Európsky deň na gymnáziu

  • Mladí dnes / Školy
  • 6. apríla 2019, 16:00

Na Gymnáziu Pierra de Coubertina v Piešťanoch sa v piatok 29. marca uskutočnil druhý ročník súťažného a prednáškového stretnutia študentov, učiteľov a pozvaných hostí pod názvom Európsky deň 2019.

So žiakmi sekundy sme sa na chvíľu ocitli v Chorvátsku. © Roman Ondrejka

Tomuto populárnemu podujatiu predchádzali vo štvrtok študentmi organizované simulované voľby do Európskeho parlamentu. Tretiaci a maturanti pripravili náročnú dramaturgiu volebného predpoludnia, na ktorom sa zúčastnilo v krátkom čase dvoch prestávok 180 študentov. Tí si vyberali zo širokej ponuky európskych strán hlavne hodnoty, ktoré ponúkala liberálna frakcia, alternatívna platforma Zelených a konzervatívna strana. Simulované voľby na gymnáziu podporili Academia Istropolitana, Zastúpenie Európskeho parlamentu v SR, projekt ambasádorskej školy EPAS a Helsinský výbor pre ľudské práva na Slovensku.

Pod záštitou predsedu Trnavského samosprávneho kraja sa na druhý deň uskutočnil spomínaný európsky deň. V dopoludňajšom bloku okrem študentmi vysoko hodnotenej prednášky Lucie Kleštincovej z Európskej komisie, v ktorej referovala o mentoringu, pracovnom trhu a študentských mobilitách v štátoch Európskej únie, súťažili študenti všetkých tried v nádherne pripravených a náhodne vyžrebovaných prezentáciách členských krajín únie.

Hodnotiaca porota nahliadla do pokladov európskej kultúry, kde Grécko súperilo o prestíž so Španielskom, Portugalci sa doťahovali na Francúzov, Fíni zápolili s Estónmi, Taliani i Bulhari ponúkali špécie domácej kuchyne, zneli národné hymny, študenti sa krútili v rytme temperamentného flamenga, žiarili pripravené prezentácie… Bolo náročné vybrať najlepšiu triedu. Súťaž podporil sponzorskými darmi piešťanský ŽiWell, ktorého zástupca aktívne pomáhal aj pri hodnotení tried.

V popoludňajšom bloku vystúpil so zaujímavou prednáškou o kompetenciách orgánov Európskej únie a význame európskych parlamentných volieb Andrej Stančík, absolvent gymnázia, dnes doktorand Masarykovej univerzity. Europoslanec Ivan Štefanec prednášal študentom o aktuálnych európskych témach, o Brexite a európskom digitálnom trhu. Gymnazisti plne využili priestor na diskusiu a v atmosfére otvorenej debaty položili zaujímavé otázky.

Peter Rusnák

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav