Prvý rok dostali od Japoncov stolnotenisový stôl, pribudne ďalší?

  • Šport / Ostatné športy
  • 12. apríla 2019, 12:00

Telocvičňa Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Piešťanoch sa vo štvrtok 4. apríla naplnila takmer všetkými žiakmi a pedagógmi, aby si zahrali stolný tenis. A nie s hocikým. Za súpera si mohli vybrať slovenskú stolnotenisovú špičku – Rastislava Revúckeho, zlatého paralympionika z Pekingu i Londýna a zároveň majstra sveta aj Európy, piešťanského paralympionika Branislava Jakubeca či ich kolegu, slovenského reprezentanta Tomáša Kuboviča. Ten okrem stolného tenisu vyniká aj v lyžovaní či cyklistike.

Do projektu na oslavu 101. výročia založenia stolného tenisu sa zapojila celá SPŠE Piešťany. © Andrej Hrušovský

Všetci traja reprezentanti, sediac na invalidných vozíkoch, usmiati a dobre naladení si deň v Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej (SPŠE) užívali pingpongovo. Keď dostali slabšieho súpera, pokojne loptičku dvíhali aj do polmetrovej výšky, len aby sa mu prispôsobili a loptička nespadla zo stola.

Do projektu s názvom „…ideme hrať ping-poooooong…“ na oslavu Svetového dňa stolného tenisu pre všetkých sa na Slovensku tento rok prihlásilo 185 subjektov s 19 769 účastníkmi. „Aj na našej škole takto oslavujeme 101. výročie založenia stolného tenisu ako športovej hry. Minulý rok sa nám podarilo na Slovensku zvíťaziť a od organizátorov z Japonska sme získali luxusný stolnotenisový stôl značky Butterfly. Dnes si na ňom zahrajú aj naši špičkoví paralympionici,“ uviedol telocvikár Marián Lukáč, ktorý bol dušou podujatia.

Piešťanský paralympionik Branislav Jakubec.

Ako zdôraznil, sám je stolný tenista a hoci amatér, predsa ho hráva už od tretej triedy na „zédeeške“ každý deň. K tomuto športu vedie aj mladú generáciu. „Chceli sme týmto podujatím motivovať našich žiakov k prirodzenej pohybovej aktivite, pretože dnešný život je pohodlný. Vidíme to na mládeži, ktorá sa málo pohybuje, väčšinu dňa strávi pri počítačoch, notebookoch či mobiloch. Dnes tu máme medzi sebou aj ľudí, ktorí nemajú to šťastie byť zdravými. Pozvali sme telesne postihnutých športovcov, aby sme študentov pozitívne motivovali k pohybu a športu,“ dodal M. Lukáč.

Len čo sa skončili oficiality a predstavenie projektu i športovcov, ktorým študenti po ich vypočítaní medailí spontánne zatlieskali, v telocvični ostali všetci žiaci tretích ročníkov a začal sa štafetový stolný tenis jednotlivých tried. Postupne sa vystriedali všetky ročníky a zahrali si aj učitelia. Loptičky len tak lietali vzduchom. Najmä profesionáli hrali tak, aby im padali na podlahu čo najmenej. Užívali si chvíle priateľských zápasov, odpovedali na zvedavé otázky a dávali cenné rady – do života nielen toho športového.

R. Revúcky – zlatý paralympionik, majster sveta aj Európy.

Ako sme sa dozvedeli, stolný tenis je na tejto škole naozaj obľúbený. „Hrajú ho aj vrátnici či bufetárka. Stolný tenis má na našej škole dlhodobú tradíciu hlavne zásluhou učiteľa Mariána Lukáča, ktorý od roku 2002 organizuje školské kolá – tento rok už 18. ročník,“ skonštatovala telocvikárka Alena Kolníková.

Do stolného tenisu zapájal M. Lukáč aj učiteľský zbor. Keď boli mladší, na škole sa desať rokov hral formou učiteľského turnaja. „V skromných amatérskych podmienkach sa naši chlapci stali niekoľkonásobnými víťazmi okresných kôl, postúpili do krajských, kde sa ako družstvo umiestňovali na medailových priečkach. Tento rok takisto obsadili v krajskom kole druhé miesto,“ dodala A. Kolníková.

Aj študenti mali svoj turnaj, prví začínali tretiaci.

Okrem štafetového hodinového stolného tenisu tried sa v ten deň uskutočnil na pôde SPŠE aj turnaj učiteľov a turnaj hendikepovaných športovcov na vozíkoch. „Takýmto spôsobom sa naša škola opäť zapojila do projektu …ideme hrať ping-poooooong… Školu navštevuje 325 žiakov, máme 58 zamestnancov, takže čo sa týka stolného tenisu, oslávili sme ho dnes naozaj veľkolepo,“ zdôraznil riaditeľ školy Jozef Kolník.

Medzi žiakmi školy hviezdila prváčka Sára Balážová z Ostrova, ktorá je reprezentantkou stolného tenisu. „K tomuto športu ma priviedol môj sused a tréner zároveň Daniel Brenesel. Hrám už päť rokov a na turnaji v Bratislave som vo svojej kategórii získala zlatú medailu.“ Hneď ráno, keď sa turnaj iba začínal, si povinné chvíle u zubára odsedel ďalší vynikajúci stolný tenista zo SPŠE, tretiak Martin Kováč, ktorý hráva striedavo od tretej po piatu ligu. Ak by bol prítomný, iste by nepohrdol bonbónikovým zápasom so zlatým paralympionikom či s jeho kolegami.

Siedmačka Barbora Jankechová je výbornou hráčkou.

„Chcem veľmi pekne poďakovať za spoluprácu pri tejto akcii kolegom, žiakom i telocvikárovi Richardovi Hulmanovi, ktorý ma skontaktoval s našimi slovenskými stolnými tenistami. Tiež ďakujem Jozefovi Miklovičovi za požičanie športových ohrádok, vyzerá to aj vďaka nim profesionálnejšie,“ uviedol M. Lukáč. Práve J. Miklovič na tento turnaj poslal nazbierať skúsenosti svoju vnučku Barboru Jankechovú, siedmačku zo Základnej školy na Holubyho ulici v Piešťanoch.

A možno aj Barborka či Sára inšpirovali svojou hrou i niektorých študentov a tí sa začnú venovať intenzívnejšie práve stolnému tenisu.

Viera Dusíková

S paralympijským víťazom Rastislavom Revúckym si zahral aj učiteľ Milan Marek.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela