Mestský úrad vytváral podhubie pre korupciu

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 9. apríla 2019, 00:00

Na tlačovej konferencii zorganizovanej na radnici, ktorá sa konala v pondelok 8. apríla, zhodnotil piešťanský primátor Peter Jančovič svoje viac ako stodňové pôsobenie vo funkcii.

Primátor Peter Jančovič (uprostred) objasnil novinárom svojich prvých sto dní na radnici. (Autor: pror)

To charakterizuje podľa jeho slov najmä snaha o zmenu pracovného myslenia radničných úradníkov, ale aj úsilie doriešiť europrojekty rozbehnuté jeho predchodcom Milošom Tamajkom tak, aby z toho neboli pre mesto státisícové škody.

Primátor zhodnotil svoje viac ako stodňové pôsobenie vo funkcii z hľadiska postupnosti krokov, ktoré pred ním od začiatku stáli. V prvom rade to bolo Tamajkom odložené rokovanie mestského zastupiteľstva, na ktorom pod hrozbou rozpočtového provizória museli schváliť rozpočet mesta na rok 2019. Neskôr pred ním stála otázka, ako sa vysporiadať so súdnymi procesmi, ktoré mu Tamajka zanechal. V prvom rade, ako Jančovič informoval, ukončil súdny proces s Trnavskou vodárenskou spoločnosťou, v ktorom sa Tamajka súdil o post v riadiacich orgánoch TAVOS-u.

Riešiť však musel aj vnútorný chod radnice, kde sa nesledovala dochádzka, ale ani plnenie pracovných povinností zamestnancov. „Dokonca bývalý prednosta mestského úradu vydal ústny zákaz vykonávať skúšky na požívanie alkoholu na pracovisku. Ľudia mali zákaz komunikovať s riadiacimi orgánmi europrojektov. Mohla to vykonávať len vedúca stavebného oddelenia, čím sa vytváralo korupčné prostredie na úrade,“ informoval novinárov Jančovič.

Ako dodal primátor, činnosťou radnice v predchádzajúcom volebnom období sa zaoberajú i úrady vyšetrujúce protispoločenskú činnosť, ale aj Národná kriminálna agentúra.

Peter Jančovič ďalej spomenul i veľké problémy pri projektoch hradených z eurofondov. Nad materskou školou na Ružovej ulici vraj aj napriek jej dokončeniu visí otáznik, či opatrenia na úsporu energií nakoniec dopadnú tak, že nebudú musieť časť finančných prostriedkov vrátiť. Škôlku na Považskej ulici rekonštruovať ani nezačali, lebo nevidia úsporu energií tak reálne, ako si to podmienky čerpania eurofondov vyžadujú. Škôlku uvedú späť do prevádzky za pomoci peňazí z mestskej pokladne.

Primátor otvoril aj problematiku údajnej výstavby aquaparku pri poliklinike. „Požiadal som o stretnutie majiteľa konzorcia, ktoré za plánovanou výstavbou stojí. Ten stretnutie odmietol,“ vysvetlil novinárom.

Potom si slovo vzala prednostka mestského úradu Denisa Bartošová: „Našou momentálne najväčšou prioritou je doriešiť rozbehnuté projekty z eurofondov, ako je Krajinský most, cyklochodníky na Bratislavskej ceste a na Ulici A. Hlinku.“

Podľa jej slov riešia aj europrojekt na rekonštrukciu zastávok autobusov za 300-tisíc eur. „Ten je však v konflikte s optimalizáciou mestskej dopravy, nakoľko z dvadsiatich zastávok určených na rekonštrukciu sú štyri v lokalitách, kde autobusy ani nebudú jazdiť,“ informovala prednostka.

Zastaviť tiež museli realizáciu komunitného centra, ktoré predchádzajúce vedenie radnice naplánovalo v objekte bývalého Zväzarmu na výpadovke na Hornú Stredu. „Komunitné centrum v tejto lokalite je úplný nezmysel,“ povedala Bartošová.

Za ešte dlhú cestu pri realizácii z eurofondov považuje prednostka výstavbu kompostárne, kde technika je už nakúpená a realizácia výstavby objektu sa ešte ani nezačala. Pri zbernom dvore z eurofondov zasa podľa nej chýba posúdenie vplyvu na životné prostredie.

Za problematický D. Bartošová považuje aj stav verejného obstarávania na radnici, kde podľa nej boli vynechávané verejné aukcie a výzvy sa nezverejňovali. „Veľký problém na úrade bola dochádzka, ale aj vybavovanie agendy. V niektorých položkách máme až deväťstodňový sklz,“ dodala.

Primátor aj prednostka sa však zhodli, že v týchto prípadoch pomôžu len organizačné zmeny a znovusfunkčnenie úradu.

V závere Bartošová potvrdila slová Jančoviča, že tak ako bol úrad personálne aj organizačne nastavený, vytváral korupčné prostredie na radnici.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav