Šieste double Jozefa Metelku: Nie je to žiadna samozrejmosť

  • Šport / Ostatné športy
  • 3. apríla 2019, 16:00

Slovenská paracyklistická jednotka, Piešťanec Jozef Metelka, potvrdila aj počas nedávneho svetového šampionátu v dráhovej cyklistike v holandskom Apeldoorne svoju svetovú fazónu. Vo Veľkej Británii žijúci Slovák bral už svoje tradičné dve medaily.

Ilustr. foto © FB Jozefa Metelku

Najskôr obhájil v skupine MC4 striebro v disciplíne 1 km s pevným štartom a v stíhacích pretekoch na 4 km titul svetového šampióna. „Som nesmierne rád, že som získal už po šiestykrát double. Nie je to žiadna samozrejmosť, ako by sa možno zdalo. Každý rok je to iné, neviete, čo vás čaká. Vždy iný velodróm a pribudne aj pár nových pretekárov,“ začal hodnotenie svojho vystúpenia Jozef Metelka.

Vo svojej zbierke zo svetových šampionátov má okrem šiestich zlatých zo stíhačky na 4 km aj dve zlaté z cestných MS v časovke. Je teda majiteľom ôsmich dúhových tričiek a prezradil, že by rád získal aspoň desať. „Tréning nikdy nie je ľahší, naopak. Ale darí sa mi ho inovovať a výsledky svedčia o tom, že úspešne,“ zdôraznil Piešťanec.

V pretekoch na jeden kilometer s pevným štartom je svetovou dvojkou. K špecialistovi na túto trať, ešte nedávno nedostižnému Britovi Jody Cundymu, sa každým rokom približuje. V Apeldoorne to už bolo len vyše sekundy. A to túto súťaž ovplyvnila porucha štartovacieho systému, takže nastúpil manuálny štart. „Ten ma pripravil možno o nejaké desatiny sekundy, rozdiel mohol byť ešte menší. Ale myslím si, že do budúcnosti je Cundy poraziteľný, možno už na budúci rok,“ dodal optimisticky.

Naopak, spokojný nebol Metelka so svojím časom na štvorkilometrovej trati. Namiesto doterajšieho soka Austrálčana Kylea Bridgwooda bol tentoraz jeho finálovým súperom Brit George Peasgood. Porazil ho o vyše desať sekúnd (4:31.058 – 4:41.409), ale… „Súper nezajazdil to, čoho je schopný. Inak by sme sa boli viac ponaháňali,“ povedal slovenský reprezentant, ktorý svojho súpera videl na majstrovstvách Veľkej Británie podať aj lepší výkon. „Takže do budúcnosti, najmä smerom k Tokiu 2020, ma ešte čaká veľa práce. Lebo súperi nespia, tiež trénujú,“ doplnil Metelka.

Holandskí organizátori a medzinárodná federácia UCI pripravili podľa jeho slov pekné podujatie, aj keď všetko nefungovalo stopercentne. Chýbal napríklad live stream, takže stále je čo zlepšovať.

(th/SPV)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel