Pred laboratóriom TAVOS-u bol rad ako kedysi na banány

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 28. marca 2019, 00:00

Pri príležitosti Svetového dňa vody, ktorý si verejnosť pripomína 22. marca, si mohli Piešťanci, ale i ľudia z celého regiónu nechať prekontrolovať kvalitu svojej vody. Pred Skúšobným laboratóriom Trnavskej vodárenskej spoločnosti, ktoré sa nachádza v objekte čistiarne odpadových vôd, stáli minulý piatok desiatky ľudí.

Laborantky mali plné ruky práce, záujemcov o rozbor vody bolo plno. (Autor: vd)

Jedni si priniesli vodu vo fľaši, ďalší v zaváraninovom pohári, iní v bandaske. Pri ceste na Drahovce to vyzeralo, ako keby sa do laboratória presťahovala polovica Piešťan. Autá stáli na priľahlých plochách, popri ceste, otáčali sa v areáli čistiarne.

Pred vchodom bol zástup ľudí. „Ja som si priniesla skontrolovať vzorku z našej studne. Naposledy som ju kontrolovala asi pred desiatimi rokmi, bola v poriadku, len vykazovala viac železa. Vraj máme studňu vykopanú pri nejakom železnom sloji. Tak som zvedavá, či náhodou nezmizol,“ žartovala Piešťanka, ktorá sem prišla z Komenského ulice.

Boli tu aj ľudia zo starých Piešťan, z priemyselného areálu či iných ulíc, ba aj občania vidieka. „Nemám na vás čas, pozrite sa, koľko je tu záujemcov,“ odpovedala v rýchlosti šéfka laboratória Silvia Antalová, ktorá bežala s odobratými vzorkami z odberovej miestnosti k schodom do laboratória. Záujemcovia fľašky s vodou nechali v laboratóriu, každá musela byť riadne označená štítkom a údajmi o mieste odberu, zdroji vody a telefónnym kontaktom. Ľudia tiež mali označiť, či ide o studňu kopanú, vŕtanú, narážanú alebo artézsku, alebo o vodný prameň. Ak vedeli, dobré bolo uviesť aj hĺbku zdroja.

„O kvalite našej vody sa dozvieme z webovej stránky TAVOS-u, dostali sme číslo a podľa neho si nájdeme príslušné údaje k našej studničnej vode,“ prezradil starší Piešťanec.

Ľudia si nosili vzorky vody vo fľašiach aj v pohároch.

Význam dňa vody

Svetový deň vody si svet pripomína každoročne 22. marca už od roku 1993, keď bol po prvýkrát vyhlásený Valným zhromaždením OSN. Jeho cieľom je upriamiť pozornosť svetovej verejnosti na vodu, ktorá je pre život na Zemi nenahraditeľná a ovplyvňuje všetky jeho sféry. Zameriava sa najmä na zdôraznenie dôležitosti zabezpečenia dostatku zdravotne bezpečnej pitnej vody pre každého obyvateľa na Zemi a racionálne hospodárenie s jej zdrojmi. Človek považuje vodu za samozrejmosť, stretáva sa s ňou denne. Spravidla jej nevenujeme veľkú pozornosť až dovtedy, kým nám nechýba. Voda je doslova všade, je absolútne potrebná pre všetky formy života, aké sa kedy vyvinuli. Téma tohtoročného Svetového dňa vody „Nenechaj nikoho za sebou“ je venovaná dostupnosti vody pre všetkých. Svetový deň vody v roku 2019 sa zaoberá na základe cieľov udržateľného rozvoja riešením vodnej krízy, hľadá dôvody, prečo toľko ľudí zostáva bez vody.

(vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava