Zápis prvákov do základných škôl sa už priblížil

  • Mladí dnes / Školy
  • 30. marca 2019, 08:00

Zápis do prvého ročníka základnej školy je tu čo nevidieť. Terajší predškoláci si po prvý raz sadnú do školskej lavice priamo pred učiteľku a predvedú, čo všetko sa za uplynulé roky stihli naučiť. Na čo dbajú pedagógovia pri zápise? Určite nie na to, aby dieťa vedelo čítať a písať.

Pri zápise pedagóg spoznáva dieťa hravou formou. © archív Gizely Talačovej

Prvým kritériom, ktoré vás do niektorej zo školských budov spolu s dieťatkom privedie, je určite jeho vek. Ak v tomto roku do 31. augusta dovŕši šesť rokov, podľa zákona ho zapísať musíte. Ak mu „zle vychádzajú roky“, teda narodilo sa v septembri a neskôr, je to na vás. Určite aj s pomocou učiteliek v materských školách budete aspoň čiastočne vedieť posúdiť, či je vaše dieťa na školskú dochádzku zrelé. Ak sa pre zápis napokon rozhodnete, musíte priniesť aj súhlasné vyjadrenie psychológa.

Nejde pritom o to, či vaša ratolesť vie čítať alebo písať. To sa predsa naučí v prvej triede. Pedagogičky dbajú na iné zručnosti, ktoré zisťujú pohovorom alebo pomocou pracovného listu. Dieťa na ňom vyfarbuje, obkresľuje, kreslí postavičky. Pedagóg následne zhodnotí, či má napríklad postavička všetkých päť prstov, či dieťa pozná základné tvary a farby. Prípadne sa môže pod svoje dielko podpísať.

Učitelia zvyknú dieťa vyzvať, aby zarecitovalo básničku či zaspievalo pesničku. Podľa toho vedia posúdiť aj chyby reči, na ktoré rodiča môžu včas upozorniť.

Váš junior by sa mal vedieť sám najesť, použiť toaletu a dodržiavať hygienické návyky, tiež by nemal mať problém so zaväzovaním šnúrok či zapínaním gombíka. Mal by bez vás vedieť vydržať a dokázať sa 20 minút sústrediť na jednu činnosť. Nemal by sa báť dospelého, byť príliš hravý, pohyblivý či nesústredený. Ak takéto javy na svojom potomkovi badáte, na školu má ešte asi čas. Ak na ňu už však „má vek“, na zápis prísť musíte. Nastúpiť však môže aj o rok neskôr. Síce to v prvom momente môže pôsobiť nepríjemne, v konečnom dôsledku sa vôbec nič nedeje. Zminimalizujete tým riziko vzniku problémov vo vyšších ročníkoch a neskôr bude ten jeden rok skutočne zanedbateľný. Koniec-koncov, pracovať bude ešte veľa ďalších rokov.

Mesto Piešťany určilo v tomto roku dátum zápisov do základných škôl na piatok 5. a sobotu 6. apríla. Vybrať si môžete z piatich škôl, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, alebo cirkevnú spojenú školu, ktorú zriaďuje Arcibiskupský úrad v Trnave.

Minulý rok prišlo na zápis v Piešťanoch 279 detí. Najviac sa hlásilo na ZŠ Brezová, kam rodičia doviedli 90 detí. O dve menej priviedli na ZŠ Mojmírova. ZŠ M. R. Štefánika zapísala 44 detí, ZŠ Holubyho 33 a ZŠ F. E. Scherera 24 detí. Do cirkevnej spojenej školy prihlásili rodičia 30 predškolákov.

Mesto Piešťany potom pri „otváraní tried“ zohľadňuje počet prihlásených detí v danom obvode, aby v tom svojom žiaci mohli plniť povinnú školskú dochádzku. I keď rodičia majú právo deti prihlásiť kamkoľvek, v zmysle školského zákona je riaditeľ spádovej školy povinný prednostne prijať žiakov, ktorí majú miesto trvalého pobytu v jeho obvode.

Nech sa už rozhodnete akokoľvek, nezabudnite si so sebou vziať rodný list dieťaťa, váš občiansky preukaz a ak ste viac emocionálne naladení, aj vreckovky. Predsa, je to významný životný míľnik. Veľa šťastia!

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav