Stolovými hrami sa zabávali aj naši predkovia

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 3. apríla 2019, 18:00

Piešťanské informačné centrum minulý týždeň otvorilo novú výstavu. Súbor diel s názvom Je to jednoduché ako detský mlynček ukazuje, ako vyzerali spoločenské hry v minulosti. Podľa autentických dokumentov ich namaľoval výtvarník Ján Turinič.

Ján Turinič hosťom rozprával o jednotlivých herných plánoch. (Autor: am)

Stolové hry sprevádzajú ľudí od najstarších dôb až dodnes. Vystavené hracie plochy autora Jána Turiniča sa delia na niekoľko tematických skupín ako mlynčeky, neúplné mlynčeky, mlyny, dámové hry, šachové hry a mnoho ďalších. Zaujímavou časťou sú hracie plány, ktoré boli inšpirované rôznymi nevysvetliteľnými úkazmi. V Piešťanoch sa dokonca nachádza hra, ktorú sám autor vymyslel, no vraj pre nedostatok prostriedkov a odvahy ju nikdy nezačal predávať.

„Bavia ma témy histórie neolitickej kultúry. Veľmi výrazným prejavom kultúry bola tvorba a používanie spoločenských hier pre zábavu. Veľmi ma zaujalo najmä to, že po celom svete sú tieto hry rovnaké,“ povedal nám po skončení slávnostnej vernisáže J. Turinič, ktorý najprv hry skúšal napodobňovať a neskôr ich dotváral farbami a obrazmi. Kým spočiatku hry maľoval pre rodinu a známych, neskôr ich začal zhromažďovať, založil Múzeum Balisa a tieto diela vystavuje. „Vznikla z toho celkom slušná zbierka, ktorá dnes má 300 až 400 exponátov,“ skonštatoval autor a dodal, že ľudí to veľmi zaujalo.

Jeho hry sú inšpirované autentickými dokumentmi a nálezmi. Niekoľko takých sa našlo aj na území Slovenska. „Prvý prekvapivý nález bol v lokalite Strážky. Pri hĺbení základov pre priemyselný objekt bolo objavené celé mauzóleum s dvomi miestnosťami. Vďaka kyslej pôde sa všetko drevené zariadenie zachovalo v perfektnom stave, vrátane drevenej hry,“ prezradil autor. Herné plány sa vraj našli aj v okolí Piešťan.

Ak si chcete herné plány pozrieť, v Piešťanskom informačnom centre sú vystavené do soboty 6. apríla.

(am)

 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava