Suvenírová eurobankovka Čachtického hradu

  • Spravodajstvo / Región
  • 5. apríla 2019, 18:00

Obec Čachtice v tomto roku vydá svoju vlastnú eurobankovku. Nakupovať s ňou síce nebudete môcť, pretože jej nominálna hodnota je 0 eur, bude to ale jedinečný suvenír, ktorý ocenia nielen návštevníci, ale aj zberatelia a nadšenci z oblasti numizmatiky.

Okrem hradu je na suvenírovej bankovke z Čachtíc podobizeň Alžbety Báthoryovej.

Víziou je vytvoriť suvenír, ktorý nápadom, dôvtipom, kvalitným spracovaním a zábavnou formou zaujme širokú verejnosť. Čachtický hrad sa tak zaradí medzi dnes už viac ako dve desiatky kultúrnych pamiatok a lokalít na Slovensku, ktoré majú svoju eurobankovku.

Okrem hradu je na suvenírovej bankovke podobizeň Alžbety Báthoryovej, najznámejšej vlastníčky hradu, ktorej krvavá legenda opradená mnohými tajomstvami každoročne priláka na hrad desaťtisíce návštevníkov, rodinný erb Báthoryovcov a logo spoločnej kampane hradov Čachtice, Beckov a Plavecké Podhradie pre sezónu 2019.

Suvenírová bankovka z Čachtíc nielenže vyzerá ako pravá bankovka, ona aj pravá je. Je vyrobená na pravom stopercentne bavlnenom papieri ako originálne eurobankovky a obsahuje množstvo ochranných prvkov, ako sú hologram, vodotlač, mikrotlač či UV ochranné prvky. Každý kus je unikát vďaka číslovaniu, tak ako je to pri pravých bankovkách.

Bankovky sú takisto označené rokom vydania a poradovým číslom série. Vďaka tomu, že sú vyrábané v limitovaných nákladoch, ich hodnota časom stúpa. Vyrábané sú spoločnosťou Oberthur Technologies Paríž, ktorá tlačí aj pravé eurobankovky.

Bankovka bude k dispozícii pri príležitosti oficiálneho otváracieho podujatia sezóny Tri kľúče pre Katarínu, ktoré sa koná 6.-7. apríla. Počas akcie sa uskutoční dražba vybraných bankoviek a súčasne aj série bankoviek hradu Beckov a Čachtice s rovnakými sériovými číslami. Výťažok bude využitý pri obnove hradu.

Tvorcom myšlienky euro suvenírovej bankovky je Richard Faille. Ten v roku 2015 tento koncept rozbehol vo Francúzsku a nasledujúce roky ho rozšíril aj do ďalších krajín, ako je Nemecko, Rakúsko, Španielsko, Portugalsko, Belgicko, Luxembursko, Švajčiarsko, kde sa rovnako stretol s obrovským záujmom turistov a zberateľov. V roku 2018 sa tento koncept rozšíril aj na Slovensko a do Českej republiky.

Zdroj: FB Čachtický hrad

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila