Vlastní tisícky kníh, zaujímavé vystavuje vo Fontáne

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 4. apríla 2019, 12:00

Pri príležitosti Mesiaca knihy vystavil v Kultúrno-spoločenskom centra Fontána v Piešťanoch desiatky pozoruhodných kníh Peter Ronec z Pezinka. Na vernisáž, ktorá sa konala v utorok 19. marca, prišli aj jeho kolegovia – piešťanskí hasiči. Zberateľ totiž pôsobil dlhé roky ako hasič a neskôr našich hasičov zastupoval na rôznych svetových fórach.

Peter Ronec priniesol do Piešťan aj knihu o Pezinku. (Autor: vd)

Predstavil sa aj ako tlmočník a reprezentant, člen medzinárodnej asociácie hasičských a záchranných služieb CTIF. Vo svojom príhovore vo Fontáne žartoval s našincami i po francúzsky. Nebolo možné zastaviť prúd jeho originality.

Keďže Peter Ronec je hasičom, časť publikácií, ktoré patria do jeho bohatej zbierky, zachytávala hasičské dianie na Slovensku. Autor výstavy dal svojej prezentácii názov – Kniha priateľ človeka. „Sú tu knihy darované od priateľov, ale aj tie, čo vyradili z knižnice, a tiež publikácie, ktoré som si kúpil,“ povedal P. Ronec. Zároveň sa priznal, že čítanie a vzdelávanie miloval odmalička. Zaspomínal si na chvíle, keď ho mama nachytala s baterkou pod perinou čítať knihy po nociach.

Zbiera takmer všetky druhy literatúry, až na zelenú knižnicu, tá ho vraj neláka. Do Piešťan priniesol knihy o Štefánikovi, Masarykovi i Rudolfovi Šusterovi, ale aj náučnú literatúru či iné zaujímavosti, ktoré už len tak ľahko nezoženiete. Výstavu si môžete pozrieť do 14. apríla.

Vernisáž sa konala zároveň s vernisážou fotografií Františka Debreho. Uviedol ju Martin Valo, ktorému P. Ronec odovzdal ako dar knihu o Pezinku. Ako podotkol, Piešťancom chce nabudúce priniesť zbierku vínnych etikiet. Zatiaľ sa ale pochválil, že tento mesiac je v našom meste už piaty raz, nevynecháva žiadne zaujímavé výstavy a vernisáže.

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila