Kolonádový most komplexne zrekonštruujú

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 2. apríla 2019, 00:00

Národná kultúrna pamiatka a najznámejšia stavba Piešťan – Kolonádový most – sa dočká kompletnej rekonštrukcie za viac než 1,7 milióna eur. Vyplýva to z materiálu pripraveného na rokovanie mestskej rady. Sumou 950-tisíc eur prispel na rekonštrukciu mostu štát, zvyšných viac ako 750-tisíc má zafinancovať mesto z vlastného rozpočtu.

vizualizácia: MsÚ Piešťany

Kolonádový most patrí k neodmysliteľným symbolom mesta a patrí k vrcholu funkcionalistickej architektúry nielen na Slovensku, ale i v medzinárodnom kontexte. Medzinárodnou úniou architektov bol totiž zaradený medzi najzaujímavejšie funkcionalistické stavby sveta. Je architektonickým unikátom, patrí k najdlhším krytým mostom na Slovensku.

Bol vybudovaný v rokoch 1931 až 1933. Je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu ako národná kultúrna pamiatka nachádzajúca sa v pamiatkovej zóne mesta Piešťany. Tento objekt je taktiež navrhnutý na zápis do Svetového zoznamu pamiatok takzvaného Moderného hnutia.

Podľa pôvodného projektu rekonštrukcie Kolonádového mosta je hlavným zámerom je revitalizácia tejto významnej – sčasti nevhodne využívanej nehnuteľnej kultúrnej pamiatky s plánovaným využitím na rozšírenie kultúrno-spoločenských a osvetových účelov a služieb v cestovnom ruchu.

Pôvodný účel stavby bol promenádny a cestný most s predajňami umeleckých predmetov a s miestnosťou na podávanie liečivej vody podľa architekta diela Ing. arch. Emila Belluša. Súčasné využitie je promenádny most s pešou premávkou a predajňami – suvenírov, cukroviniek, módnych doplnkov a konfekcie.

Na základe záverov z diagnostiky Kolonádového mosta sú navrhované viaceré opatrenia na zlepšenie jeho havarijného stavu. Na mostnej konštrukcii sú viaceré poruchy, ktoré rôznym spôsobom z hľadiska závažnosti ovplyvňujú bezpečnosť a spoľahlivosť jeho užívania, ako aj jeho celkovú vizuálnu stránku.

Po komplexnej rekonštrukcii mosta – úprava vozovky a spodnej časti mosta, rekonštrukcia nadstavby, kovových konštrukcií, okien, strechy, odstránenie nefunkčných potrubí a káblov – bude predmetom realizácie nové technické a konštrukčné zabezpečenie nebytových priestorov a ich interiérové vybavenie. Zámerom pôvodného projektu je zriadenie galerijných priestorov na osvetové účely v ľavom krídle mosta (z kúpeľnej strany) a informačno-prezentačných priestorov v jeho pravom krídle (z mestskej strany). Obe pracoviská majú mať zriadené obslužné pulty.

V pavilóne A sa budú nachádzať: kuchynka, WC, policové zostavy, samoobslužný kávomat, stoličky, stolík, veľkoplošná obrazovka a informačné tablety. Podľa projektu v pavilóne B budú osadené závesné systémy a výstavné panely. V zadnej časti bude vytvorený skladový priestor. V priestoroch objektu bude zriadená WIFI FREE ZÓNA.

Kolonádový most je vlastníctvom Mesta Piešťany. Jeho užívateľmi sú kúpeľní hostia a ostatná verejnosť, TAVOS, a.s., SPP, a.s., SLKP, a.s., a prenajímatelia miestností – predajní na okrajoch mosta. Celková doba realizácie stavby je podľa projektovej dokumentácie plánovaná na 12 mesiacov.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav