Desaťročia prísľubu aquaparku ostávajú len sľubom

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 2. apríla 2019, 08:00

Veľký predvolebný podvod niekdajšieho piešťanského primátora Miloša Tamajku je dokonaný. Bombastické ohlásenie výstavby aquaparku vedľa polikliniky sa definitívne rozplynulo. Stavebný úrad v Piešťanoch totiž ukončil územné konanie.

Chlebíčky a šampanské pri „odštartovaní“ výstavby aquaparku boli len súčasťou predvolebného podvodu. (Autor: pror)

Podľa informácie z webového portálu mesta staviteľ pre pokračovanie územného konania nedoručil stavebnému úradu potrebné doklady. Pritom podľa Tamajkových predvolebných sľubov mal v týchto mesiacoch panovať na stavenisku už čulý stavebný ruch.

Na podvodné tvrdenie zo strany Tamajku o výstavbe aquaparku sme upozornili ešte pred novembrovými komunálnymi voľbami. Neúspešný kandidát na znovuzvolenie za primátora totiž vo svojich predvolebných sloganoch obyvateľov mesta hrubým spôsobom zavádzal, že výstavba aquaparku sa už začala. Za účelom šírenia tohto klamstva v predvolebnom týždni boli obyvateľom doručené i reklamné sms-správy o údajnom začatí výstavby.

Dokonca len niekoľko dní pred voľbami zvolal na mieste údajnej výstavby aquaparku tlačovú konferenciu, kde nechýbali obložené chlebíčky ani šampanské. Boli na ňu pozvaní len vybraní novinári, ktorí o Tamajkovi písali za jeho štyri roky vo funkcii najmä prívetivo. Preukazovalo to i agresívne vyháňanie z miesta tlačovej konferencie redaktora Piešťanského týždňa pracovníkmi agentúry, ktorá Tamajkovi podvodnú primátorskú kampaň zabezpečovala. Pritom určitá skupinka novinárov im neprekážala. I napriek tomu sme na mieste zotrvali a vypočuli si bombastické sľuby o aquaparku pre Piešťancov.

Vizualizácia aquaparku, ktorého sa Piešťany tak skoro nedočkajú. vizualizácia: Z-Group

My sme však už vtedy upozorňovali na skutočnosť, že staviteľ – firma Z-Group – nedisponuje stavebným povolením, a ak to so stavaním myslí vážne, mal Tamajka ako štatutár mesta namiesto rozdávania úsmevov, chlebíčkov a šampanského staviteľskej firme odovzdať písomnú výzvu na odstúpenie od protiprávneho konania vo veci začatia výstavby „čiernej stavby“.

Najväčšou prekážkou reálnej výstavby aquaparku je problém so zatiaľ neudeleným povolením na čerpanie podzemnej liečivej vody. Tá nemá byť staviteľom využívaná na liečebné účely, ale len ako zdroj geotermálnej energie na ohrev vody v bazénoch. V bazénoch by tak nebola termálna voda, ale len obyčajná voda čerpaná zo studní v areáli aquaparku a pred napustením do bazénov ohrievaná liečivou piešťanskou vodou. Liečivá voda by bola následne po odovzdaní tepla len ako odpadový produkt vypúšťaná do Váhu.

Bez takéhoto využívania geotermálneho potenciálu liečivej vody zástupca Z-Group Vlastimil Samuel ešte na jeseň označil výstavbu aquaparku za ekonomickú samovraždu.

Z toho jasne vyplýva, že ak firma Z-Group nezíska povolenie na zneužitie tepelnej energie liečivej vody na vykurovanie aquaparku, žiaden sa v Piešťanoch nepostaví.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav