Mladú zeleň ktosi zrezal

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 29. marca 2019, 00:00

O piešťanskom mestskom parku odborníci dlhodobo vravia, že jeho život sa pomaly končí. Všimnúť si to bežný obyvateľ môže napríklad po trochu silnejšom vetre či búrke, keď sa na zemi objaví množstvo konárov. Snahu o omladenie parku však tentoraz ktosi doslova sabotoval.

Mladá drevina v parku pravdepodobne niekomu prekážala. © FB SMP

Keď v roku 2015 vtedajší primátor Miloš Tamajka zatrhol veľkú obnovu mestského parku aj napriek hotovému a pripravenému projektu revitalizácie, ohlasy boli rôzne. Časť obyvateľov uspokojilo, že park zostane taký, na aký sme všetci v Piešťanoch roky-rokúce zvyknutí, no niektorí odborníci dvíhali varovný prst. Strom je totiž organizmus rovnako ako človek. Človek žije určitý čas, strom má svoju životnosť tiež.

Mestský park založil koncom 18. a začiatkom 19. storočia gróf Erdödy. Neskorší nájomníci kúpeľov ho obnovovali, no i tak stromy, ktoré sa majestátne týčia do výšky, už v podstate nadsluhujú. Je to vidieť napríklad v čase, keď zaveje silný vietor a zlomí aj hrubé konáre. Ísť v nepriaznivom počasí do parku so psom preto vôbec nie je dobrý nápad.

Napriek tomu, že veľká obnova parku bola stopnutá, Služby mesta Piešťany dreviny v kritickom stave musia odstraňovať, prípadne likvidujú pozostatky vyvalených kusov. Dlhodobo však realizujú aj náhradnú výsadbu, takže v parku môžeme vidieť mnoho mladých stromčekov.

Ich prácu však nedávno ktosi doslova sabotoval. Mladý stromček páchateľ neľútostne zrezal, čím ho v podstate „pochoval“. Čo ho k tomu viedlo, ťažko povedať. Takýto skutok je skutočne odsúdeniahodný.

Nejde pritom o prvú sabotáž. Pracovníci, ktorí sa starajú o krásu mesta a dotvárajú ju kvetinovými záhonmi, často nájdu tieto miesta vykradnuté. Ľudia si nehanebne vykopú rastlinky aj s koreňmi a cibuľkami. Títo ničitelia si zrejme neuvedomujú, že kazia niečiu prácu, škodia svojmu okoliu a čisto z praktického hľadiska – aj toto je platené z peňazí nás všetkých.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila