok sme takto distribuovali sedem ton šatstva. Radi oslovujeme aj prostredníctvom Mestského úradu v Piešťanoch i sociálne slabé rodiny. Počas Vianoc už niekoľko rokov distribuujeme vianočné balíčky cez občianske združenie Operácia vianočné dieťa. Je to evanjelizačný projekt a spoločne s hodnotným balíčkom, v ktorom sú sladkosti, oblečenie, hračky, školské a hygienické potreby, počas dohodnutého času navštevujeme školy, škôlky, detské, reedukačné a azylové domy.

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel