Na každú nôžku si obuli inú ponožku

  • Mladí dnes / Školy
  • 28. marca 2019, 10:00

Ten, kto nemá ani tušenia, ako vyzerá 21. chromozóm v ľudskom organizme, sa mohol v Spojenej škole v Piešťanoch vo štvrtok 21. marca dozvedieť, že pripomína ponožku. A preto, že v spojenej škole je plno „ponožkových“ detí (sú to tie, ktoré majú celoživotné ochorenie – Downov syndróm), sa práve tento deň stal oslavou ich inakosti.

Deti zo Spojenej školy Piešťany oslávili svoj deň inakosti. (Autor: vd)

Ľudia s Downovým syndrómom sú iní, ale byť odlišný je vraj fajn. Aj preto si v ten deň dali nielen žiaci, ale aj učiteľky a maminy, ba i viceprimátor mesta Michal Bezák na každú nôžku inú ponožku.

Rad zaradom predstavila Ingrid Galková zo spojenej školy každého žiaka i žiačku a povedala niečo významné o ich kvalitách. Medzi sebou majú majsterku Slovenska v plávaní, recitátorku, spevákov, výtvarne nadané deti, kuchárov, zručných keramikárov, diskutérov i poriadkumilovných chlapcov, ktorí upracú bielizeň do komínikov lepšie ako vojaci. Sú tu deti, ktoré sú obdarené veľkou úprimnosťou, zmyslom pre poriadok a sú talentované. „Vedia obsluhovať všetky domáce spotrebiče,“ zdôraznila I. Galková.

Na nástenke tejto školy, ktorá má aj centrum voľného času, sú predmety ako keramický krúžok, tanečno-dramatický, spoločenský, zdravotná výchova i rodinná výchova, tiež kuchárčenie, kniha – moja kamarátka, finančná gramotnosť, tvorivé ruky či domáce práce. Toto všetko sa v škole a rovnako aj v rodinách deti s Downovým syndrómom učia, aby vedeli samostatne fungovať a poznali všetko, čo sa týka samoobslužných prác. Mnohí sú už v dospelom veku dobrými diskutérmi a tiež majú kritické myslenie – chcú mať všetko pekne na poriadku.

V ten deň prežívali „dowňáčikovskí ľudkovia“ v škole naozaj radostné chvíle – pri tvorivých dielňach, čítaní, ale aj rozdávaní darčekov a zoznamovaní sa s novými ľuďmi, ktorí ich prišli pozdraviť. Nad hlávkami detí viseli ponožky zavesené na šnúre – každá inej farby. Aby symbolizovala inakosť, ale peknú, farebnú – až pestrofarebnú. Takú, aká je dušička dieťatka i dospelého človeka s Downovým syndrómom.

V zdravej bunke sa nachádza 46 chromozómov usporiadaných v pároch. Niekedy však príde k náhodnej chybe delenia a namiesto dvojice chromozómov je prítomná trojica. Vtedy hovoríme o trizómii. Trizómie nie sú genetické poruchy s rodinným výskytom zdedené po predkoch. Prakticky vždy ide o novú chybu, získanú prostredníctvom nesprávne vytvoreného vajíčka. Riziko vzniku trizómií stúpa s vekom matky. Najznámejšou je trizómia 21, tzv. Downov syndróm.

(vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek