František Debre fotí už 60 rokov, vystavuje aj jelenča z detstva

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 30. marca 2019, 10:00

Moje dobré fotografie – tak znie názov výstavy snímok amatérskeho piešťanského fotografa Františka Debreho. Člen Piešťanského fotoklubu, rodák z Kežmarku, fotí šesťdesiat rokov, a tak paleta fotografií, ktorú predostiera vo forme reprezentačnej výstavy v Kultúrno-spoločenskom centre Fontána, je pestrá nielen zameraním, ale aj umeleckým a technickým stvárnením.


František Debre zomrel v utorok 19. januára 2021 vo veku nedožitých 70. narodenín. Tie by oslávil 17. októbra. (Autor: Vojtech Hank)

Pritom Feri, ako ho nazývajú kamaráti, nezabudol ukázať aj svoju prvú fotku – čierno-bielu snímku jelenčaťa v kežmarskej obore, ktorú nafotil ako desaťročný a zabodoval s ňou na súťaži ako žiak základnej školy.

„Chcem poďakovať všetkým ľuďom, ktorí ma viedli k fotografii. Predovšetkým však svojim rodičom,“ zdôraznil na vernisáži, ktorá sa konala v utorok 19. marca vo výstavných priestoroch KSC Fontána. František Debre opísal celú svoju fotografickú púť, kde ho inšpirovali k foteniu a láske k slovenskej prírode najmä jeho rodičia. Neskôr získaval impulzy aj pri práci, pôsobil vo Výskumnom ústave rastlinnej výroby v Piešťanoch, takže obdivoval napríklad fotky svojho kolegu, ktorý zaznamenával fotografie z génovej banky.

Ako milovník prírody sa naplno prejavil aj vo farebnej fotografii, keď prešiel na digitálny záznam fotených objektov. Všetko, čo ho bavilo, v čom videl krásu, zaznamenával objektívom fotoaparátu. „Momentálne fotím na digitálny fotoaparát Sony Alpha 86 s piatimi objektívmi. Mám dve veľké lásky, ktoré fotím. Prvou sú Tatry – všetky, či už Vysoké, Roháče, alebo Západné, druhou sú kvetiny. Vystavujem aj makrosnímky kvetín na piatich paneloch. K videniu je šesťdesiat strednoformátových fotografií, štyri veľkoformátové a jedna panoráma Vysokých Tatier z roku 2007, ktorú som poslal aj na súťaže a získal som cenu za najlepšiu outdoorovú fotografiu,“ uviedol F. Debre.

František Debre ukazuje známemu slovenskému fotografovi Mirovi Gregorovi snímku jelenčaťa, s ktorou bodoval na súťaži ako chlapec.

Na otázku, ako sa Kežmarčanovi býva v Piešťanoch, odvetil: „Dobre, ba až výborne sa mi tu žije. Stále hovorím, že keď ešte dva roky požijem, tak to bude jedna k jednej – 35 rokov som žil v Kežmarku a 35 budem mať trvalé bydlisko v Piešťanoch. Výstavu, ktorú tu mám, vnímam veľmi dobre, som prekvapený, koľko ľudí prišlo aj z okolia. Mám tu aj kolegov z bývalého zamestnania, aj kamarátov z AkSen-u a Piešťanského fotoklubu.“

František Debre okrem toho, že fotí, reprezentoval našu republiku ako odborný garant pre FAO v oblasti ochrany genetických zdrojov rastlín. „Vo svojej práci je presný a odborne pripravený. Taký je i pri fotení. Nenecháva nič na náhodu. Je vlastníkom množstva kníh o fotografii, ktoré prečítal, zaznamenal očami a hlavne rozumom. Vo svojej tvorbe je citlivý a hlavne vnímavý. Je pravdou, že fotografia je len zachytený okamžik, ale nie vždy sa podarí to, čo sa vám v hlave premietne, aj zachytiť,“ uviedol okrem iného kurátor výstavy Martin Valo.

Fotograf vystavuje svoje stredno a veľkoformátové snímky aj panorámu Tatier v Piešťanoch do 14. apríla. Výstava je zostavená z výberu fotiek z obdobia digitálnej éry posledných 15 rokov, čo je jedna šestina aktivity tohto koníčka. Prešiel érou kúpeľňových fotokomôr bez zväčšovákov, cez prvý zväčšovák v Dome pionierov a mládeže v Kežmarku až po vlastné vybavenie fotokomory. Výrazný kvalitatívny skok jemu i jeho tvorbe priniesla digitalizácia. Vernisáže sa zúčastnil aj známy slovenský fotograf Miro Gregor, ktorý v roku 2011 získal titul Osobnosť slovenskej fotografie.

Viera Dusíková

Premeny tváre – dieťa je naozaj zázrakom prírody.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf