Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Rádio Piešťany
  • 7. apríla 2019, 08:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, máme prezidentku! Vo svojom vyhlásení ešte počas sčítania výsledkov volieb povedala: „Teší ma nielen víťazstvo, ale predovšetkým, že sa udialo spôsobom, o ktorom sme mnohí pochybovali, či môže fungovať. Že sa dá ísť aj do politického zápasu s vlastným názorom, že sa dá nepodľahnúť populizmu, že sa dá hovoriť pravdu, že sa dá zaujať a získať dôveru aj bez agresívneho slovníka a podpásových osobných útokov.“

Babic
Ján Babič (Autor: apt)

Myslím si, že sme dlho čakali na chvíľu, keď bude možné vysloviť tieto slová a keď sa nájde osobnosť, ktorá bude mať právo vysloviť tieto slová. Významné vyznanie hlásajúce zmenu, kontúrujúce nový trend, ktorý bol vlastne už dlho túžbou mnohých slušných ľudí. Túžbu, ktorú často prekričal rev populizmu, poloprávd, demagógie, strašenia a klamstva. Prišla žena s čistým štítom, s vysokou odbornosťou, s nezvyčajnou charizmou, ľudskosťou, kultúrou slova i vystupovania. S predstavou riešenia problémov, s rešpektom voči iným názorom, s pokorou pred pravdou, s láskou k všetkému, čo pomáha životu a šťastiu v ňom, pre všetkých bez rozdielu. Čaká nás všetkých dlhá cesta uskutočniť túto zmenu. Umlčať falošné tóny, oprášiť pravdu, narovnať pošliapané zákony, zastaviť korupciu pred dverami všetkých rozhodujúcich inštitúcií.

Vážená pani prezidentka, vážená pani Zuzana Čaputová! Milión ľudí prijalo vašu výzvu – postavme sa zlu – spolu to dokážeme. Dali ste slušným ľuďom šancu, ktorá neprichádza každý deň. Otvárate bránu čestnosti a dobru. „Je to lepšie, ako sme si mysleli.“ Ďakujeme, köszönöm, ďakujeme šumni, děkujeme, palikeraf…

Podoby džezu na Rádiu Piešťany vždy v nedeľu večer sústreďujú nielen informácie o džezovom dianí na koncertných pódiách, ale aktívne pôsobia v šírení anketových hodnotení a pri predstavovaní albumov zahraničnej a domácej produkcie. Anketa Esprit 2018 o najlepší slovenský džezový album roka vrcholí! Od 1. apríla je spustené hlasovanie verejnosti na internetovom portáli jazz.sk, kde si môžete vypočuť všetky nominované albumy. Čakáme na vaše hlasy – vy rozhodnete o Cene verejnosti pre najlepší slovenský album.

Všade okolo bzučí jarný džezový úľ – v Blue Note v Novom Meste nad Váhom je aj mesiac apríl plný zaujímavých koncertov. Ben Granfelf z Fínska, Duo Kaltenecker – Márko z Maďarska, Dorota Nvotová a Talent transport s Mariánom Slávkom na domácej pôde, Stanley Clark a jeho band a Marian Čekovský a jeho suita napĺňajú mesačný plán koncertov. Piešťanská La Musica privíta v apríli bratislavských džezmenov pod hlavičkou Soulmates a švédsko-český kvartet Alf Carlsson – Jiří Kotača Quartet. Budúce Podoby džezu prinesú aj prehľad víťazov Radio Head Awards za rok 2018. Prezradím, že v kategórii džez sa presadil Tibor Feledi a jeho kvintet.

Aj budúce vydanie relácie Podoby džezu je plné dobrej hudby a na stretnutie pri jej počúvaní sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj