Upálili Morenu, letečko prichádza

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 7. apríla 2019, 21:20

Jarné trhy uplynulý víkend vylákali do centra Piešťan tisíce ľudí. Tí si prezreli remeselné výrobky, niektorých majstrov dokonca videli priamo pri práci. Nechýbalo ani dobré jedlo, pitie a bohatý program. Veľkej pozornosti sa tešilo najmä folklórneho zoskupenie Žito, ktoré predviedlo, ako naši predkovia zvykli vyháňať zimu vynášaním Moreny.

Jarné trhy začali už v piatok dopoludnia, kedy sa predstavila Ľudová hudba Andreja Záhorca. Sobotňajší začiatok remeselných trhov čiastočne poznačil dážď, no i tak sa našlo niekoľko návštevníkov s dáždnikmi, ktorí si remeselné výrobky so záujmom prezerali a kde-tu aj čosi pokúpili. Deti sa pred dažďom skrývali pod stánkom s tvorivými dielničkami. Na pódiu sa popoludní predviedla Borovienka, Povoja, aj Bojnanskí junáci.

V nedeľu už Jarné trhy sprevádzalo krásne jarné počasie. Kto chcel, mohol si nechať čosi namaľovať na tvár, alebo ako počas celého víkendu si niečo dobré zajesť a vypiť. Na pódiu sa predviedli Hlbockí, ale svoje predstavenie ukázali aj deti z DFS Krakovanček a piešťanské Žito. Ukážka niekdajšieho zvyku vynášania Moreny začala priamo na Námestí slobody. Odtiaľ sa súbor spolu s veľkým davom divákov presunul na Kolonádový most, kde Morenu zapálili a utopili vo vodách Váhu.

Napokon sa Žito zastavilo privítať letečko aj pred Zuckmann Villou a svoje umenie predviedli opäť aj na námestí.

Počas Jarných trhov prebiehala aj charitatívna zbierka na terapiu pre Maťka Praženku.

(am)

 

A takto to vyzeralo v sobotu:

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava