Pokrstili detský súbor a upálili Morenu

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 28. marca 2019, 08:00

Krojovaný sprievod školákov z Drahoviec niesol Morenu k jazeru Pod Cigáňom. V jeho čele šli čerstvo pokrstení členovia Detského folklórneho súboru Lipka, ktorý spievali známe jarné piesne spolu „krstným tatom“ folkloristom Martin Segešom. Ten zdvíhal do nebies slamenú bábu – Morenu a predspevoval. Dievčatká a chlapci ho dopĺňali. Za nimi kráčala celá škola aj s učiteľmi. Na divadlo so zapálením Moreny a jej hodením do rybníka a utopením sa prišli pozrieť aj rodičia a starí rodičia.

Deti zo súboru Lipka sa za všetkých Drahovčanov rozlúčili so zimou. (Autor: vd)

„Tam je moja dcérka. Má sukňu vyšívanú po starej mame, len zástera nám kdesi zmizla,“ uviedla jedna z Drahovčaniek. Skôr, než sa veselý sprievod vybral do prírody, pripravili v areáli drahovskej základnej školy členovia detského súboru folklórne pásmo, kde tancovali, spievali a prezentovali staré pohanské zvyky. Ešte predtým pokrstili nový súbor púpavami a jeho znak pokropili vodou.

O lúčení sa zimy, vítaní jari a topení Moreny porozprávala deťom v príhovore riaditeľka školy Miroslava Rojková, odetá do kroja svojho kraja. Mala na sebe nádherný ľudový odev žien z obce Lubina. Jej kolegyne sa tiež pekne ustrojili a tie, ktoré nemali kroje, sa aspoň vyzdobili nejakým jarným ľudovým motívom.

Detváky si vyriešili nielen zapaľovanie Moreny, ale i sprievodnú reprodukovanú hudbu. Naložili ju na káričku a tisli až k jazeru. Tam opäť súbor Lipka, ktorý od toho dňa začal oficiálne svoju existenciu, zaspieval aj zatancoval a Martin Segeš potom podpálil Morenu a hodil ju do vody. Stihla jej však odpadnúť hlava, ktorá dohorela na brehu jazera. Takto symbolicky – sťatím upálenej hlavy a odhodením horiaceho tela starej bosorky – sa Drahovčania nadobro rozlúčili so zimou a privítali halúzkami ozdobenými stužkami dlho očakávajúce letečko.

„Nápad oživiť starý zvyk sa ukázal ako veľmi dobrý. Znak prebudenia sa prírody v podobe rituálu pálenia Moreny deti prežívali do špiku kostí. Ich radosťou žiariace oči a veselý spev bol dôkazom, že všetko malo svoje opodstatnenie. Jar v Drahovciach sa môže začať. Nadšené deti, spokojní rodičia, starí rodičia, ktorí sa presvedčili, že tradície v drahovskej škole majú svoje miesto, to bola najväčšia odmena, akú si Drahovčania mohli priať,“ uviedla M. Rojková.

(vd)

Krst DFS Lipka vykonal Martin Segeš, vlajku pokropil vodou.
Krojovaný sprievod niesol Morenu k jazeru Pod Cigáňom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava