Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Rádio Piešťany
  • 31. marca 2019, 12:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, je tu jar – aj v kalendári. Jarné počasie trvá už dlhšie, ale potvrdenie prišlo len pred pár dňami jarnou rovnodennosťou. Džezu najviac svedčí melancholický september, ale zdá sa, že sa prediera každým ročným obdobím…, a keď sa k tomu pridá bilancia ostatného roka, v ktorom na Slovensku vyšlo 18 džezových albumov, ide o silnú mocnosť v oblasti kultúry či hudobnej tvorby.

Babic
Ján Babič (Autor: apt)

Osemnásť albumov je nominovaných v ankete Esprit o najlepší slovenský džezový album, poriadanej už po siedmy raz. Hlasy poslucháčov rozhodnú o Cene verejnosti v internetovom hlasovaní od 1. apríla 2019 na portáli jazz.sk. Hlavné ocenenie, Cenu odbornej poroty Esprit, za najlepší džezový album roka vyberie medzinárodná porota zložená z popredných hudobných žurnalistov, kritikov a promotérov v oblasti džezu. Pre nadšencov predstavuje anketa jedinečnú šancu získať prehľad o tom najlepšom, čo za posledný rok vzniklo a vyjadriť svojím hlasovaním podporu a uznanie umelcom na Slovensku. Slávnostný večer vytvára raz ročne významný priestor pre stretnutie kultúrnej obce, spojený s hodnotným koncertným programom so skladbami z aktuálne nominovaných albumov.

Rádio Piešťany je po celú dobu svojej činnosti mediálnym partnerom významných džezových podujatí na Slovensku. Z festivalov a koncertov prinášame rozhovory, reportáže a hudbu zúčastnených interpretov. Aj budúce Podoby džezu sa budú venovať udalostiam na slovenskej scéne. Celoročne sledujeme nové albumy nielen u nás doma, ale aj svetovú tvorbu. V budúcej relácii predstavíme návrat Milesa Davisa na aktuálnu scénu. Album obsahuje Davisovu hudbu z jeho „elektrickej éry” v modernom šate a zvuku, v podaní hviezdneho ansámblu. Projekt zosnoval žijúca legenda saxofónu David Liebman. Aj u nás dobre známy bubeník Antonio Sanchez vydáva album Lines In The Sand (Hranice v piesku), ktorý sám definuje ako anti-Trump album v súvislosti s migračnou politikou. Aktuality a informácie z domáceho koncertného diania nebudú chýbať.

Na stretnutie pri relácii Podoby džezu na Rádiu Piešťany sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava