Za spaľovanie odpadu zo záhrad hrozí vysoká pokuta

  • Spravodajstvo
  • 13. apríla 2019, 00:00

Za vypaľovanie suchej trávy a zeleného odpadu zo záhrad hrozí občanom pokuta do 1500 eur, pre právnické osoby od 4000 do 350-tisíc eur. Upozorňuje na to ministerstvo životného prostredia v čase, keď sa začínajú jarné práce v záhradách.

Spaľovanie záhradného odpadu a vypaľovanie trávy je sprievodným javom počas jarných mesiacov. Ilustračné foto © KR HaZZ Trnava

Envirorezort preto apeluje na občanov, aby sa suchej trávy, lístia či konárov zbavili iným spôsobom, napríklad kompostovaním. Ako zdôraznila Zuzana Onufer z odboru komunikácie ministerstva životného prostredia (MŽP), vypaľovanie trávy nielen ničí životné prostredie a zabíja živočíchy, ale môže spôsobiť aj veľké hospodárske škody a ohroziť ľudské životy. Poškodzuje povrchovú vrstvu pôdy a ničí drobné živočíchy, čím prichádzajú o potravu väčšie zvieratá.

Zákonný spôsob, ako sa zbaviť suchého biologicky rozložiteľného odpadu zo záhrad, je kompostovanie v súkromnom či obecnom kompostovisku alebo umiestnenie takéhoto bioodpadu do hnedých kontajnerov, ktoré zabezpečuje a vyváža obec. Obec je zároveň povinná takto vyzbieraný odpad spracovať.

Envirorezort finančne podporuje kompostovanie, respektíve triedenie biologicky rozložiteľného odpadu z eurofondov a z Envirofondu. Z fondov Európskej únie podporil vlani 254 takýchto projektov v celkovej hodnote viac ako 30 miliónov eur. Cez Envirofond bolo na 37 projektov rozvoja odpadového hospodárstva vlani prerozdelených 2,6 milióna eur.

„Ak sa niekto stane svedkom vypaľovania trávy alebo lesných porastov, mal by to nahlásiť na linku tiesňového volania 112, prípadne na políciu (158) alebo mestskú políciu (159),“ uviedlo vo vyhlásení MŽP. Plošné vypaľovanie trávy a porastov ohrozujúce životné prostredie totiž zakazuje v slovenskej legislatíve viacero zákonov. Okrem zákona o odpadoch je to zákon o ochrane prírody a krajiny i zákon o ochrane pred požiarmi.

Aj hasiči môžu pokutovať

Teplejšie jarné počasie so sebou podľa Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) prináša okrem slnka aj zvýšený výskyt požiarov, ktoré vznikajú plošným vypaľovaním porastov, drevín a biologického odpadu. Ako ďalej HaZZ uvádza na profile na sociálnej sieti, počas tohto obdobia veľmi často zápasia so spaľovaním suchej trávy, lístia a vetví z poorezávaných stromov. Minulý rok zaznamenali hasiči 980 požiarov, ktoré vznikli dôsledkom vypaľovania trávy a suchých porastov. „Vypaľovanie trávy a suchých porastov najviac potrápilo hasičov v roku 2012, keď museli zasahovať pri 4735 takýchto udalostiach, pričom len v marci bolo zaznamenaných takmer 3000 požiarov,“ informuje HaZZ.

Hasiči pripomínajú, že plošné vypaľovanie tráv a porastov zakazuje zákon o ochrane pred požiarmi, ktorého porušenie môže stáť občana do 331 eur. „Ak by sa však takéhoto priestupku dopustila právnická osoba alebo fyzická osoba-podnikateľ, pokuta sa môže vyšplhať až na 16 596 eur,“ dodal HaZZ.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel