AKTUALIZOVANÉ: Letisko Piešťany prehralo súd o odmeny s bývalým členom predstavenstva

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 4. apríla 2019, 07:55

Spoločnosť Letisko Piešťany musí vyplatiť bývalému členovi predstavenstva Vladimírovi Krátkemu odmeny vo výške viac ako 38-tisíc eur plus úroky z omeškania. Úroky môžu dosiahnuť približne 15-tisíc eur, celková vyplatená čiastka však bude znížená o príslušné odvody a dane.

(Autor: Supa)

V stredu 3. apríla o tom rozhodol Okresný súd v Piešťanoch, rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Krátkemu súd uznal aj nárok na náhradu trov konania v plnej výške.

Krátky, ktorý je v súčasnosti hlavným kontrolórom mesta Trnava, sa na súde domáhal vyplatenia odmien za obdobie od augusta 2010 do júna 2012, ako aj vyplatenia odstupného vo výške osemnásobku mesačnej odmeny. Po tomto rozsudku možno očakávať, že vyplatenia odmien sa budú domáhať aj ďalší bývalí členovia orgánov spoločnosti Letisko Piešťany.

Celková výška nevyplatených odmien aj s úrokmi z omeškania prekračuje čiastku pol milióna eur. Jozef Viskupič, predseda Trnavského samosprávneho kraja, jedného z akcionárov spoločnosti, už v minulosti označil vyplatenie akýchkoľvek odmien bývalým členom vedenia letiska za nehorázne a nemorálne. „Odmeny si nárokujú ľudia, ktorí dostali letisko na pokraj existencie, nerozvíjali ho, naopak, ekonomicky ho nechali padnúť,“ uviedol kraj v stanovisku k súdnemu sporu. Súd takúto argumentáciu žalovanej strany odmietol. „Hospodárske výsledky spoločnosti nie vždy závisia len od činnosti jej riadiacich orgánov, majú na ne vplyv aj rôzne iné faktory,“ zdôvodnil sudca Vladimír Zimányi.

Spoločnosť Letisko Piešťany prestala vyplácať odmeny členom predstavenstva a dozornej rady pre zlú ekonomickú situáciu v roku 2010. Záväzky im však v roku 2014 a opakovane aj v roku 2015 uznala. Ako svedkovia na súde vypovedali aj bývalý predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš, jeho bývalý asistent Juraj Štaffa a ďalší bývalí členovia vedenia letiska. Zhodli sa na tom, že uznaním odmien chceli oddialiť ich vyplatenie a vyhnúť sa súdnym žalobám o vyplatenie. Tie teraz zdedilo nové vedenie spoločnosti Letiska Piešťany.

Na Okresnom súde v Piešťanoch sa vyplatenia odmien domáha aj ďalšia bývalá členka predstavenstva, ďalší doručil spoločnosti predžalobnú výzvu. Väčšina bývalých členov predstavenstva si zatiaľ svoje pohľadávky na súde neuplatnila.

Aktualizované – stanovisko trnavského župana Jozefa Viskupiča:

“Vedenie Trnavského samosprávneho kraja rešpektuje rozhodnutie Okresného súdu Piešťany vo veci vyplatenia odmien bývalému členovi predstavenstva spoločnosti Letisko Piešťany a. s. Vladimírovi Krátkemu. Aj napriek faktu, že súd uznal V. Krátkemu tento nárok, trnavská župa stále trvá na tom, že vyplatenie odmien ľuďom, ktorí priviedli letisko na pokraj zániku, je nehorázny a nemorálny a jednoznačne v rozpore s verejným záujmom.

Bývalý manažment letiska zanechal spoločnosť s celkovým dlhom 2,3-milióna eur, dnes si niektorí jeho členovia súdnou cestou vymáhajú za toto svoje pôsobenie, obrovské finančné odmeny. Dokonca, v jednom prípade, si dotknutá osoba žiada s úrokmi z omeškania až 51-tisíc eur, a to len za jednu účasť na rokovaní predstavenstva spoločnosti.
Trnavská župa podnikne všetky potrebné kroky, aby ochránila finančné prostriedky daňových poplatníkov. Vedenie TTSK momentálne zvažuje ďalšie právne kroky a po dohode s vedením Letiska Piešťany sa voči tomuto rozhodnutiu sa odvolá.
Podľa súdu musí spoločnosť Letisko Piešťany vyplatiť súčasnému hlavnému kontrolórovi Mesta Trnava Vladimírovi Krátkemu odmeny vo výške viac ako 38-tisíc eur plus úroky z omeškania. Úroky môžu dosiahnuť až 15-tisíc eur.
Vladimír Krátky bol ako člen predstavenstva na 22 zasadnutiach, jedna jeho účasť teda vychádza v priemere na 1 700 eur. Aj s úrokmi a ďalšími poplatkami to má vyjsť na takmer 2 300 eur za jednu jeho „audienciu“. Nie je jasné, čo vlastne za tie obrovské peniaze robil, keďže letisku nijako nepomohol, naopak letisko smerovalo k totálnemu úpadku.
Celková výška nevyplatených odmien bývalým členom vedenia letiska, aj s úrokmi z omeškania, prekračuje čiastku pol milióna eur. Finančné záväzky bývalých členov orgánov letiskovej spoločnosti uznal podpisom ešte bývalý predseda TTSK Tibor Mikuš. Práve toto uznanie záväzku je jedným z dôvodov, na základe ktorého si bývalí členovia orgánov letiska, nárokujú na súde ich vyplatenie.
V tomto kontexte treba upozorniť, že aktuálni členovia tých istých orgánov, pracujú bez nároku na odmenu a výsledkom ich práce, v kontraste so žalujúcimi je, že letisko sa konsoliduje, intenzívne sa pracuje na jeho rozvoji, čoho dôkazom je organizácia Festivalu letectva, či historicky prvých charterových letov z Piešťan do Turecka a Egypta.”

SITA/TTSK

 

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel