Trojgeneračná výstava zo srbskej Kovačice v Dome umenia

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 8. apríla 2019, 17:00

Srbské mestečko Kovačica, ktoré je obývané prevažne Slovákmi, je oprávnene zapísané do svetovej mapy insitnej maliarskej tvorby. Výnimočné umelecké diela si teraz mohli pozrieť aj Piešťanci. V utorok 2. apríla v Zrkadlovej sieni Domu umenia vystavili diela troch generácií tamojšej kovačickej umeleckej rodiny Knjazovicovcov. V tomto roku tvorba všetkých troch autorov zaznamenáva výnimočné jubileá.

Nádherné farebné diela, ktoré zaujmú nielen dospelých, ale určite aj detských divákov zaplnili v druhý aprílový deň výstavnú sieň v Dome umenia. Slávnostnú vernisáž otvorila príhovorom riaditeľka Edita Bjeloševičová, ktorá privítala aj folklórny súbor Krajan-Vojvodina. Toto teleso združuje mladých umelcov z celej Vojvodiny, teda oblasti v Srbsku, kde žije mnoho Slovákov už 250 rokov. Jedným z vojvodinských miest je aj spomínaná Kovačica.

Priekopníkom zázračnej maľby na pomedzí skutočnosti a sna sa stal Ján Knjazovic. Bol prvým kovačickým maliarom insitného umenia, ktorý sa v rámcoch svojej výtvarnej poetiky a prejavu podstatne odlíšil od zvyšku umelcov. Jeho tvorbu charakterizuje vidiecka tematika, domy, stromy, kvety, ľudia, zvieratá. Jeho umenie prijali v celom svete a jedna z jeho malieb sa pred 50 rokmi dostala dokonca na poštovú známku Juhoslávie.

V insitnom maľovaní pokračovala aj jeho dcéra Ana. V svojich dielach zachovala odkaz otcovej maľby, ale posunula tvorbu o čosi ďalej. „Je síce pokračovateľkou maliarskeho rodu, ale v jej tvorbe nenájdeme kopírovanie otca. Jej tmavé pozadia plátien sú v súlade s rodinnou tradíciou, tiež zobrazuje ľudské postavy, vtáky, kone v modrej, fialovej, či ružovej farbe, ale sila farebnosti je úplne odlišná od jej otca,“ povedala kurátorka výstavy Jarmila Gerbocová. Sama Ana, ktorá začala tvoriť pred 50 rokmi o svojich dielach kedysi povedala, že sú na pomedzi sna a reality a každý z nich niesol príbeh. Vytvorila si svet, v ktorom nikto netýral zvieratá a tie boli v tom svete šťastné.

Napokon rodinnú štafetu pred 25 rokmi prevzala dcéra Any Knjazovic, Nataša, ktorá od roku 2011 žije na Slovensku a prišla aj na utorkovú vernisáž do Domu umenia. „Jablko nemohlo z takéhoto vynikajúceho stromu spadnúť ďaleko. Dnes Nataša predstavuje tretiu generáciu a aj keď jej tvorba na prvý pohľad evokuje rukopis jej starého otca a mamy, Nataša je vskutku iná, odlišná. Vzďaľuje sa od priamej insitnej tradície,“ uviedla kurátorka, pričom dodala, že jej prejav má bližšie k surrealizmu. N. Knjazovic sa podľa svojich slov naučila veriť, že všetko má zmysel a všetky pokušenia jej ukázali, čo sú pravé hodnoty v živote. Naučila sa veriť, že svet je krásne miesto a ťažká chvíľa, ktorá keď pominie, ju napokon posilní. A to pretavuje do svojich malieb, ktoré môžete vidieť v Zrkadlovej sieni Domu umenia.

Výstava potrvá do 1. mája.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav