Tradičný ľudový odev v Trebaticiach v knižnej podobe

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 27. marca 2019, 18:00

V decembri minulého roka uzrela svetlo sveta kniha s názvom Tradičný ľudový odev v Trebaticiach. Prináša podrobné informácie o tradičnom ľudovom odeve v Trebaticiach, ktorý patrí k piešťanskému variantu západoslovenského typu ľudového odevu.

Detský ľudový odev z Trebatíc. (Autor: I. M. Ondrášiková)

Piešťanský variant zaberá obce popri Váhu od Piešťan až po Nové Mesto nad Váhom. Má jeden podvariant, zahrňujúci obce ležiace na pravej strane Váhu, do ktorého patria aj Trebatice. Okrem nich sem môžeme zaradiť Bašovce, Častkovce, Hornú Stredu, Krakovany, Malé Orvište, Očkov, Ostrov, Pobedim a Podolie. Od piešťanského variantu sa líšia najmä drobnejšou výšivkou a odlišnou ornamentikou. Tento typ ľudového odevu noseného v Trebaticiach a okolitých obciach patrí medzi najznámejšie slovenské ľudové odevy, aj keď je skôr známy pod pojmom piešťanský.

Prvú časť knihy tvorí textová časť venovaná základnej charakteristike trebatického ľudového odevu, jeho výzdobe, podrobnému popisu jednotlivých súčastí tradičného ženského, mužského a detského odevu. Textovú časť uzatvára použitá literatúra, slovník nárečových výrazov, ktoré sa vyskytujú v texte a zoznam cirkevných sviatkov a obradov.

Vo farebnej obrazovej časti (98 fotografií) sú snímky obyvateľov Trebatíc oblečených v rôznych typoch odevov. Pod fotografiami je text vysvetľujúci spôsob nosenia odevu týkajúci sa pohlavia, stavu, ročného obdobia, výpočet jednotlivých súčiastok odevu a datovanie odevu. Nájdeme tu odev detský, dievocký, ženský, mužský, odev pracovný, sviatočný a obradový (smútočný, svadobný) či typy odevov nosených podľa rôznych príležitostí cirkevného roka. Obrazovú časť uzatvárajú detaily niektorých odevných súčiastok a skupinové fotografie ľudí v rôznych typoch odevu.

Aranžovanie odevov pred fotografovaním a spolupráca na textovej časti je výsledkom práce folkloristu Milana Pekaroviča. Texty napísala Vladimíra Pribišová, etnologička Balneologického múzea Imricha Wintera v Piešťanoch, v spolupráci s M. Pekarovičom. Autormi fotografií sú Juraj Jankech a Iveta Ondrášiková. Publikáciu vydalo Balneologické múzeum v spolupráci s Obecným úradom Trebatice a Trnavským samosprávnym krajom v decembri 2018.

Vladimíra Pribišová

Prezentácia nových kníh

Balneologické múzeum Imricha Wintera v Piešťanoch vás srdečne pozýva na prezentáciu nových kníh vydaných múzeom: Tradičný ľudový odev v Trebaticiach a Piešťany vo fotografii / od záveru monarchie po zánik I. ČSR. Podujatie sa uskutoční vo štvrtok 28. marca o 16.30 h v hlavnej expozícii múzea v budove Kúpeľnej dvorany a bude spojené s rozprávaním a premietaním zaujímavých fotografií.

(BMIW)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav