Do lavíc zasadli budúci prváčikovia

  • Mladí dnes / Školy
  • 5. apríla 2019, 20:00

Nie je to tak dávno, čo v septembri do školských lavíc zasadli noví prváci. Ani sme sa nenazdali a títo už budú o necelé tri mesiace svoj prvý školský rok končiť. V úlohe benjamínkov ich nahradia nové deti. Zapísať sa prišli v sprievode rodičov v piatok 5. apríla. Prichádzať budú ešte zajtra, tj v sobotu 6. apríla.

Aj toto bude nový a určite usilovný prváčik. (Autor: am)

Vyobliekaní predškoláci po prvý raz prekročili prah školy ako budúci žiaci v piatok po 14. hodine. Na laviciach ich už čakali pracovné listy, pomocou ktorých učiteľky zisťovali, či sú na školskú dochádzku zrelí. My sme sa boli tentoraz pozrieť, ako vyzeral zápis na Základnej škole F. E. Scherera.

Tamojšie šiestačky a siedmačky sa prezliekli do pestrofarebných kostýmov a vítali rodiny, prípadne ich nasmerovali či odprevadili priamo k dverám zápisu. S čakajúcimi deťmi sa dokonca aj zahrali.

Pred dverami si deti kreslili, hrali sa, alebo debatovali s rodičmi. Potom už sa každý presunul priamo do triedy.

Riaditeľka ZŠ F. E. Scherera Gizela Talačová s žiačkami druhého stupňa.

Deti sa s pedagógmi rozprávali, ukazovali, aké poznajú tvary a farby, či poznajú čísla, alebo sa vedia podpísať. I keď každá škola má svoj spôsob zisťovania detskej zrelosti, v mnohom sa nelíšia. Veľa zistia napríklad z toho, ako dieťa nakreslí postavičku, alebo z toho, ako rozpráva. Pedagóg môže rodiča upozorniť aj na rečovú chybu, ktorá by dieťaťu neskôr mohla komplikovať učenie, diktáty, rozpoznávanie konkrétnych písmen. Junior by sa mal vedieť sám najesť, použiť toaletu a dodržiavať hygienické návyky, tiež by nemal mať problém so zaväzovaním šnúrok či zapínaním gombíka. Mal by bez rodiča vedieť vydržať a dokázať sa 20 minút sústrediť na jednu činnosť. Nemal by sa báť dospelého, byť príliš hravý, pohyblivý či nesústredený. Koľko detí toto napokon splnilo sa uvidí.

Po skončení zápisu si deti vzali balíček s ceruzkou a malým legom, a tiež si mohli vybrať čosi z tvorby žiakov. Papierové zvieratká pripravovali azda všetky ročníky „deviatej“ základnej školy. Predškoláci tak budú mať na zápis okrem fotky aj takúto pamiatku.

(am)

 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek