Jarná výstava piešťanského výtvarného klubu s maľbami, rezbami i šperkami

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 11. apríla 2019, 10:00

Členská výstava umelcov pôsobiacich vo Výtvarnom klube pri Mestskom kultúrnom stredisku Piešťany je každoročnou tradíciou. Jarnú výstavu otvorili opäť v Dome umenia a na slávnostnej vernisáži sa v stredu 3. apríla stretli nielen autori, ale aj desiatky obdivovateľov.

Členovia Výtvarného klubu pri Mestskom kultúrnom stredisku Piešťany na slávnostnom otvorení výstavy. (Autor: am)

Nielen príroda ožíva, ale aj Galériu Domu umenia rozžiarili pestré farby. Ako to býva počas jari zvykom, svoje nové práce vystavili členovia piešťanského výtvarného klubu, ktorý tento rok oslavuje už 55. výročie založenia.

Dlhoročným predsedom je spoluzakladateľ klubu Alojz Majerník. Výstavu zhodnotil ako pestrú a vyzdvihol, že je možné vidieť hneď niekoľko techník: „Som rád, že autori doniesli pekné veci, či už maľby, rezby, alebo šperky.“

Motívmi sú portréty, krajiny, kvety, no návštevníci si mohli prezrieť aj abstraktné maľby. V galérii je vystavených rekordných 96 diel, ktoré vytvorilo dovedna 16 autorov: Rudolf Rypák, Alojz Majerník, Marianna Ručkayová, Jozef Minárik, Ján Lukačovič, Ján Boledovič, Štefan Slabý, Helena Ježová, Rudolf Pavelský, Marta Mitošinková, Jozef Jánošík, Dušan Švorc a Margita Knapová.

Hneď pri vstupe do galérie sa nachádzajú aj diela nebohého Dušana Žitňana, vrátane jeho autoportrétu. Predseda výtvarného klubu si naňho zaspomínal ako na veľmi múdreho človeka, lekára, od ktorého sa mnohí mohli veľa naučiť.

Vedľa diela D. Žitňana sa nachádzajú aj karikatúry nezabudnuteľného Vojtecha Haringa, ktorý navždy odišiel pred piatimi rokmi. „Chýba mi. Vždy prišiel pohovoriť, otváral výstavy. V Trnavskej palete bol dlhé roky kurátorom,“ začal rozprávanie o dlhoročnom kolegovi a priateľovi.

Členskou výstavou piešťanských výtvarníkov sa prezentácie ich diel zďaleka nekončia. Pokračovať budú klasicky letnou výstavou na Kolonádovom moste, tiež Trnavskou paletou, ale aj jesennou oslavou jubilea klubu. Napriek viacerým možnostiam si umenie nepozrie také množstvo ľudí ako voľakedy. „Kultúru treba šíriť. Dáva sa jej malá pozornosť, najmä u detí. Niekedy chodievali na výstavy aj celé triedy zo škôl a debatovali sme o technikách,“ zamyslel sa na záver A. Majerník.

Výstavu si môžete pozrieť do 1. mája.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel