Yaro Kupčo: Tatry nepotrebujú inú farbu, iba čierno-bielu

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 10. apríla 2019, 14:00

Umeleckého fotografa Yara M. Kupča z Piešťan prišlo na vernisáž jeho výstavy fotografií, ktorú venoval slovenským veľhorám – Vysokým Tatrám a ich štítom, podporiť množstvo obdivovateľov jeho fascinujúcich snímok. Vernisáž otvoril spevom i sprievodnou hrou na gitaru i ústnu harmoniku Yarov dlhoročný kamarát, žilinský pesničkár a výtvarník Igor Cvacho.

Yaro Kupčo (vpravo) v spoločnosti fotografa Vojtecha Hanka. (Autor: vd)

Podporiť svojho krajana prišli aj Tatranci, verejnosti sa prihovoril i primátor Vysokých Tatier, ktorý prirovnal význam Tatier k Piešťanom. Na oboch miestach sa ľudia cítia fantasticky, zrekreujú sa tam a naberú síl. „Ja sám sem do vašich kúpeľov prídem o pár dní,“ zdôraznil primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš, ktorý pred rokmi pôsobil v Piešťanoch ako pilot. A tak nášmu mestu poprial, aby si zachovalo svoje letisko.

Fotografie Piešťanca ocenil i primátor mesta Peter Jančovič, ktorý mu poďakoval a vyzdvihol podobne ako jeho kolega z Tatier tvorbu i úsilie, ktoré musí vyvinúť, aby zachytil neopakovateľnú krásu veľhôr. Umelcovu výstavu prezentoval galerista Martin Valo. Piešťanský fotograf vysvetlil aj dôvod, prečo je expozícia v čierno-bielom prevedení. Vraj Tatry ani inú ako čierno-bielu farbu nepotrebujú. Porozprával o svojich obľúbených miestach, ktoré navštevuje, a nezabudol pridať pikošku z niekoľkodňového pobytu na Lomnickom štíte, keď pre nepriazeň počasia prestala premávať lanovka a on ostal hore – na Lomničáku. Bez spojenia so svetom len s dvomi pracovníkmi meteorologickej stanice, pričom každý z nich bol introvert, takže nepotreboval komunikovať so svetom.

Sám autor o výstave povedal: „Ako napovedá samotný názov, v tejto výstave sa vraciam úplne na začiatok, tam, kde som pred desiatkami rokov začínal – ku klasickej čierno-bielej fotografii Vysokých Tatier. Je to téma, ktorej sa venujem najčastejšie, azda 70 percent mojej tvorby, ale výstavu s touto tematikou som naposledy urobil naozaj veľmi, veľmi dávno. Na fotografiách vidíte jednak tie najznámejšie pohľady na tatranské štíty, doliny a plesá, ale aj takmer neznáme zábery nenápadných štítov.“

Na výstave, ktorá potrvá do 14. apríla, sa zúčastnilo viacero členov Piešťanského fotoklubu, ale aj iných kolegov – fotografov. Tí si nenechali ujsť príležitosť požiadať Yara Kupča o autogram do knihy s názvom Cesty a zastavania, ktorá dokumentuje jeho najkrajšie zábery.

Kým v prvej časti autorskej výstavy Yara Kupča je priestor pre čiernobielu fotografiu, v ďalšej sú tiež fotky z jeho predchádzajúcej tvorby. Počas výstavy si bolo možné zakúpiť i najnovšie cédečko pesničkára Igora Cvacha, ktorý Piešťancom nie je nijako neznámy. Aj on vystavoval v našom meste svoje maľby či grafiky.

(vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav